Anasayfa Haber Intel ve AMD İşlemcilere Çinli Rakip Geliyor

Intel ve AMD İşlemcilere Çinli Rakip Geliyor

Yıllardır süregelen Intel ve AMD mücadelesine yeni bir oyuncu ekleniyor.

Çinli şirket Zhaoxin, Haziran ayında 16nm ve x86 mikro mimarisine dayanan LuJiaZui işlemcisini duyurmuştu. CPU, hem taşınabilir hem de masaüstü bilgisayarları hedefleyen KaiXian KX-6000 ailesinin bir parçası olacak. WikiChip tarafından bildirilen haberlere göre şirket, KaiXian ve KaiSheng serisi için yeni nesil yongalarını tasarlama sürecinde.

PCI-e 4.0, DDR5 ve 7 nm Hedefi

Zhaoxin, PCIe 4.0 desteği ve DDR5 RAM desteği sunan 7nm teknolojilerini kullanarak 2021 yılına kadar Intel ve AMD CPU’larla eşit kulvarda yarışmayı planlıyor. Mevcut KaiXian KX-6000 işlemcileri ise Lujiazui mimarisine dayanmakta. 3 GHz’lik temel frekansta çalışan sekiz çekirdeğe kadar çıkan işlemciler sunuluyor. Zhaoxin’in yeni KX-7000 yongaları, 7nm üretim süreci üzerine inşa edilecek ve mevcut KX-6000 işlemcisinde bulunmayan, ıGPU sunan yeni bir mimari kullanıyor olacak.

Beklenen KX-7000 işlemcinin GPU’sunun DirectX 12 ile uyumlu olması bekleniyor. Bununla birlikte PCIe 4.0 ve DDR5 RAM hedefleri de mevcut. İddialı olan firma sadece 7nm üretimi için değil, aynı zamanda hem dizüstü hem de masaüstü CPU’lar için 7nm’nin altında bir tasarım üzerinde çalışmak için planlama aşamasında. AMD ve Intel 2021’de sunucu platformları için DDR5 ve PCIe 5.0 desteğini onaylamışlardı. Bu teknolojilerin sadece sunucu değil diğer platformlara da gelmesi bekleniyor.

16nm ve 32 Çekirdek Zhaoxin KaiSheng Serisi Sunucu İşlemcileri

KaiSheng KH-4000 işlemci sunucular için olacak ve 16 nm’lik bir mimariye dayanıyor. Zhaoxin, ilerleyen zamanlarda yepyeni bir mikro mimari sunmayı amaçlamakta. Ayrıca mevcut KH-3000 serisi işlemcilere kıyasla çekirdek ve izlek sayısında dört kat artış sunulacak. Mevcut sunucu yongalarının sekiz çekirdek ve 16 iş parçacığı kullandığını düşünürsek, 32 çekirdek ve 64 iş parçacığına geçiş yapılacağını söyleyebiliriz.

KH-40000 serisinin çekirdek sayısı net olarak açıklanmadı. Frekans değerlerine bakacak olursak temel frekansı 2.7 GHz olan KH-30000 serisi yongaların daha üzerinde olması muhtemel. KaiSheng KH-40000 serisi, iki adet 32 çekirdekli CPU’yu tek bir anakartta birleştirmeyi mümkün kılacak çift soketli bir platformda kullanılacak. Bu da toplam çekirdek sayısının 64’e çıkabileceği anlamına geliyor. Son olarak bu yongaların endüstri standardı olan DDR4 kullanması ve PCIe 3.0 arayüzü için destek sunması planlanıyor.

Bir yorum

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version