Anasayfa Haber Çin’in Radyo Teleskopu Uzayın Ücra Köşelerinden Sinyal Alıyor

Çin’in Radyo Teleskopu Uzayın Ücra Köşelerinden Sinyal Alıyor

Çin, Ay Keşif Programı Chang’e-4 görevinde ikinci aşamayı tamamlamaya hazır. Astronomi tarihinde ilk kez bir radyo teleskopu olan NCLE, Ay’ın uzak köşelerinden veri toplamaya başladı.

Çin, 2018 yılında başlattığı Ay Keşif Programı kapsamında, Ay’ın karanlık tarafına araç indirmeyi başararak bir ilke imza attı. Başarılı sonuçlanan çalışmanın Chang’e-4 misyonunda şimdi ikinci aşama için hazırlıklar başladı.

Ay’ın en ücra köşelerinden haber getiriyor

Hollanda – Çin Düşük Frekans Gezgini (NCLE), bir yıl boyunca ayın yörüngesinde kalmayı başardı. NCLE radyo teleskopu, Queqiao haberleşme uydusuna monte edildi. 80 kHz – 80 mHz aralığındaki radyo frekanslarına duyarlı üç adet 5 metrelik monopol antenlerden oluşan cihaz, aktif şekilde görevini tamamladı.

Queqiao şu anda Dünya’dan yaklaşık 450.000 kilometre (280.000 mil) uzaklıkta bulunuyor. Bu demek oluyor ki, Chang’e-4 misyonu çalışmaları sayesinde Ay’ın en uzak noktalarından haberleşme sağlanabilecek.

Radboud Üniversitesi’nin yaptığı açıklamaya göre, Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA) Queqiao’yu radyo astronomisi için bir gözlem evine dönüştürmeye karar verdi. Bu bağlamda üç anten kısmen açıldı, bu da uzay atmosferinin müdahalesi olmadan alanın radyo taramasına izin verdiği anlamına geliyor.

Büyük Patlama’nın bilinmeyenleri ortaya çıkacak

Büyük Patlama

NCLE aynı zamanda, radyo astronomisinde üst düzey deneyler yapmaya hazırlanıyor. Cihaz, kozmik tarihin en erken dönemlerine karşılık gelen 21 cm’lik emisyon aralığından veriler toplayacak.

Bilim insanları, yıldızların doğumundan dahi önce yaşanan Büyük Patlama’dan (Big Bang) hemen sonraki dönem olan, Evrenin Karanlık Çağı ile ilişkili radyo sinyallerini yakalamayı hedefliyor. ISISpace’e göre, bu embriyonik döneme ait radyo sinyalleri “Kozmolojinin kutsal kâğıdı” olarak kabul ediliyor. Bu eski sinyaller, gezegenimizin atmosferi tarafından engellendiği için, Dünya’dan tespit edilemez durumda.

Uzay araştırma ekibi basına verdiği açıklamada konu hakkında şu ifadeleri kullandı, “İlk başta, antenler sorunsuz bir şekilde açıldı, ancak işlem ilerledikçe, gittikçe zorlaşıyordu. Bu nedenle, ekip önce veri toplamaya karar verdi ve belki de daha sonraki bir zamanda antenleri daha da açmaya karar verdi. Bu kısa antenlerle, cihaz Büyük Patlama’dan yaklaşık 800 milyon yıl sonra gelen sinyallere duyarlı. Tam uzunlukta açıldıktan sonra, Büyük Patlamadan hemen sonra gelen sinyalleri yakalayabilecekler.”

İlginizi çekebilir: Rusya, NASA için Soyuz Uzay Aracı Üretecek