Anasayfa Haber Wi-Fi Alliance, Wi-Fi 7 Standardını Resmen Onayladı

Wi-Fi Alliance, Wi-Fi 7 Standardını Resmen Onayladı

Wi-Fi Alliance Wi-Fi 7

Wi-Fi Alliance, CES 2024 etkinliği öncesinde uzun zamandır beklenen Wi-Fi 7 standardını resmiyete kavuşturdu. Endüstri grubu standardın kabul edildiğini doğruladı ve Wi-Fi 7 destekleyecek cihazları sertifikalandırmaya başladı.

Wi-Fi Alliance tarafından paylaşılan basın açıklamasında, 2024 yılı sonuna kadar 233 milyondan fazla cihazın Wi-Fi 7 sertifika onayı alacağı iddia ediliyor. Diğer taraftan bazı Wi-Fi yönlendirici şirketlerinin birkaç ay önce resmi sertifika olmadan Wi-Fi 7 ürünlerini satmaya başladığını da söylemeden geçmeyelim. Eğer bir ürünün üzerinde “Wi-Fi 7 Certified” logosunu görürseniz, bu o ürünün Wi-Fi Alliance tarafından standardın gerekliliklerini yerine getirdiğinin teyidi durumunda.

Basın bülteninde şunlar belirtiliyor: “Çok kullanıcılı AR/VR/XR, sürükleyici 3 boyutlu eğitim, elektronik oyun, hibrit çalışma, endüstriyel IoT ve otomotiv gibi yeni kullanım alanları, en yeni Wi-Fi neslinin bir sonucu olarak gelişecektir. Wi-Fi 7 CERTIFIED, dünya çapında ürün birlikte çalışabilirliğini ve sağlam, sofistike bir cihaz ekosistemini kolaylaştıran Wi-Fi Alliance bünyesindeki kapsamlı işbirliği ve inovasyonun doruk noktasını temsil etmektedir.”

Wi-Fi 7 cihazlarındaki en büyük yeni özellik Çoklu Bağlantı Çalışması ya da MLO olarak adlandırılan özellik. Bu özellik, söz konusu cihazların iki ya da daha fazla bağlantılı kablosuz bant kullanarak veri indirmesine ya da yüklemesine olanak tanıyor. Wi-Fi Alliance’a göre bu özelliğin Wi-Fi 7 bağlantıları için “daha yüksek verim, daha düşük gecikme süresi ve gelişmiş güvenilirlik” sunması bekleniyor.

Diğer özellikler arasında, eski Wi-Fi cihazlarında mevcut olan en yüksek 160MHz bant genişliğinin iki katı olan 320 MHz kanal (6 GHz bant) desteği yer alıyor. Wi-Fi 7 ürünleri eski Wi-Fi standartlarını kullanan diğer cihazlarla geriye dönük olarak da uyumlu.

Wi-Fi 7 donanımını önümüzdeki yıl içinde akıllı telefonlar, tabletler ve VR/AR kulaklıkların yanı sıra bir sürü yeni dizüstü bilgisayarda görmeyi bekleyebilirsiniz. Wi-Fi Alliance, 2024 yılı sonuna kadar 233 milyon Wi-Fi 7 tabanlı cihazın kullanıma sunulacağını iddia ediyor. Bu sayının 2028 yılına kadar 2,1 milyar cihaza ulaşması bekleniyor.