Anasayfa Haber Wi-Fi 6E, 6 GHz Spektrumu İle Geliyor

Wi-Fi 6E, 6 GHz Spektrumu İle Geliyor

Wi-Fi 6E

Wi-Fi Alliance, 6 GHz spektrumu sunacak olan Wi-Fi 6E terminolojisini duyurdu.

802.11ax standardı tabanlı Wi-Fi 6 geçtiğimiz yıl yaygınlaşmaya başladı. Tabii ki bunda Wi-Fi Alliance tarafından Eylül ayında Wi-Fi 6 cihazların onaylanmaya başlaması itici güç oldu. Şimdi ise Wi-Fi standardının en son sürümü ilk kez yeni bir spektruma genişliyor. Wi-Fi 6E olarak anılan bu yeni standart mevcut 2.4 GHz ve 5 GHz yanına 6 GHz spektrumunu da ekliyor.

Wi-Fi Alliance, 6 GHZ spektrumunun Wi-Fi için henüz mevcut olmadığını ve hala tüm dünyada onay beklediğini paylaşıyor. Öte yandan, ilgili makamlardan beklenen onayın çok yakında geleceği düşünülüyor.

Gelecek onay sonrasında, bu yeni teknolojiyi ilk kullanacak cihazların ise akıllı telefon ve öncelikle tüketici erişim noktaları ardından kurumsal erişim noktaları olması bekleniyor. Açıklamalara göre, Wi-Fi 6E artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) için de oldukça kullanışlı olacak. Teknoloji ayrıca, 14 ek 80 MHz kanal ve 7 ek 160 MHz kanal barındırabilecek bitişik spektrum blokları sağlayarak Wi-Fi için spektrum eksikliğinin giderilmesine yardımcı olacak.

Daha yüksek frekans spektrumu daha yüksek hız ve daha fazla kapasite sağlayarak avantaj sağlayacak olsa da düşük menzil sunacak ve engeller tarafından daha kolay engellenecek. Bu anlamda 6 GHz spektrumu oldukça spesifik kullanım alanlarına sahip olacak ve bu anlamda mevcut Wi-Fi spektrumunun yerine geçemeyecek.

İlginizi çekebilir: Wi-Fi 6 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey