Anasayfa Makale Windows 7 Desteği Sona Eriyor, Kullanıcılar Neler Yapabilir?

Windows 7 Desteği Sona Eriyor, Kullanıcılar Neler Yapabilir?

Windows 7 desteği 14 Ocak 2020 itibariyle bitiyor. Kullanıcıların bu tarihten sonra Windows 7 kullanması epey riskli. Neler yapılabileceğini anlatıyoruz.

Ekim 2009’da yayınlanan Windows 7, aradan geçen 10 yılı aşkın sürede milyonlarca kişinin tercihi oldu. Üstelik bu işletim sistemini şu anda kullananların sayısı tahmin edilenden çok fazla. Kaspersky’ın geçen yıl sonu yaptığı araştırmalar, hem son kullanıcı hem de işletmelerin Windows 7’den vazgeçemediğini gösteriyor. Ama her şeye rağmen 14 Ocak 2020 itibariyle güvenlik güncellemeleri dahil tüm destek sona eriyor.

Microsoft uzun süredir Windows 7 kullanıcılarının Windows 10’a geçmesi gerektiğini duyuruyor. Ama bu pek de etkili olmuyor. Windows 7 yüklü bilgisayarlarda 14 Ocak 2020’den itibaren kullanıma devam edilebiliyor. Ancak bu durum çeşitli güvenlik riskleri barındırıyor. Ayrıca işletim sistemiyle birlikte varsayılan olarak gelen ya da üçüncü parti şeklinde yüklenen ek uygulamalar da belirli süre sonunda desteği sonlandırıyor. Buna en somut örnek Internet Explorer. Uygulama, Windows 7 ile aynı tarihte bu işletim sistemi için desteği sonlandırıyor. Buna rağmen Google Chrome, 2021’e kadar desteği devam ettiriyor.

En mantıklı seçenek sistemi Windows 10’a yükseltmek. Fakat bunun için sistem gereksinimlerini kontrol etmek gerekiyor. Windows 10 yüklemek için 1 GHz hızında işlemci, 32 bit için 16 GB disk alanı, 800 x 600 piksel çözünürlükte bir ekran yeterli.

Windows 7’den Windows 10’a Ücretsiz Yükseltme Mümkün Mü?

Microsoft, Windows 7’den Windows 10’a ücretsiz yükseltmeyi 29 Temmuz 2019’da sonlandırdı. Yani aslında şu anda yükseltme için ek ücret ödemek gerekiyor. Microsoft Store’dan veya Amazon.com’dan Windows 10 Home, Windows 10 Pro ya da Windows 10 Pro for Workstations seçeneklerine göz gezdirebilirsiniz.

Windows XP ya da Windows 7 gibi koklü işletim sistemleri aslında yalnızca bilgisayarlarda değil, ATM’ler ya da benzincilerdeki pompa sistemlerinde de aktif olarak kullanılıyor. Ancak bunlardaki destek süresi daha farklı.

Kullanmaya Devam Etmek İsteyenler Neler Yapabilir?

Windows 7’nin genişletilmiş desteği bitiyor. Fakat Microsoft’un Extended Security Updates ya da ESU olarak isimlendirdiği hizmetiyle süreç 2023’e kadar ek ücretle devam edilebiliyor. Windows 7’den asla vazgeçmeyen ve süreci uzatmak isteyen kurumsal şirketler için tercih edilebilir. Windows 7 Pro’da tek bilgisayar için 3 yıl destek almak isteyenlerin 200 dolar ödeme yapması gerekiyor.

Bir yorum

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version