Anasayfa ESET İnternette Gizliliği Artırmanın Temel Yöntemleri

İnternette Gizliliği Artırmanın Temel Yöntemleri

Son yıllarda internette güvenlik ve gizlilik hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Basit işlemlerle dahi bu iki hassas konuda önlem alabilmek mümkün.

Her yıl milyonlarca insan sahte kimlikler sebebiyle internet dolandırıcılarının mağduru oluyor. Son yıllarda sayıları önemli oranda artan sahte fotoğraf ve videolar aslında internet gizliliği konusunda önlem alınması gerektiğini bir kez daha ortaya çıkıyor. Aksi takdirde bahsettiğimiz fotoğraf ve videolar sayesinde insanların manipüle edilmesi söz konusu.

Sahte kimlikler, sosyal ağların şifrelerine, banka hesaplarına ve diğer önemli uygulamalara doğrudan olmasa da detaylı şekilde bir erişim sağlıyor. Kimlik bilgilerinize ulaşan bir hacker, farklı senaryolar üzerinden banka ya da kredi kartınıza erişip hesabınızı boşaltabilir.

Kendinizi kimlik hırsızlarından kurtarmak zor gibi görünebilir. Ama aslında alınacak ufak önlemlerle bile kötü niyetli kişilerin işlerini zorlaştırabilir ve güvenliği artırabilirsiniz.

Kimliğiniz Nasıl Çalınabilir?

Maalesef bunun birçok farklı yolu var. E-posta kutusundaki bir metinden tutun telefon galerinizde yer alan bir fotoğrafla bile kimliğiniz kopyalanabilir. Ancak kullanılan uygulamalar, abone olunan servisler ve diğer birçok unsur da aslında kimliğin çalınmasına ve kopyalanmasına sebep olabilir. İletişim uygulamaları da bu konuda listenin en tepesinde yer alıyor.

Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

Bu noktada interneti ve teknolojiyi bırakıp sahil kasabasına yerleşme fikrini temel almıyoruz. Basit önlemlerin ne kadar etkili olduğunu hatırlamak gerekiyor. Ama internette gerçekten güvenli bir şekilde gezinmek için bu önlemleri titizlikle uygulamakta yarar var. Sonuçta kimlik hırsızları genellikle kırılması kolay şifreleri ya da benzer şekilde güvenliği düşük olan hesapları tercih ediyor.

Güçlü Şifreler Kullanın

En başta dikkat edilmesi gereken konu güçlü bir şifre belirlemek. Bu çok basit ama işlevsel bir çözüm. Oluşturacağınız şifreyi sadece rakam ya da sadece harf değil özel karakter ve büyük küçük harflerle destekleyerek güçlendirin. Gerçek şu ki şifreniz ne kadar uzun olursa kırılması o kadar güç olur. Karmaşık ama unutmayacağınız bir şifre belirlerseniz aslında çevrimiçi güvenlik için ilk adımı atmış olursunuz. Hâlâ en çok kullanılan şifrelerin 123456789 olduğu düşünüldüğünde güçlü şifrelerin önemi daha da artıyor.

Farklı Şifrelere Yer Verin

Büyük küçük harf, rakam ve özel karakterlerle desteklediğiniz bir şifre oluşturduktan sonra bunu farklı servisler için tekrarlamanız gerekiyor. Yani aslında her site ve servis için bağımsız şifre oluşturmak şart. Aksi takdirde bir servisteki şifrenizi çözen kötü niyetli kişiler diğer hesaplarınıza da hızlıca ulaşabilir. Dolayısıyla farklı şifrelerle çeşitlendirmek internet gizliliğini artırmak çok önemli.

Parola Yöneticisi Tercih Edin

Kabul ediyoruz bu kadar fazla şifreyi hafızada tutmak güç olabilir. Bu yüzden ek olarak parola yöneticilerinden yararlanabilirsiniz. Artık web tarayıcılarında özel güvenlik eklentileriyle sunulan şifre yöneticileri aslında işinizi fazlasıyla görebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey geliştiricinin güvenilir olması. Ek olarak LassPass ve Dashlane gibi servislerden de yararlanabilirsiniz. Güçlü ve benzersiz şifreleri yönetmek için her iki servis de işinize fazlasıyla yarar.

Halka Açık Wi-Fi’lere Bağlanmayın

Artık alışveriş merkezleri, mağazalar, parklar ya da kamuya açık diğer birçok yerde kablosuz internet bağlantısı yer alıyor. Bu tip yerlerde ücretsiz olarak internete bağlanmak için çoğunlukla bir hesaba ihtiyacınız oluyor. Böylece yalnızca kullanıcı adı – şifre belirleyip servisten ücretsiz olarak yararlanmaya başlayabiliyorsunuz. Ama ne yazık ki ortak alanlardaki kablosuz internet hiç güvenli değil. Dolayısıyla bu ağlara katılmamak en mantıklı tercih. Ama yine de zorunlu kaldıysanız tarayıcı önbelleğinizi mutlaka hızlıca temizleyin.

Sosyal Medya Profilinizle Başka Sitelerde Oturum Açmayın

Bugün birçok farklı servis ve sitede ‘Facebook ile bağlan’ seçeneği yer alıyor. Böylece herhangi üye işlemi gerektirmeden Facebook üzerinden bağlantı gerçekleştirilebiliyor. Evet, bu yöntem büyük kolaylık sağlıyor. Fakat bu pratik çözüm aslında verilerin ele geçirilmesi ve çalınmasını kolaylaştırıyor. Bunun yerine servis ya da web sitelerine tek tek e-postanızla abone olmanızda fayda var.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Etkinleştirin

Herhangi bir web sitesine ya da servise girişte iki faktörlü kimlik doğrulamasını kullanın. Bu sistem aslında sadece kullanıcı adı ve şifreyle girmek yerine telefonunuza kısa bir SMS gelmesini ya da farklı bir cihazdan giriş işlemini sizin yaptığınıza dair bir doğrulama gerçekleştirmenizi sağlar. İki faktörlü kimlik doğrulama kötü niyetli kişileri olumsuz etkiliyor. Çünkü ikinci onay da hemen yanınızda bulunan bir cep telefonuna ya da cihaza geldiği için ek güvenlik önlemi almış oluyorsunuz.

Twitter’da İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması Nasıl Etkinleştirilir?

Sosyal Medyada Daha Az İz Bırakın

Facebook, Twitter ve Instagram kendi içinde birçok farklı güvenlik kalkanı barındırıyor. Ama buna rağmen Facebook hesabı çalınan ya da Twitter hesabı üzerinden işlem yapılan birçok kişinin olduğunu biliyoruz. Bu yüzden sosyal ağlardaki ayak izlerini de en aza indirmek gerekiyor. Tanımadığınız kişileri arkadaş olarak ekliyor ya da kabul ediyor olmanız bile aslında kötü niyetlilerin ekmeğine yağ sürüyor. Zira bunlar da bir fırsat olarak kullanılabiliyor.

Verdiğiniz Bilgilere Dikkat Edin

Özellikle sosyal medya hesaplarınızda verdiğiniz kişisel bilgilere çok dikkat edin. Aslında kendiniz hakkında ne kadar fazla detaydan bahsederseniz kötü niyetli kişiler sizin hakkınızda bu doğrultuda ayrıntılara erişebilir. Şu anda Facebook profillerinde yer alan e-posta adresi, okul, memleket, ilişki durumu, meslek, ilgi alanları, siyasi parti ve diğer birçok bilgi bile aslında büyük risk taşıyor. Profilinizde tam adınızı ve doğum tarihinizi kullanmaktan kaçınmanın yanı sıra tüm bilgilerinizi de göstermekten vazgeçin. Ev adresinizi paylaşmasanız bile telefon numaranız onu bulmak için kullanılabilir, bunu da es geçmeyin. Ayrıca konum bazlı servislerde daha da hassas olmak gerekiyor.

Bunlar aslında temel öneriler. Ancak zaman içinde gelişmiş versiyonuyla gizliliği artırmanın farklı yollarını da anlatacağız.