Anasayfa Haber RTX 2080 Ti, Bellek Değişimi ile “SUPER” Oldu

RTX 2080 Ti, Bellek Değişimi ile “SUPER” Oldu

TechLab’daki donanım ekibi, NVIDIA’yı beklemeden kendi RTX 2080 Ti ‘Super’ ekran kartını yapmaya karar verdi.

GeForce RTX 2080 Ti ekran kartının bellek frekansını 2000 MHz’e (16 Gbps) overclock etmek çok zor değil, fakat çoğu özel tasarımlı RTX 2080 Ti bu noktadan öteye gidemiyor. İşte bu yüzden TecLab’daki teknoloji tutkunu dostlarımız elini taşın altına koyup bir adet Galax RTX 2080 Ti HOF ekran kartına 16 Gbps hızlı bellek yongası takarak cesur bir bellek yongası değiştirme modu ortaya çıkardılar. 16 dakikalık video sunumunda, GDDR6 bellek yongaları gibi hassas bileşenleri nasıl lehimlediklerini gösteriyorlar. Ekip, kartın 15.5 Gbps bellek saatine ulaşmak için bir değil, toplamda iki adet Galax GeForce RTX 2080 Super ekran kartını feda etmek zorunda kaldı. Toplamda da 33 adet elle lehim işlemi yapıldı: RTX 2080 Ti’dan 15 adet stok bellek çipini sökme, iki adet RTX 2080 Super ekran kartından 11 çipi sökme ve son olarak da çipleri RTX 2080 Ti ekran kartına takma.

Grup, bellek yongalarını sıcak hava altında çıkarma, çıkarılan yongalara yeni lehim topları ekleme ve yongaları RTX 2080 Ti PCB’sine yerleştirme işlemini ayrıntılı olarak anlatıyor. RTX 2080 Ti kartın video BIOS’unun çipleri otomatik olarak tespit edip 14 Gbps hızında çalıştırması da ek BIOS modifikasyonu gerektirmiyor. Buradan itibaren elle hız aşırtma işlemi ile kartı kolayca 2000 MHz (16 Gbps) hıza çıkartmak ve üstüne yine OC potansiyeline sahip olmak mümkün.  Bu aşamada artık kartın bellek frekansını 14 Gbps çipler ile mümkün olmayan 2150 MHz’e (17.2 Gbps) kadar çıkartabiliyorlar.

TecLab, yarattıkları karta dünyanın ilk RTX 2080 Ti Süper ekran kartı adını veriyor. Son duyduğumuz RTX 2080 Ti Super haberinde yeni kartın sadece daha hızlı bellek değil, daha fazla CUDA çekirdeği ile geleceği de iddia ediliyordu. Yine de bu takdire şayan mod, beynimizdeki kıvrımların sayısını artıran cinsten oldu. Şu aşamada bir ekran kartı üreticisinin bu işlemi seri üretime geçirmesinin önünde pek bir engel yok gibi. Sadece yaptıkları kartı SUPER etiketi ile satamazlar ama ekran kartı üreticilerinin marka oluşturma konusunda sıkıntı çekmediği kesin.

Bayanlar baylar, NVIDIA yapana kadar yapılmış en hızlı RTX 2080 Ti ile tanışın:

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version