Anasayfa Haber Türk Yapımı Askeri Dron Songar Göreve Başlıyor

Türk Yapımı Askeri Dron Songar Göreve Başlıyor

Türkiye askeri türde insansız hava aracına sahip ilk ülke olmaya hazırlanıyor.

Ankara merkezli elektronik firması Asisguard tarafından yapılan ve Songar adı verilen yeni dron, bir ateşli silahla donatılan ve hizmete hazır olan ilk araç. 25 kilogramlık dronun havada kalmak için dört adet pervanesi bulunuyor. Üzerinde makineli tüfek bulunduran Songar, 300 mermiye kadar mühimmat taşıyabilmekte. İnsansız hava araçlarının yıl sonundan önce teslim edilmesini bekleniyor.

Genel olarak bir dronun, her atıştan sonra geri tepme yaşandığı için hedefe odaklanması ve doğru atışlar yapması zordur. Songar’da bu zorlukların üstesinden gelmek için iki farklı sistem kullanıldı. İlki, mesafeyi, açıyı ve rüzgar hızını hesaplamak için kameralara ve lazerli uzaklık ölçer sensörlerin bulunduğu bir sisteme sahip. İkincisi ise, geri tepme etkilerini telafi etmek için makineli tüfeği hareket ettiren bir dizi robot kol görev yapmakta.

Asisguard, Songar’ın 200 metreden 15 santimetrelik bir bölgeyi vurmak için yeterli yeteneğe sahip olduğunu iddia ediyor. Ayrıca firma, Songar’ın atış hassasiyetindeki iyileştirmelerle birlikte yakında 400 metreden daha uzun hedeflere ulaşabileceğini de belirtmekte. Bu araca çalışmalar sonrası otomatik makineli tüfekten sonra bomba atar da entegre edildiğini ekleyelim.

Songar, karanlıkta çalışmak için gece sensörlerine ve 10 kilometre menzile sahip. Ayrıca birden fazla dronun kontrolü birlikte yapılabiliyor. Asisguard’dan Ayhan Sunar, üç Songar’a ait bir grubun tek bir uzaktan kumanda kullanılarak uçabileceğini, üçünün de aynı anda bir hedefe ateş edebileceğini ifade ediyor.

Türkiye’nin ilk milli silahlı dron sistemi Songar için sipariş süreci başlamış bulunmakta. Yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi ve kullanıma başlanması bekleniyor.