Anasayfa Haber Android 10 İle Birlikte Samsung DeX Üzerinde Linux Desteği Sona Eriyor

Android 10 İle Birlikte Samsung DeX Üzerinde Linux Desteği Sona Eriyor

samsung-dex-linux-galaxy

Samsung, Android cihazlarda masaüstü deneyimi sunduğu DeX özelliğinden, Android 10 ile birlikte Linux desteğini çekecek.

Samsung DeX, son kullanıcıların mobil cihazları bir bilgisayara ya da monitöre bağlayarak, onları birer masaüstü cihazı gibi kullanmalarına olanak sağlayan, Samsung cihazlara özel bir yazılım.

DeX başlangıçta masaüstü modunda iken Android kullanma özelliği sağlıyordu, ardından 2017’de Linux on DeX (DeX üzerinde Linux) özelliği duyuruldu. Bir sene sonra beta sürümünde olan LoD, Ubuntu’nun 16.04 LTS sürümünün 64-bit ARM işlemcilerde çalışacak şekilde modifiye edilmiş halini destekleniyordu.

Samsung ne yazık ki LoD programını daha beta sürümündeyken bitirme kararı aldı. Beta kullanıcılarına gönderilen elektronik postaya göre, Android 10 ile birlikte DeX, Linux desteği sunmayacak. Bu kararın arkasında yatan nedenlere dair bir açıklama ise henüz yapılmadı.

linux-on-dex-is-dead

Şu aşamada sadece tahmin yürütebiliriz. Linux yazılım geliştiricileri için popüler bir ortam olsa da son kullanıcılar için hala niş bir alternatif olmaktan öteye gidebilmiş değil. Bu da yetmezmiş gibi masaüstü Linux dağıtımları ve yazılımlarının büyük bir çoğunluğu sadece x86 mimarisini destekliyor. LoD hem niş bir işletim sistemini mobil cihazlarda çalıştırıyordu, hem de o mobil cihazlar ARM mimarisi ile çalıştığı için daha az yazılımı destekliyordu.

https://www.youtube.com/watch?v=SgMHhrO8d8s

Samsung, LoD ile son kullanıcıları değil, muhtemelen geliştiricileri hedeflemişti. Tıpkı Microsoft’un Windows üzerinde Linux alt yapısı desteği sunması gibi. LoD sayesinde bir çok yazılım geliştirme aracına ulaşım söz konusuydu ve ihtiyacınız olan her şeyi cebinizde taşıyordunuz. Yine tahmin ediyoruz, aradığı ilgiyi bulamadı.