Anasayfa Makale MacBook Pil Sağlığı Nasıl Kontrol Edilir?

MacBook Pil Sağlığı Nasıl Kontrol Edilir?

MacBook Pro’larda sistem bilgisi üzerinden batarya sağlığı hızlıca kontrol edilebiliyor. Ama isterseniz ek uygulamalarla daha kapsamlı bilgilere erişebilirsiniz.

Dizüstü bilgisayar pilleri birçok farklı sebeple ilk günkü performansını kaybediyor. Sürekli doldurup boşaltma, sistemi yoran uygulamalarda bataryayı kullanma ve benzer işlevler aslında pil performansının zamanla düşmesine sebep oluyor.

Eski dizüstü bilgisayar pilleri arka kısımdaki kilit açıldığında kolayca değiştirilebiliyor. Ancak ince dizüstü bilgisayarlar için aynı durum söz konusu değil. Bunun için birkaç vida sökerek bilgisayarı açmak gerekebiliyor. MacBook’larda basit yöntemlerle yaşadığınız sorunların kaynağını bulup pili değiştirip değiştirmeyeceğinize karar verebilirsiniz.

Mac’inizin Şarj Döngüsü Kontrol Edin

Şarj döngüsü, pilin tam şarjını ve deşarjını ifade ediyor. Bundan 10 yıl önce çıkan MacBook bataryaları 300 ile 500 şarj döngüsüne sahipti. Ama artık her MacBook bataryası 1000 döngüsüyle derecelendiriliyor. Bu rakamlara ulaşıldığında aniden arıza çıkmasa da şarj daha az gitmeye başlıyor. Sürecin sonunda ise Mac’i güç kablosuna sürekli bağlı tutmak gerekebiliyor.

Pilinizin kaç şarj döngüsünden geçtiğini kontrol etmek için sol üstteki Apple logosundan Bu Mac Hakkında düğmesine tıklayıp Sistem Raporu’na erişmek gerekiyor.

Sistem bilgilerinin bulunduğu pencerede Güç seçenekleri yer alıyor. Buna tıkladığınızda hemen sağda Döngü Sayısı ya da Devir Sayısı gibi detaylar karşınıza çıkıyor. Ayrıca burada batarya durumuna bağlı olarak kısa sürede değiştirilmesi gerektiği de yazıyor. Örnekteki MacBook Pro yaklaşık 9 yıldır aktif olarak kullanıldığı için 1510 kez şarj döngüsü gerçekleşmiş ve batarya epey zayıf.

CoconutBattery İle Daha Fazla Bilgi Edinin

Şarj döngüsünü görmek için herhangi bir ek uygulamaya ihtiyaç yok. Ama daha kapsamlı bilgileri CoconutBattery gibi ek uygulamalar sayesinde elde edebilirsiniz. Bu uygulama aslında pil sağlığı hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm detayları veriyor. Tamamen ücretsiz ve birkaç dakikada indirip kurabilirsiniz.

CoconutBattery

Uygulamayı çalıştırdığınızda sizi bu ekran karşılıyor. Döngü sayısının yanı sıra pilin tam şarj kapasitesi de görülebiliyor. Yani aradan geçen yıllar içinde bataryada ne kadarlık kayıp yaşandığı bilgisine de ulaşılabiliyor.

Eğer eski bir MacBook’unuz varsa, pil eskiye oranla daha az şarj tutar. Sistem Bilgisi ya da CoconutBattery ile ne kadar kapasite kaldığını ve bataryanın değiştirilip değiştirilmemesi gerektiğine rakamsal olarak da karar verebilirsiniz.