Anasayfa Haber Formula 1 Karbon Nötr Yarışlar İçin Hazırlanıyor

Formula 1 Karbon Nötr Yarışlar İçin Hazırlanıyor

Formula 1 Karbon Nötr

FIA, Formula 1 yarışlarını karbon nötr hale dönüştürmek için hazırlıklara başladı.

Formula 1 yarışlarının 2030 yılına kadar karbon nötr hale dönüştürüleceği açıklandı. Bolca gürültü, beygir gücü ve yakıt tüketiminin olduğu yarışlar için böyle bir dönüşüm kararının alınması tabii ki başta tuhaf geliyor. Öte yandan Uluslararası Otomobil Federasyonu ya da kısa adıyla FIA, açıklamasında sıfır karbon ayak izinin yarış otomobilleri, pist aktiviteleri ve operasyonlarının tamamını kapsayacağının altını çiziyor.

FIA kompozit bileşenler, enerji geri dönüşümü ve güvenlik sistemleri gibi Formula 1 inovasyonlarının otomobillerde ve diğer endüstrilerde kullandığına da vurgu yapıyor. Bu anlamda motor sporları organizasyonu karbon emisyonunu ortadan kaldırmak için örnek teşkil etmek istiyor. Hatta bu konuda F1 hibrit güç ünitelerini de örnek olarak gösteriyor. Bu ünitelerin dünyanın en verimli içten yanmalı motorları olduğunu ve 2021 kural değişiklikleri sebebiyle çok daha gelişeceklerini belirtmek gerek.

FIA kararı sonrası F1 otomobillerinin elektrikli olacağını da sanmayın. Bunun yerine F1, karbondioksit yayan ancak net emisyonu olmayan sözde sürdürülebilir yakıtlar kullanacak gibi gözüküyor. Yani yenilenebilir enerji kullanarak doğrudan havadan yakalanan karbondioksitten üretilen metan gibi sentetik yakıtların kullanılabileceğini tahmin edebiliriz. Böyle bir hamle ile yayılan karbon ile yakalanan karbon da eşit olacak.

F1 yarışları Avustralya’dan Meksika’ya uzanan devasa bir konvoy da yaratıyor. Haliyle bu da oldukça büyük bir karbon ayak izine sebep oluyor. Takımların yüzlerce çalışanı olan tesisleri ve fabrikaları da cabası. Bunun içinse ultra verimli lojistik ve seyahat ile yüzde 100 yenilenebilir enerjili ofis, tesis ve fabrikalar kullanılacağı söyleniyor. Etkinliklerde tek kullanımlık plastikler de kullanılmayacak. Tüm atıklar geri dönüştürülecek ve her bir yarış hayranına yarışlara erişmeleri için daha yeşil bir yol sağlanacak.

Bakalım tüm bu planlar sorunsuz şekilde hayata geçirilebilecek mi?

İlginizi çekebilir: Astronotlar Uzayda Kurabiye Pişirecek