Anasayfa Makale Sık Karşılaşılan macOS Sorunları Ve Çözümleri

Sık Karşılaşılan macOS Sorunları Ve Çözümleri

macOS’larda aniden kapanmadan tutun da donma ve uygulama kilitlenmelerine kadar en çok yaşanan problemler için çözüm yollarını anlatıyoruz.

Tıpkı Windows’lar gibi macOS’lar da zaman zaman çökebiliyor. Hatta işletim sisteminin dışında artan fan gürültüsü ya da pilin gibi donanımsal arızalar meydana gelebiliyor.

Aniden Yeniden Başlama Problemi

macOS’ların bilinmeyen bir sebepten kapanması ve yeniden başlamasıyla ekrana çeşitli uyarılar geliyor. Bunlardan en yaygını ise ‘Your computer was restarted because of a problem’.

İşlemci ya da RAM kaynaklı problemler gibi, bilgisayara bağladığınız çevre birimleri de aynı hataya sebep olabiliyor. Aniden kapanan ve yeniden başlayan macOS’larda onarma için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem şu şekilde:

Çevre Birimlerini Çıkartın

Yeni kullanmaya başladığınız mikrofon ya da kamera gibi çevre birimlerinden sonra bu tarz bir hatayla karşılaştıysanız ek ürünlerin tamamını çıkartın. Sonrasında test yapmak için bir süre bilgisayarınızı bu tarz herhangi bir çevre birimi olmadan kullanmayı deneyin.

Depolama Alanını Kontrol Edin

İşletim sisteminin kurulu olduğu depolama biriminde yer kalmadıysa bu da aynı hataya sebep olabilir. Sabit disk ya da SSD’de daha fazla alan açmak için yüksek boyutlu video ya da oyunları temizlemeyi deneyin.

Belleği Test Edin

Mac’inizin RAM’ini test etmek için ek uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Bunun için ücretsiz olan memtest86’yı çalıştırın ve küçük bir deneme yapın. Eğer bir hatayla karşılaşırsanız buna göre RAM’i değiştirmeyi ya da problemi çözmeyi deneyebilirsiniz.

Apple Tanılar’ı Çalıştırın

macOS’lar başlarken klavyeden D tuşuna basılı tutun ve Apple Tanılar’ı çalıştırın. Bu sistem, bilgisayarda herhangi bir donanım sorunu olup olmadığını test ederek teşhis koyuyor.

Güvenli Modda Önyükleme Yapın

Sistem Güvenli Mod’da önyükleme yaparken Shift tuşuna basılı tutun. Sorunun devam edip etmediğine bakın. Güvenli Mod, soruna neden olabilecek üçüncü taraf uygulamaları devre dışı bırakıyor. Ayrıca tarama yaparak hataları düzeltiyor.

macOS’u Yeniden Yükleyin

En son seçenek her zaman olduğu gibi yepyeni bir macOS kurmak. Yukarıdaki adımların tamamını denemenize rağmen herhangi bir sonuç alamadıysanız macOS’u güncellemeyi deneyebilir ardından da sıfırdan bir macOS kurabilirsiniz.

Donmalar Ve Uygulama Kilitlenmeleri

Windows ve macOS’larda sıkça karşılaşılan problemlerden biri de sistemin donması ve uygulamaların kilitlenmesi. Yine birçok farklı sebepten dolayı bu sorun meydana gelebiliyor. Ancak düşük disk alanı ve macOS’un Uyku Modu genellikle performans sorunlarına sebep olabiliyor. Ayrıca RAM sorunları da aynı etkiyi yapabiliyor. Şimdi yine olası düzeltme yöntemlerine geçiyoruz.

Gereksiz Öğeleri Temizleyin

macOS’larda uygulamaların sağlıklı çalışabilmesi için diskte en az 10 GB boş alan bırakın. Eğer 1 GB – 2 GB boş alanınız varsa gereksiz dosyaları silip temizlik yapın. Harici diske yedekleme yöntemiyle de sistemin kurulu olduğu depolama birimini ferahlatabilirsiniz.

Disk İzlencesi’ni Çalıştırın

Bilgisayarınızdaki depolama alanını Disk İzlencesi ile tarayabilir ve olası bir problem sonrasında Diski Onar seçeneğini kullanabilirsiniz.

Sistem Kaynaklarını Sömüren Uygulamaları Silin

Sorunun yaşlanan donanımlardan kaynaklandığını düşünüyorsanız, sistem kaynaklarını daha az kullanan alternatif uygulamalara göz gezdirin. Sistem kaynaklarını hoyratça kullanan uygulamaları bulmak için Etkinlik Monitörü’ne erişebilirsiniz.

Bir önceki problemde olduğu gibi RAM’i test edebilir ve Apple Tanılar’ı çalıştırarak teşhis konmasını bekleyebilirsiniz.

Pil Ömrünün Azalması

Piller belirli bir döngü sonrasında eski performansını kaybetmeye başlar. Bilgisayarınız belirli süre sonunda tek şarjda uzun süre çalışmayabilir ve bazen de hiç şarj olmaz. Pil sorunlarını fark ettiyseniz aşağıdaki adımları izleyerek problemleri çözebilirsiniz.

Pil Sağlığını Kontrol Edin

macOS’larda pil sağlığını sistem üzerinden detaylı şekilde görebilirsiniz. Yani pil kapasitesini, daha önce kaç kez tamamen dolduğunu ve buna benzer ayrıntıları görebilirsiniz. Eğer değerler çok düşükse pili değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Sistem Yönetimi Denetleyicisini (SMC) Sıfırlayın

Pil iyi durumdaysa SMC’nin sıfırlanması, şarj edilmeyen bir Mac için bazı sorunları çözebilir. SMC, Intel tabanlı Mac’lerde klavye arka aydınlatmasından tutun pil yönetimine kadar birçok farklı görevi üstleniyor. Sıfırlamak için bilgisayar kapalıyken Shift + Control + Option tuşlarının ardından güç düğmesine de basılı tutmak yeterli.

Pili Kullanırken Alışkanlıklarınızı Ayarlayın

Bilgisayarınızı bataryadan kullanırken Etkinlik Monitörü’nü açarak uygulamaları görebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızı fotoğraf ya da video düzenleme gibi yüksek güç gerektiren işlemler için kullanıyorsanız güç kaynağını bağlamanızda yarar var.

Bilgisayarın Açılmaması

Birçok kişi bilgisayar doğru yükleme yapıp sistemi açmadığında panikliyor. Düz siyah ya da gri bir ekran, beraberinde bir dizi soru işaretini getiriyor. Ekranda beliren hata mesajları da bunlara dahil. Bilgisayarın açılmamasının farklı sebepleri olabilir. Bazıları şöyle:

Kabloları Kontrol Edin

Güç kablolarının çalışır durumda olduğuna ve takılı olduğuna emin olun.

Güvenli Modda Önyükleme Yapın

Güvenli Mod, bilgisayarın çalışması için gereken minimum düzeyde başlatır. Bunu yapmak için Mac’iniz açılırken Shift tuşuna basılı tutun. Daha sonradan normal şekilde tekrardan başlatmayı deneyebilirsiniz.

macOS’u Yeniden Yükleyin

Servise gitmeden önce bilgisayarınızın yedeği varsa tertemiz bir macOS kurmayı deneyebilirsiniz.

Düzgün Çalışmayan Fan Ve LED’ler

Az önce de bahsettiğimiz gibi bilgisayardaki LED’ler ya da klavye aydınlatmasından SMC sorumlu. Dolayısıyla düzgün çalışmayan fan ya da LED’ler için yapılması gereken ilk şey aslında SMC’yi sıfırlamak. Bunun için bilgisayar kapalıyken klavyeden Shift + Control + Option tuşlarına basılı tuttuktan sonra güç tuşuna da basılı tutmak gerekiyor.

macOS Ayarları Unutuyor

Bilgisayar kapatıldığında kullanılan başlangıç diski, yerel saat dilimi ve benzer birçok ayar NVRAM ya da PRAM’de saklanır. Bazen işler ters gittiğinde bu ayarlar siliniyor ya da kayboluyor. Bu gibi durumlarda Mac’iniz farklı bir başlangıç diskinden önyükleme yapmaya çalışabilir. Ya da sistem ön yüklemeden olarak saati ya da çözünürlüğü tekrar tekrar ayarlamak zorunda kalırsınız.

Problemi çözmek için NVRAM ya da PRAM’i sıfırlamanız gerekebilir. Bunun için bilgisayarınızı kapattıktan sonra güç düğmesine basın, ardından başlangıç sesini duyar duymaz klavyeden Option + Command + P + R tuşlarına aynı anda basılı tutun. Sonunda bilgisayarınız yeniden başlar ve yine başlangıç sesini duyarsınız. Ardından tuşları bırakabilirsiniz.

macOS Aşırı Isınıyor

Mac’iniz bazı durumlarda aşırı ısınabilir. Bu yüzden sıcaklığı sürekli olarak kontrol etmekte yarar var. Hem sıcaklık hem de fan kontrolü için smcFanControl isimli uygulamadan yararlanabilirsiniz.

Bilgisayarı çok sıcak ortamda kullanmanın dışında aslında aşırı ısınma göz ardı edilmemesi gereken önemli bir problem. Bu gibi durumlarda dahili soğutmada veya sıcaklık sensörlerinde sorunlar olabiliyor. SMC’yi sıfırlayıp durumu analiz ettikten sonra donanım arızaları için teknik servislere başvurabilirsiniz.

macOS Düzgün Kapanmıyor

Kapanmayan Mac’lerin ortak problemi genellikle arka planda çalışan uygulama ya da servisler oluyor. Şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz.

Açık Uygulamalardan Çıkın

Kilitlenen herhangi bir uygulama bilgisayarın kapanmasını engelleyebilir. Dolayısıyla o an arka planda aktif olan tüm yazılımları kapatmakla işe başlayabilirsiniz.

Çevre Birimlerini Çıkartın

Takılı olan harici bir mikrofon ya da kamera gibi çevre birimleri de benzer problemler oluşturabilir. Çevre birimlerini çıkardıktan sonra tekrardan kapatmayı deneyebilirsiniz.

Kapatmaya Zorlayın

Son seçenek olarak ekran tamamen kapanana kadar güç düğmesine basılı tutun.

macOS’larda en çok karşılaşılan problemler bunlar. Adım adım takip ederek yaşadığınız sorunları çözebilirsiniz.

En Çok Karşılaşılan macOS Catalina Sorunları Ve Çözümleri