Anasayfa Makale DisplayPort Kablosu Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

DisplayPort Kablosu Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir DisplayPort kablosu seçmek için dikkat etmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

DisplayPort, kablo seçimini kolay hale getiriyor. Standart bir DisplayPort kablosu herhangi bir DisplayPort kaynak cihazıyla (PC ya da laptop) ve tüm DisplayPort monitörleriyle çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Böylelikle standart bir DisplayPort kablosu, 5 yıl önce tanıtılan ilk DisplayPort sistemleri ve monitörleri de çalışıyor ve çoklu akışı ve 60 Hz’de 4K görüntü veren yeni sistemleri de destekliyor. Gelecekteki sistemler de desteklenmeye devam edecek.

Ayrıca standart bir DisplayPort kablosunu bilgisayar ile çoklu akış hub’ı arasında ya da çoklu akışa sahip zincirlenebilir monitörler arasında kullanabilirsiniz. Belirli DisplayPort özelliklerini desteklemesi için özel bir kablo satın almak zorunda değilsiniz.

Bu kuralın nadir olarak rastlayacağınız bir istisnası da vardır. Piyasada sadece 1080p çözünürlüğe kadar destek sunan birkaç azaltılmış bit oranına (RBR) sahip kablo bulunmaktadır. Bunlar genellikle projeksiyonlar için sınırlanmıştır. RBR olarak tanımlanmış bu kablolar haricinde standart DisplayPort kabloları tüm DisplayPort yapılandırmalarını destekliyor.

İnternette okuyabileceklerinizin aksine DisplayPort 1.1 ve DisplayPort 1.2 kablosu gibi bir kavram mevcut değildir. Standart DisplayPort kablosu (DisplayPort 1.1 olarak adlandırılanlar da dahil), DisplayPort 1.2 ile birlikte gelen 4K ve çoklu akış yetenekleri gibi tüm yeni özellikleri ve tüm DisplayPort yapılandırmalarını desteklemektedir. Tüm standart DisplayPort kabloları RBR, HBR ve 60 Hz’de 4K ya da çoklu akışta dört tane 1080p ekrana kadar destek sunan HBR2 özelliklerini destekliyor.

Satıcılar size daha iyi görüntü kalitesi sunduğunu iddia ederek daha pahalı bir kablo satmaya çalışabilir. Sanılanın aksine pahalı bir kablo size daha iyi görüntü kalitesi sunmayacaktır. DisplayPort; USB ve Ethernet gibi paketlenmiş verileri kullanarak dijital görüntü ve ses verisini gönderir. Bu yüzden ya veriyi alırsınız ya da alamazsınız. Eski görüntü ara yüzlerinin aksine daha pahalı bir kabloyla daha iyi bir görüntü elde edemez ya da ek fayda sağlayamazsınız. Tabii ki kötü kaliteye sahip bir kablo veri hatalarına yol açabilir ve görüntü ya da ses verisinin kaybına neden olabilir. Bu tür kablolardan kaçınmanız gerekir.

Kablo satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri her iki uçta yer alan bağlantı noktası tipine karar vermektedir. İki adet DisplayPort bağlantı noktası tipi mevcuttur. Standart DisplayPort bağlantı noktası yaklaşık bir USB bağlantı noktası boyutundadır ve genellikle DisplayPort uyumlu bilgisayar monitörleri için kullanılır.

Daha küçük olan mini DisplayPort bağlantı noktası ise genellikle Apple ürünleri de dahil dizüstü bilgisayarlarda çıkış sağlamak için kullanılır. Mini DP bağlantı noktası aynı zamanda yine Apple ürünlerinde yayın olarak bulunan Thunderbolt için de kullanılıyor. Standart DisplayPort kablosunu kullanarak herhangi bir DisplayPort monitörünü bir Thunderbolt kaynağına bağlamanız da mümkündür. (Thunderbolt; DisplayPort ile geriye dönelik uyumluluğa sahiptir. Hatta Dual-Mode DP to HDMI, DP to DVI, DP to VGA adaptörlerine bile uyumluluk sağlar.)

Bir diğer önemli kriter ise kablo uzunluğudur. Genellikle 1 ile 3 metre arasında uzunluğa sahip kablolar mevcuttur.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi beklenmeyen ses ya da görüntü kaybını önlemek için düşük kalitede olan DisplayPort kablolarından kaçınmak gerekir. Daima kabloları bilindik bir bilgisayar ya da aksesuar markasından satın alın. Daha güvenli bir kablo almak için DisplayPort sertifikalı bir kablo da satın alabilirsiniz. DisplayPort sertifikasına sahip kabloların listesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Yakın zamanda VESA, kötü kaliteye sahip ve düzgün üretilmemiş DisplayPort kablolarının varlığına dikkat çekti. Bu kablolar genellikle DisplayPort sertifikasına sahip olmayan ya da markasız kablolardı. Bu durumu araştırmak için VESA, piyasada bulunan birçok sertifikasız ve markasız kabloyu satın aldı ve bu kabloların birçoğunun yanlış şekilde ayarlandığını ve tüm sistem yapılandırmalarını desteklemediğini ortaya çıkardı. Üstelik DisplayPort sertifikasyon testini geçemeyen bu kablolardan bazıları bilgisayarınıza veya monitörünüze zarar verebiliyor. Bilindik markalara ya da DisplayPort sertifikasına sahip kablolarda ise böyle bir sorunla karşılaşılmıyor.

 

Bir yorum

  1. merhaba,1-3-5 metre kablolar problem yaratırmı,dp kablo alacağım 1 metre yetişmiyor benim kurulumum için,2 metre alacaktım ama almışken 5 metre alayım diyorum 2k 165 hz de problem yaratırmı ?

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version