Anasayfa Haber İnternet Teknolojisi İklim Değişikliğine Sebep Oluyor

İnternet Teknolojisi İklim Değişikliğine Sebep Oluyor

Uzmanlar gezegenimizin çevresel açıdan internet teknolojisini kaldıramadığını açıkladı.

Dünya üzerinde yer alan birden fazla veri merkezi, uzmanlar tarafından mercek altına alındı. Konu ile ilgili derinlemesine yapılan araştırmalar sonucu, uzmanlar çevresel açıdan gezegenimizde internet teknolojisine yetecek gücün bulunmadığını açıkladı.

Yenilenen teknolojiler Dünya’nın iklim dengesini etkiliyor

MaRS Discovery District veri merkezi Çevre ve Teknoloji Uzmanı Jane Kearns araştırmada öne çıkan isimler arasında yer aldı. Kearns, insanlığın bu veri devrimini yürütmek için çok büyük miktarda enerji kullandığını ve bunun iklimimiz için olumsuz etkilere yol açtığını söyledi.

En az bir futbol sahası kadar enerji yayan veri merkezleri, dijital trafikte sonsuz sayıda sunucu yığınına ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle aşırı ısınmayı önlemek için sunucuların soğutulması gerekiyor. Devasa veri merkezlerini soğuk tutabilmek için de daha fazla enerji gerekiyor.

Aynı zamanda Cleantech Alliance’ın kurucu ortaklarından olan Çevre ve Teknoloji Uzmanı bu kadar fazla güç çeken aygıtların, aşırı ısınma ya da çözüm olarak soğutma yapılmasının da iklim üzerinde dengesizliğe neden olacağının altını çiziyor.

Teknoloji şirketleri tetikte

Huawei Technologies’te bir araştırmacı olan Anders Andrae, CBC News’e dünyanın veri merkezlerinin gelecek yıl 651 terawatt saat elektrik tüketeceğini öngördüğünü açıkladı. Araştırmacının Uluslararası Yeşil Teknoloji Dergisi’nde yayınlanan hesaplamaları da veri merkezlerinin önümüzdeki on yıl boyunca güç taleplerini iki kattan fazla artırabileceğini gösteriyor.

2030 yılına kadar, ilerleyen teknolojilerin küresel enerjiyi yüzde 11 arttıracağı ve bulut tabanlı hizmetlerin bunun büyük bir kısmını temsil edeceği tahmin ediliyor. Andrae’e göre ise bu gidişat 2040 yılında sürdürülemez hale gelecek.

Amazon’un bulut bilişim sunucularının en az yarısı için yenilenebilir enerjiye geçtiği biliniyor. Öte yandan, Kanada ve yurt dışındaki teknoloji şirketleri de, büyüyen sorunu azaltmak için yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyor.

İlginizi çekebilir: Şirketlerin Üçte İkisi Siber Güvenlik Vakalarını Yetkililere Bildirmiyor