Anasayfa Makale iOS 13 Yükledikten Sonra Yapılması Gerekenler

iOS 13 Yükledikten Sonra Yapılması Gerekenler

Apple, 19 Eylül itibariyle tüm kullanıcılar için iOS 13 güncellemesini yayınlıyor. Birçok yenilik sunan mobil işletim sistemini güncelledikten sonra yapılacaklara bakıyoruz.

Apple, mobil işletim sistemindeki her güncellemeyle bir dizi özellik sunuyor. Bu sene de 19 Eylül itibariyle tüm dünyayla eşzamanlı olarak Türkiye’deki kullanıcılar da işletim sisteminin en yeni versiyonunu indirip kurabiliyor.

iOS 13’ü Destekleyen Cihazlar

Eğer iPhone 6s ve daha yeni bir iPhone’a sahipseniz iOS 13’ün özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Yepyeni bir kategori sistemi, geliştirilen fotoğraf düzenleme seçenekleri, karanlık mod, güvenlik / gizlilik iyileştirmeleri ve Apple Arcade gibi önemli yenilikler sunan mobil işletim sisteminin desteklediği ürünler şu şekilde:

  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Artı
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE
  • iPod touch (7. nesil)

Yeni iOS’u yükledikten sonra telefonları aynı şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Ama yapacağınız ufak ayarlamalarla sistemi daha iyi hale getirebilirsiniz.

Uygulamalarınızı Güncelleyin

İşletim sisteminin yeni versiyonunu yükleyip cihazı yeniden başlattıktan sonra App Store’a bağlanıp uygulama güncellemelerini kontrol edebilirsiniz. Böylece mobil uygulamaların önceki hatalarından arındırılmış en yeni versiyonlarını kurabilirsiniz.

Hesap sayfanıza ulaşmak için profil simgesine tıklayıp altta yer alan Bekleyen Güncellemeler üzerinden güncellemelerin tamamını yükleyebilirsiniz. Önceki sürümlerden farklı olarak bu bölümde Tüm Güncellemeler tek çatı altında toplanıyor.

Karanlık Modu Etkinleştirin

Muhtemelen iOS 13 ile gelen ve kullanıcıları en çok sevindiren özellik karanlık mod. Güncellemeyi yaptıktan sonra ufak bir pencerede karanlık modun açık ya da kapalı olmasını soran minik bir pencereyle karşılaşıyorsunuz. Ama yine de aceleyle bu pencereyi atlayabilirsiniz. Daha sonrasında karanlık mod için Ayarlar / Ekran ve Parlaklık / Koyu yolunu izleyebilirsiniz.

iOS 13’te Karanlık Mod Kontrol Paneline Nasıl Eklenir?

iMessage Profilinizi Oluşturun

iOS 13 sayesinde gönderdiğiniz mesajlarda karşı tarafın profil fotoğrafınızı görmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca telefon numarası kayıtlı olmasa da bile bir isim belirleyebilirsiniz. Ek olarak Animoji gibi seçenekler de sunuluyor.

Apple Haritalar Turuna Katılın

Apple Haritalar, Google ve Yandex karşısında hiçbir zaman ilk seçenek olmasa da iOS 13 ile birlikte önemli yenilikler geliyor. Çok ayrıntılı haritalandırma verileri, yenilenen tasarım ve ek güncellemeler aslında uygulamalara bir şans vermeniz için yeterli sebepler. Özellikle Etrafa Bak özelliğini test etmenizde yarar var.

Durmak Bilmeyen Aramaları Susturun

Telefonunuz gün içinde reklam, kredi ya da farklı sebeplerle tekrar tekrar çalıyorsa iOS 13’te size cazip gelecek bir özellik de var. Ayarlar / Telefon / Bilinmeyen Aramaları Sustur düğmesiyle işlemi tamamlayabilirsiniz. Böylece rehberinizde kayıtlı olmayan bir kişi aradığınızda telefonunuz çalmadan SPAM aramaların önüne geçebilirsiniz.

Susturulan aramalarda dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri ise internet alışverişleri. Özellikle yemek siparişi verdiyseniz ve bilinmeyen bir numaradan aranacağınızı düşünüyorsanız bu özelliği pasif olarak tanımlamalısınız. Aksi takdirde arama geçmişte görünür ama telefon çalmaz.

iOS 13’te birçok farklı özellik yer alıyor. Dolayısıyla tümünü ilk seferde denemek pek mümkün değil. Ama kullandıkça keşfedeceğiniz çok fazla ayrıntı var. Bu sebeple biz de güncellemeden sonra yapılması gereken ufak işlemleri baz aldık.