Anasayfa Haber Google Servis Kesintilerinin Sebebi Açıklandı

Google Servis Kesintilerinin Sebebi Açıklandı

Perşembe günü doğu Avrupa, İran ve Türkiye’nin bazı bölgelerinde hizmetlere erişim durmuştu. Kesinti sebebinin fiber kabloların kesilmesi olduğu yönünde bir açıklama geldi.

Ülkemiz de dahil olmak üzere bazı ülkelerde bağlantı sorunları sebebiyle Google hizmetlerine erişim sağlanamamıştı. Olay Rekabet Kurumu ve Google anlaşmazlığına bağlansa da sebebin farklı olduğu duyuruldu. Yaklaşık iki saat süren bu sorunun sebebi, aynı anda çok sayıda fiber kablonun fiziksel olarak kesilmiş olmasına bağlandı.

Google tarafından yapılan açıklamada, çok nadir rastlanan “aynı anda birden fazla fiber kablonun kesilmesi” ifadelerine yer verildi. Şirket, internet servis sağlayıcılarına “sorunun sebebini bulmak” için farklı sunuculara bağlantı sağlanması gerektiğini söylemişti.

BBC Monitoring ise Bulgaristan, İran ve Türkiye’deki internet erişiminin Perşembe sabahı yaklaşık iki saat boyunca kesintiye uğradığını doğruladı.

İran’ın iletişim altyapı şirketinden direktör Sadjad Bonabi, biri İran ile Bükreş arasında, diğeri Münih’e giden bir hat üzerinde olmak üzere iki kesintinin aynı anda gerçekleştiğini söyledi. Bu, bölgedeki en büyük fiber bağlantılardan birinde trafiği kesintiye uğrattı. Ancak Bay Bonabi, trafiğin Batı ve Güney İran’daki “sağlıklı” bağlantılara yönlendirildiğini belirtti.

Google, BBC’ye önümüzdeki haftalarda tam bir olay raporu yayınlayacağını açıkladı. Uluslararası internet kablolarının kesilmesi durumu ise geçmiş yıllarda da yaşanmıştı.

2011 yılında 75 yaşındaki bir kadın, bakır ararken Ermenistan’ı Gürcistan’a bağlayan fiber optik kablolara hasar verdiğini itiraf etmişti. Ayrıca 2018’de Orkney’deki bir fiber bağlantı, yeni bir hastanenin inşası sırasında yanlışlıkla kesilmişti.

İlginizi çekebilir: Türkiye’de Google Servislerine Erişilemiyor