Anasayfa Haber SpaceX, Falcon 9 ile Robot Otel’i Götürecek

SpaceX, Falcon 9 ile Robot Otel’i Götürecek

Falcon 9 roketi, NASA’nın Robot Otel’ini ISS’ye götürmek üzere bu hafta fırlatılacak.

NASA, SpaceX’in  bu hafta ISS’ye gönderilmek amacıyla yapılacak olan Falcon 9 fırlatmasında, NASA’nın robot oteli lakabını taktığı Robotik Araç Deposu’nu da göndereceğini duyurdu. Roket ISS’e ilk defa Mart 2019’da test uçuşu için gönderilmiş, içerisinde ise ekipman ve erzak götürmüştü.

Robot otelinin amacı, robotların kullanılmadığı durumda ISS içinde yer kaplamasını engellemek ve güvenliklerini sağlamak.   NASA’nın robot oteli, 2 adet RELL (Robotik Sızıntı Tespit Cihazı) için şimdiden rezerve edilmiş durumda.
RELL robotları, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dış kaplamasında herhangi bir sızıntı olup olmadığını öğrenmek için kullanılıyor.

Robotlar ISS’de halihazırda kullanılıyor fakat depolama alanı problemi yaşandığından, NASA bu tür bir çözüm yolu bulmuş.

RELL Tam Olarak Nedir?

ISS çalışanları, istasyonun soğutma sisteminin düzgün çalıştığından emin olmak için ve istasyonun amonyum gibi kritik kaynakları uzaya yaymasını önlemek amacıyla RELL robotunu kullanıyor.
Kütle spektrometresi olarak adlandırabileceğimiz robot, moleküler kütlede bulunan molekül sayısını ölçer ve rapor eder. Uzay boşluğundaki gazlardan, sızma tehlikesi olan amonyumu ayırabilir.

Kanada Uzay Ajansı’nın (CSA) Dextre robot koluna monte edilen RELL,  sorunu anlamak ve çözmek için ihtiyaç duyulan bilgileri istasyon çalışanlarına iletiyor. Böylece sızıntı tespit edilip hızlı bir şekilde müdahale edilebiliyor.

Fırlatmayı canlı olarak izlemek isterseniz, aşağıdaki YouTube canlı yayını takip edebilirsiniz.