Anasayfa Haber Örümcek Gözü Teknolojiye Yön Verdi

Örümcek Gözü Teknolojiye Yön Verdi

Son teknoloji aygıtlarında yüz kilidi, fotoğraf editleme ya da çekimi esnasında kullanılabilen derinlik sensörleri örümceklerden ilham aldı.

Telefonlar ya da teknolojik aletiniz bunu yapmak için pil gücünün büyük bir kısmını harcıyor. Hızlı bir işlemci ve yüzün ayrıntılarını belirlemek için binlerce lazer noktası kullanarak çalışan bu özellik elbette güçlü bir pil de istiyor. Bu sebeple akıllı saatler ya da mikro robotlar gibi sınırlı pil ömrüne sahip küçük cihazlar bu özelliği sağlama da iyi derece sonuç veremiyordu.

Aynı görüntü ve farklı algılayış

Araştırmacılar bu eksikliğin peşine düştüler. Derinliği ölçmenin daha etkili bir yolunu bulmak için örümceklerin göz yapısını incelediler. Hayvanların iki gözünün de farklı bir görüntü yakaladığı ve ikisi de ölçüm derinliği ile karşılaştırıldığı insanlardan farklı olduğu ortaya çıktı.

Özellikle zıplayan örümceklerin küçük beyinlerine rağmen son derece hassas derinlik algılarına ihtiyaçları vardı. Bu yüzden her gözün farklı bulanıklık derecelerinde görüntüler yakalayan retina katmanlarının olduğunu gördüler. Bir nesne bir gözde bulanık görünürken, diğerinde net görünür; bu da derinliğin verimli bir şekilde hesaplanmasını sağlar.

Örümcek efekti

Örümceklerin yeteneklerini bir algılayıcıda çoğaltmak için, bilim insanları aynı anda farklı bulanıklık derecelerinde iki görüntü üretebilen metaller adı verilen yeni bir tür mercek kullandılar. Araştırmacılar bu metallerin, örümceklerinin yaptığı gibi, eşzamanlı birden fazla görüntüyü yakalamak için katmanlı retina kullanmak yerine, ışığı ayırdığını ve bir fotosensörde yan yana iki farklı şekilde odaklanmamış görüntü oluşturduğunu açıkladı.

Buluşun son adımı ise, metaller tarafından üretilen iki görüntüyü analiz eden ve derinlik haritası oluşturmak için kullanılan etkili bir algoritma oldu. Birlikte ele alındığında metaller ve algoritma, hafif VR kulaklıklardan giyilebilirlere ve mikro robotlara kadar teknolojilerde kullanılabilecek yeni bir derinlik efektini teknoloji dünyasına taşıdı.

İlginizi çekebilir: iPad İçin Adobe Photoshop İndirmeye Sunuldu