Anasayfa Haber SpaceX Crew Dragon Paraşüt Testlerini Başarıyla Tamamladı

SpaceX Crew Dragon Paraşüt Testlerini Başarıyla Tamamladı

The unmanned SpaceX Crew Dragon sits on launch pad 40 before a Pad Abort Test at the Cape Canaveral Air Force Station in Cape Canaveral, Florida May 5, 2015. REUTERS/Scott Audette

SpaceX, Crew Dragon uzay aracının gelişmiş Mk3 paraşütleri yapılan kritik testlerden başarı ile geçti.

Bir hafta içerisinde birden fazla teste tabii tutulan Crew Dragon aracının, yapılan duyuru ile astronot taşımaya da hazır olduğu belirtildi. NASA ile birlikte çalışmalarına devam eden SpaceX, resmi Twitter hesabı üzerinden başarılı geçen testin görüntülerini yayınladı.

Yapılan açıklamaya göre, dört paraşütten yalnızca üçüne konuşlandırılmış bir taşıma yükü inişi gerçekleştirildi ve sistem arka arkaya 13 kez test edildi.

Yukarıda bahsedilen Twitter paylaşımına erişmek için tıklayınız.

spacex paraşüt deneme

Paraşütlerde ilk test edilenden bu yana üretim malzemesi bakımından değişikliğe gidildi. Kayışlardaki naylon yerine, şimdi Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen daha güçlü bir polimer malzeme olan “Zylon” kullanılıyor. Yükleri eşit olarak dağıtmak için de yeni bir dikiş deseni yaratıldı.

SpaceX önlem almaktan geri durmadı

NASA’nın yöneticisi Jim Bridenstine ile CEO Elon Musk tarafından yapılan bir toplantıda, Crew Dragon’un 2020 yılının ilk çeyreğinde ilk “Demo-2” deneme uçuşuna hazır olabileceği söylendi. Ancak deneme uçuşundan önce yangın testlerinin yapılması araç için önem arz ediyor. Bu durum ise şirketin Nisan ayında gerçekleştirdiği Crew Dragon kapsülünün test sırasında imha edildiğini hatırlattı.

SpaceX bir patlama veya başka bir fırlatma problemi durumunda astronotların canlı olarak kaçabileceklerini gösteren bir uçuş iptal testi gerçekleştireceğini de duyurdu.

Peki bu test sırasında neler olacak?

Mürettebatsız bir Crew Dragon kapsülü, Kennedy Uzay merkezinde bir Falcon 9 roketinin üzerine fırlatacak. Kalkıştan kısa bir süre sonra, kapsülün SuperDraco iticilerinin roketten güvenli bir mesafede patlaması beklenecek.

Eğer her şey yolunda giderse, NASA ve SpaceX, Demo-2 testlerini uluslararası uçuş istasyonuna test uçuş ekibi ile birlikte girmeye başlayabilecek. Musk, geçtiğimiz ay tüm bu beklentilerin gelecek yılın başlarında gerçekleşebileceğini söyledi.

İlginizi çekebilir: Size En Uygun AirPods Pro Kulak Ucunu Nasıl Bulursunuz?