Anasayfa Makale Google Servislerinde Etkinlik Geçmişi Nasıl Temizlenir?

Google Servislerinde Etkinlik Geçmişi Nasıl Temizlenir?

Gizlilik kaygısı olan ve hesabını daha güvenli hale getirmek isteyenler için Google servislerinde etkinliklerin nasıl sınırlandırılacağını anlatıyoruz.

Büyük birçok teknoloji şirketi gibi Google da arka planda kullanıcı verilerini depoluyor. Arama geçmişi, YouTube izlemeleri, Gmail etkinlikleri ve G-Suite’teki eklentiler aslında Google tarafında kullanıcı verilerini toplayan asıl önemli bileşenler. Ama aslında basit bir yöntemle Google etkinliklerine erişip temizlik yapılabiliyor.

Google’ın Hesabım ve Etkinliğim sayfaları aslında şirketin hakkımızda ne kadar çok şey bildiğini ortaya çıkarıyor. İlk sayfa Google hesap ayarları değiştirmeye izin verirken diğer sayfada ise hesaplara bağlanan çevrimiçi etkinlikler görüntülenebiliyor.

Aslında Google’ın hem yazılı hem de sesli aramaları arka planda kaydediyor oluşu pek de sürpriz değil. Ayrıca iPhone ya da Android cihazlarda Google hesaplarınıza bağlandığında arama geçmiş, haritalardaki etkinlikler de dahil olmak üzere birçok veri depolanıyor.

Kullanıcı Verilerini Neden Topluyor?

Kullanıcı verileri, reklam için pazarlamanın dışında aslında hizmetlerin iyileşmesini sağlıyor. Ancak bu durum kullanıcıların gizliliği elden bırakacağı anlamına gelmiyor. Google, aslında şirketteki verilerinizin büyük bir kısmını ‘Hesabım’ bölümünde kullanıcılarla paylaşıyor. Elbette aktiviteler için de benzer durum söz konusu.

Google Etkinlikleri Nasıl Görüntülenir?

Google hesabınızda oturum açtıktan sonra Google Etkinliğim bölümüne tıklayıp detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Burada Google arama geçmişi ya da YouTube izleme geçmişi görülüp hızlıca temizlenebiliyor. Herhangi bir içeriğe dair geçmiş verileri temizlemek istiyorsanız en tepedeki arama kutucuğunu kullanabilirsiniz.

Google Web ve Uygulama Etkinlikleri Nasıl Durdurulur?

Web ve Uygulama Etkinlikleri aslında temelde haritalar, arama ya da Google Play gibi servisleri kapsıyor. Bu hususlarda Google’ın takibine takılmak istemiyorsanız aslında etkinliklerinizi durdurabilir ve mevcut verileri temizleyebilirsiniz.

Google Web ve Uygulama Etkinlikleri Nasıl Silinir?

Web ve Uygulama Etkinliği kısmı üzerinden düzenleme seçeneği sayesinde ayarlamayı aktif ya da pasif olarak tanımlayabilir, geçmiş verileri de ‘Geçmişi Yönet’ düğmesiyle silebilirsiniz.

Google Konum Geçmişi Bilgisi Nasıl Durdurulur?

Google, Haritalar başta olmak üzere konum bazlı servisleri kullanırken haliyle bulunduğunuz bölgeyi baz alır. Ancak servisleri kullanmadığınız zamanlarda dahi Google aslında konum verileri üzerinden sizi takip eden. Kişiselleştirilmiş harita sunmak ve servisleri iyileştirmek için bu tarz bir düzenleme yapılıyor. Fakat bunu da doğrudan Etkinlik Kontrolleri üzerinden kapatabilmek mümkün. Seçeneğe tıkladığınızda ‘Konum Geçmişi’ düğmesinin yanındaki onay düğmesini kaldırdığınızda işlem tamamlanıyor.

Diğer Ayarlamalar

Etkinlik Kontrolleri sayfası üzerinden cihaz bilgileri, konuşma / ses etkinlikleri, YouTube arama ve izleme geçmişi de kolayca sınırlandırılabiliyor. Gizlilik konusunda hassas davranan kullanıcılar bu ayarları da pasif olarak tanımlayabilirler.

İlginizi çekebilir: 

Daha Güvenli Bir Gmail İçin Temel İpuçları