Anasayfa ESET Yeni DNS Altyapısı Google Ve Mozilla İle Şekilleniyor

Yeni DNS Altyapısı Google Ve Mozilla İle Şekilleniyor

HTTPS üzerinden yeni DNS (DoH) protokolünün kullanıma sunulmasıyla devam eden internet gizliliği mücadelesi, Google ve Mozilla’nın attığı adımlarla şekilleniyor.

Hem Mozilla hem de Google, DoH sistemini Firefox ve Chrome tarayıcıları aracılığıyla, aynı zamanda Cloudflare gibi önemli DNS sağlayıcılarını da sürece katarak uygulamayı planlıyor. Microsoft’un da yakın zamanda Windows 10 sürümlerinde DoH sistemini kullanması bekleniyor.

Yeni geliştirilen bu sisteme rağmen Google, Chrome kullanıcılarını Google’ın DNS’ine veya DoH uyumlu başka bir DNS sunucusuna geçmeye zorlamayacak. Bu sayede kullanıcılar olarak, DoH protokolünü desteklemese bile kendi DNS sağlayıcımızı seçmekte özgür olmaya devam edeceğiz.

Farsight Güvenlik CEO’su Dr. Paul Vixie ise Google’ı bu seçiminden dolayı takdir etti. Paul Vixie’ye göre, Google’ın şifrelenmiş DNS seçimini tamamen kullanıcıya bırakmış olması şirket için önemli bir artı. Böylece Google belirli sabit adresler üzerinden DoH önerdiği için, ağ yöneticileri bu adresleri isterlerse tamamen engelleyebilir.

DNS’lerin DoH protokolü şifrelenmesi ağ üzerindeki tehditlerin farkındalığını azaltıyor. Eğer sistem yöneticilerine veya son kullanıcıya seçim hakkı sunulmazsa, sistemde büyük arka kapılar oluşabiliyor. Google’ın DoH protokolünün tamamen isteğe bağlı olması, sistemleri korumak için yeterli hareket alanı sağlıyor.

Google ayrıca DoH protokolünü tercih eden kullanıcıların, DNS sağlayıcıların sunduğu ebeveyn denetimi özelliklerini hala uygulayabileceklerini açıkladı. Dr. Paul Vixie güvenlik yöntemi sunarken, aynı zamanda esneklik de sağladığı için Google’ın başarılı olabileceğini düşünüyor.

Paul Vixie geçtiğimiz ay düzenlenen ESET Güvenlik Konferansı’nda konuşmacılar arasında yer almıştı.

Makalenin tamamını bu bağlantı üzerinden okuyabilirsiniz.