Anasayfa Makale DisplayPort 2.0 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

DisplayPort 2.0 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

DisplayPort 2.0 hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda derledik.

HDMI 2.0, monitörler ve televizyonlar için ana bağlantı tipi olsa da DisplayPort kaliteli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Yeni DisplayPort 2.0 standartları, bant genişliğini önceki standarda göre neredeyse üç katına çıkararak 16K’ya kadar çözünürlüklere ve yüksek yenileme hızlarına olanak tanıyor.

Video Electronics Standards Association (VESA), DisplayPort teknolojisinin standartlarını belirliyor ve yeni standardı barındıran ilk ürünlerin 2020’nin sonuna doğru piyasaya sürüleceğini tahmin ediyor.

Çözünürlük, Yenileme Hızları ve Renk

DisplayPort 2.0, tek yayında 10K (10,240 x 4,320) ve 16K (15,360 x 8,460) çözünürlüğü 60 Hz’e kadar ve HDR ile piksel başına 30 bit’e kadar destek sunuyor. Ancak 16K için DSC sıkıştırması gerekiyor.

Evinde devasa ekran bulundurmayacaklar içinse yeni standardın en önemli özelliği çoklu ekranları daha yüksek çözünürlüklerde destekliyor olması. DisplayPort 2.0; iki 8K (7,680 x 4,320) ekranı, 120 Hz’de ve sıkıştırma ile birlikte piksel başına 30 bit HDR desteği ile sunuyor. İki 4K (3,840 x 2,160) ekran ise 144 Hz’de ve sıkıştırma olmadan 24 piksel başına bit ile destekleniyor.

Hatta 60 Hz’de üç ekranlı 10K çözünürlüğü ya da yüksek hızlı USB aktarımı kullanılırken çok sayıda 4K ekranı 144 Hz’de destekleyecek kapasite de sunuluyor.

30-bit renk desteği sunan yeni standart, 26.7 milyon ayrı rengi destekleyen 24-bit’in aksine bir milyardan fazla renk sunarak HDR10 standartlarına ulaşıyor.

Eski ve Yeni Bağlantılar

Geleneksel DisplayPort bağlantıları, yeni DisplayPort 2.0 bağlantıları için kullanılmaya devam edecek ve tüm önceki DisplayPort standartları ile geriye yönelik uyumluluk sağlayacak. DisplayPort 1.4’te olduğu gibi DP Alt Mode kullanılarak belirli USB-C bağlantıları ile video ve veri transferi için aynı kablo kullanılabiliyor. Böylelikle görüntü performansını etkilemeden yüksek hızlı veri aktarımı destekleniyor.

Gelecekte Thunderbolt 3 platformu ile USB 4 platformunun birleşeceği belirtiliyor. Eğer bu gerçekleşirse DisplayPort 2.0, yüksek performans sunan ekranların birincil kablo tercihi olacaktır.

Hangi kabloyu kullanacağınız ise tamamen ihtiyaçlarınıza bağlı. Tam kapasitede bir DisplayPort 2.0 deneyimi her iki uçta alıcı ve vericisi bulunan aktif kabloları gerektiriyor ve bu kablolar da pahalı olacak. Ancak 40 Gbps ve daha az bant genişliğine ihtiyaç duyuluyorsa pasif kabloları kullanmak mümkün olacak.

Güç Tasarrufu ve Diğer Özellikler

Ham bant genişliğindeki yeniliklerin yanı sıra; DisplayPort 2.0 aynı zamanda güç verimliliği ve termal verimlilik açısından da geliştirmeler sunuyor. Bunun için “Panel Replay” olarak da adlandırılan ve görüntüde sadece değişen elemanların güncellenmesini sağlayan bir özelliği getiriyor. Özellik kullanıldığında güç tasarrufu sağlanıyor. Özellikle sabit internet sayfalarında ve diğer içeriklerde şarjda bırakılan ya da şarj sırasında kullanılan cihazların dolum hızı artıyor.

Display Stream Compression (DSC) olarak adlandırılan özellik ise artık DisplayPort 2.0 sertifikalı cihazlarda zorunlu hale geliyor. Neredeyse kayıpsız sıkıştırma sunan bu özellik, süper yüksek çözünürlüklerin ve yenileme hızlarının kullanılmasına imkan sağlayacak.

DisplayPort 2.0 aynı zamanda çoklu yayın taşıma özelliğini sağlayarak, ekranları birbirine bağlamayı kolaylaştıracak. Tek DisplayPort 2.0 kablosu, birden çok görsel akışı aktarabilecek. Bu akışlar farklı ekranlardaki farklı akışlara dağıtılmadan önce bir hub’da toplanabilecek.