Anasayfa Haber Boeing Starliner Yeryüzüne İnmeyi Başardı

Boeing Starliner Yeryüzüne İnmeyi Başardı

NASA’nın Boeing tarafından tasarlanan Boeing Starliner isimli kapsülü başarısız kenetlenme testi sonrasında 22 Aralık’ta yeryüzüne başarılı bir şekilde indi.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) erzak ve insan göndermek için tasarlanan kapsülün ilk seyahat testi bu hafta gerçekleşti. İlk fırlatma geçtiğimiz pazar günü (20 Aralık 2019) Atlas V roketi ile yapıldı.

Fırlatma sonrası yaklaşık 2 gün boyunca seyahat eden kapsül, 22 Aralık 2019’da New Mexico’da belirlenen bölgeye başarılı bir şekilde iniş yaptı.   Daha önce Mercury, Gemini ve Apollo görevlerinde kullanılan kapsüller denize indirilirken, Boeing Starliner karaya iniş gerçekleştirdi. Böylece ABD’nin kara parçasına inmeyi başaran ilk mürettebat taşıyabilen kapsülü olmuş oldu.

Test Süreci ve Sonucu

Fırlatma ve iniş testini geçen kapsül, asıl görevini ise yerine getiremedi. Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmesi gereken kapsülün kenetlenmesi, yanlış yörünge hesaplamasından dolayı gerçekleşmedi. Starliner planlanan test aşamalarını tamamlayamasa da, test insanlı yolculukların geleceği bakımından oldukça büyük önem arz ediyor.  Seyahat sırasında toplanan veriler, kapsülün insanlı seyahatler için geliştirilmesine olanak sağlayacak.

Boeing ve NASA, iniş sonrasında yapılan açıklamalarda 2020 yılında mürettebatlı bir yolculuk planladıklarını ancak bunun öncesinde elde edilen verilerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

İlginizi çekebilir;