Anasayfa Makale En Çok Karşılaşılan macOS Catalina Sorunları Ve Çözümleri

En Çok Karşılaşılan macOS Catalina Sorunları Ve Çözümleri

Apple’ın birkaç ay önce tüm kullanıcılara açtığı macOS Catalina’da sık karşılaşılan problemleri ve çözüm yöntemlerini anlatıyoruz.

Apple, birkaç ay önce tüm kullanıcılar için macOS Catalina’yı aktif etti. Yani şu anda isteyen herkes sistem gereksinimleri karşılandığı sürece yükseltmeyi yapabiliyor. Aşağıdaki bilgisayarlardan herhangi birine sahipseniz macOS Catalina’yı kurabilirsiniz.

  • MacBook Air (2012 ve sonrası)
  • MacBook (2015 ve sonrası)
  • MacBook Pro (2012 ve sonrası)
  • iMac (2012 ve sonrası)
  • iMac Pro (2017 ve sonrası)
  • Mac Mini (2012 ve sonrası)
  • Mac Pro (2013 ve sonrası)

iTunes görevlerinin farklı uygulamalara atanmasından Sidecar isimli ikinci ekran desteğine kadar bir dizi yenilik sunan macOS Catalina, kurulum öncesinde ve sonrasında bazı temel problemler çıkarabiliyor. Bu rehberimizde yükleme aşamasından tutun çalışan servislerin devre dışı kalmasına kadar birçok farklı aşamayı temel alıyoruz. Eğer bunlar haricinde bir hatayla karşılaşıyor ve işin içinden çıkamıyorsanız Technopat Sosyal’de konu açabilirsiniz.

macOS Catalina Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

macOS Catalina’da İndirme Sorunları Nasıl Düzeltilir?

İnsanların karşılaştığı en yaygın sorunlardan biri macOS 10.15’in inmiyor olması. Bazı kullanıcılar ekrana yansıyan ‘macOS Catalina indirmesi başarısız oldu’ mesajı sebebiyle çok fazla destek talebi oluşturuyor. Diğer tarafta macOS Catalina’yı indirmeye çalışırken ‘Ağ bağlantısı kesildi’ ya da ‘macOS kuruluma devam edemedi’ hata mesajları için de benzer durum geçerli.

Bu sorunlarla karşılaşmanızın birkaç nedeni var. Birçok insan aynı anda macOS Catalina güncellemesini indirmeye çalışıyor. Yani aslında temel sebep aşırı yoğun bir ana denk gelmiş olmanız. Eğer gece vakitlerinde indirme işlemini başlatmayı denerseniz çoğunlukla başarılı olursunuz. Ayrıca, Apple’da her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmek için Apple Server’ın durumunu canlı takip edebilirsiniz.

Diğer temel sebeplerden biri ise yeterli depolama alanı olmaması. Çok sık karşılaşılan bir durum. Üstelik yalnızca macOS Catalina değil, diğer sürümler ve hatta Windows için de benzer durumlar geçerli. Windows 10’u indirmeye çalışırken de depolama alanı sebebiyle çok fazla uyarıyla karşılaşabiliyorsunuz. Eğer bilgisayarınızda yeterli kapasite yoksa macOS Catalina indirmesi başarısız olur. Bunu kontrol etmek için Apple menüsünü açın ve ‘Bu Mac Hakkında’ düğmesine tıklayın ve ardından Depolama’yı seçin. Ardından depolama biriminizde yeterli alan olup olmadığını kontrol edin. En az 15 GB boş alana ihtiyacınız var. Eğer daha azsa ‘Bu Mac Hakkında’ bölümüne tıklayın, Depolama / Yönet üzerinden yer açmaya çalışın.

İnternet bağlantınızın mümkün olduğu kadar sağlıklı çalışmasını sağlamak için kablosuz yerine kablolu bağlanmayı deneyin. Elbette tüm kablosuz ağlarda benzer sorunlar yaşanacak diye bir şey yok. Ancak yine de kablolu internet bağlantısı bu tip durumlarda biraz daha verimli oluyor.

Tüm bunlara rağmen hâlâ macOS Catalina’yı indirmekte sorun yaşıyorsanız, kısmen indirilen macOS 10.15 dosyalarını ve diskinizdeki ‘Install macOS 10.15’ dosyasını bulmaya çalışın. Ardından bu kurulum dosyasını silin ve bilgisayarınızı yeniden başlatıp tekrardan indirme işlemini devam ettirin.

Bu da işe yaramazsa ‘Bitmemiş İndirilenleri Denetle’ bölümünde herhangi bir şey olup olmadığını görmek için App Store’u açmayı ve ‘Hesabı Göster’ düğmesiyle detaylara bakmayı deneyin. Son olarak indirmeyi yeniden başlatıp başlatmayacağınızı görmek için App Store’dan çıkış yapıp ardından tekrar giriş yapmayı deneyin.

macOS Catalina ‘Ağ Geçidi Zaman Aşımına Uğradı’ Hatası Nasıl Düzeltilir?

Ek olarak, macOS Catalina’yı yüklerken veya kurarken indirme işleminin 511.5 MB civarında durması ve sistemin ‘ağ geçidi zaman aşımına uğradı’ ya da ‘kötü ağ geçidi’ hatası vermesiyle ilgili birçok şikayet var.

Bu sorunu yaşıyorsanız, bilgisayarınızı Güvenli Mod’da başlatmayı deneyin. Bunun için önyükleme sırasında klavyede Shift tuşuna basılı tutun. Ardından macOS Catalina’yı tekrar indirmeyi ve yüklemeyi deneyin.

macOS Takılma Sorunları Nasıl Düzelir?

macOS Catalina’yı yükledikten sonra ayarlar yapılırken takılma durumu da meydana gelebiliyor. Yani en azından kullanıcılar bu yönde şikayetlerde bulunuyor. Bu durumda, bilgisayarınızı yeniden başlatmaya zorlamanız gerekiyor. Endişelenmeyin, bu işlem sırasında hiçbir veri kaybolmaz.

Bunu yapmak için bilgisayar kapanana kadar güç düğmesine basılı tutun. Birkaç saniye bekledikten sonra tekrardan açın. Disk alanı boşaltmakta zorlanıyorsanız, büyük miktarda yer kaplayan gizli Time Machine dosyalarına bakabilirsiniz. Bu aşamada yeterince boş alan olduğunu doğruladıktan sonra kurulumu tekrar deneyebilirsiniz.

macOS Catalina kurulumun sonunda bir sorunla karşılaşırsa ve sonrasında bir hata mesajı gösterirse, bilgisayarı yeniden başlatın ve klayedeki Command + Option + R tuşlarına basın. Ayrıca durum tekrarlanırsa Shift + Option + Command + R tularını da deneyebilirsiniz.

Ayrıca az önceki gibi bilgisayarınızı Güvenli Mod’da başlatıp sorunu gidermek için macOS 10.15 Catalina’yı yüklemeye çalışmak da faydalı olabilir.

macOS Catalina Giriş Sorunları Nasıl Çözülür?

macOS Catalina’yı yükledikten sonra, bilgisayarınızda giriş yapmakta problem yaşıyorsanız öncelikle sistemi yeniden başlatın ve klavyenizdeki Command + S tuşlarına basılı tutun. Bu sizi komut istemine götürür.

Daha sonra /sbin/mount -uw / komutunu yazıp Enter’a basın. Ardından rm /var/db/.applesetupdone komutunu girin ve yine Enter ile onaylayın. Bu, Catalina’yı ilk kez başlatıyormuşsunuz gibi görünen bir dosyayı kaldırır. Endişelenmeyin, önemli olan hiçbir veri silinmiyor. Akabinde yeni bir yönetici kullanıcı hesabı oluşturmanız istenecek bu şekilde devam edebilir, oturumu açabilirsiniz.

macOS Catalina E-Posta Sorunları Nasıl Çözülür?

Bazı macOS kullanıcıları, Catalina’daki posta uygulamasıyla ilgili sorun yaşadıklarını özellikle belirtiyorlar. E-postaları okumak ve göndermek için Mail uygulamasından yararlanıyorsanız, macOS Catalina’yı yükledikten sonra düzgün çalışmıyorsa Finder’ı açın ve üst menüden Git / Klasöre Git’i seçin.

Ardından ~/Library/Containers/com.apple.mail/Data/Library/Saved Application State/ yazıp aşağı kaydırın. Burada da ‘com.apple.mail.savedState’ öğesini bulun ve ardından Çöp Kutusu’na taşıyın.

Sonrasında ‘Klasöre Git’ penceresine geri dönün ve ~/Library/Containers/ yazın. som.apple.mail ve com.apple.MailServiceAgent öğesini bulun ve ya masaüstü ya da Çöp Kutusu’na taşıyın.

Akabinde ~/Library/Mail/MailData bölümüne gidin ve Find Envelope Index, Envelope Index-shm ve Envelope Index-wal’i Çöp Kutusu’na gönderin. Ardından silin ve bilgisayarınızı yeniden başlatıp çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

macOS Catalina’daki Mail Uygulamasında Arama Sorunu Nasıl Çözülür?

macOs Catalina’yı yükledikten sonra Mail uygulamasında arama işlevinin çalışmadığını bildiren çeşitli destek talepleri var. Denenmesi gereken ilk şey uygulamayı ve bilgisayarı kapatıp sistemi Shift tuşuyla Güvenli Mod’da açmak ve tekrardan arama yapmaya çalışmak. Sonunda bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Mail’de tekrardan arama yapın.

Bu işe yaramazsa ve bir Gmail hesabı kullanıyorsanız, sorun bundan da kaynaklanabilir. Sistem Tercihleri / İnternet Hesapları’na gidin ve Gmail’i kapatın. Ardından tekrar ekleme işlemini gerçekleştirin arama yapmak için Mail’e geri dönün.

macOS Catalina Neden Yavaş Çalışıyor?

macOS Catalina’yı yüklediğinizde Mac ya da MacBook’larınızın önceki versiyona kıyasla daha yavaş çalıştığını fark edebilirsiniz. macOS Catalina bu noktada karşınıza optimizasyonla alakalı çeşitli bildirimler de getirebilir.

Bu tip durumlarda uygulamaların tamamının en yeni versiyona yükseltildiğinden emin olmakta yarar var. Ayrıca herhangi bir uygulama Catalina ile uyumsuzsa bu da bilgisayarınızı yavaşlatabilir.

Ayrıca Apple menüsünü açabilir ve Sistem Tercihleri’ni seçebilirsiniz. Görünen pencereden ‘Kullanıcılar ve Gruplar’ı tıklayın. Giriş Öğeleri’ni seçin ve başlangıçta açılmasını durdurmak istediğiniz uygulamaları belirleyin. Burada listenin altındaki eksi düğmesinden yararlanabilirsiniz.

Fayda sağladığını görmek için bilgisayarı yeniden başlatmakta yarar var. Eğer olmazsa, çok miktarda RAM kullanan uygulamaları zorla kapatın. Hangi uygulamaların işlemci ve RAM’i en fazla yorduğunu görmek için Etkinlik Monitörü’nü kullanabilirsiniz.

macOS Catalina Pil Sorunları Nasıl Giderilir?

Yukarıdaki performans konularında olduğu gibi MacBook’unuzun eskiye oranla pil ömrünün azaldığını düşünebilirsiniz. Yine bu muhtemelen macOS Catalina’da arka planda çalışan uygulamalardan kaynaklanabilir. Etkinlik Monitörü üzerinden pili en fazla tüketen uygulama ve servislere göz gezdirebilirsiniz. Gereksiz uygulamaları kapatın ve pilde iyileştirme olup olmadığını kontrol edin. Eğer iyileşme varsa, söz konusu uygulamaların güncelliğinden emin olun.

macOS Catalina’da Klavye Sorunları Nasıl Düzeltilir?

macOS Catalina’yı yüklediyseniz ve klavyeniz çalışmadıysa MacBook’unuzu yeniden başlatın ve ekranı bir kez kapatıp tekrar açın. Yani dizüstü bilgisayarı taşıma formuna getirip uykuya sokun ve çıkarın. Daha sonrasında klavye çalışmaya başlayacaktır. Apple’ın yakın zamanda bu sorunla alakalı güncelleme yayınlaması bekleniyor.

macOS Catalina Bluetooth Sorunları Nasıl Düzeltilir?

macOS Catalina’da çalışmayan Bluetooth cihazlarıyla alakalı sorunları gidermek için Finder’ı açın ve Git / Klasöre Git düğmesine tıklayın. Daha sonrasında / Library / Preferences yazıp devam edin. Burada ‘com.apple.Bluetooth.plist’ adında bir dosya görmelisiniz. Dosyayı seçip silin. Ya da güvenli tutmak için başka bir klasöre taşıyın. Ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Bluetooth ile bağlanmak istediğiniz cihazla aynı işlemi tekrarlayın.

macOS Catalina Açılış Sorunları Nasıl Giderilir?

macOs Catalina’yı yüklediyseniz ama bilgisayarınız açılmıyorsa, yeniden başlatıp NVRAM’i sıfırlamak için Command + Option + P ve R tuşlarına basılı tutun. Bilgisayarınız yeniden başladığında bir küçük bildirim sesine ek olarak ikinci bildirim sesi geldiğinde tuşları bırakın.

macOS Catalina’da Finder Problemleri Nasıl Düzeltilir?

Bazı insanlar, Finder’ın macOS Catalina güncellemesinden sonra düzgün çalışmadığını veya kilitlendiğini söylüyor. Bu tip sorunlarla karşılaştıysanız Terminal’i açın ve ~/Library/Preferences/com.apple.finder.plist yazıp Enter ile onaylayın. Finder’da vurgulanmış olarak çıktığını göreceksiniz, dosyayı seçip silin ve bilgisayarı yeniden başlatın.

macOS Catalina’da Uygulamalar Neden Çalışmıyor?

macOS Catalina’daki en tartışmalı değişikliklerden biri, artık 32-bit uygulamaların desteklenmiyor oluşu. Bu, 64-bit sürümü olmayan uygulamaların artık çalışmayacağı anlamına geliyor. macOS Catalina’da çalışmayan uygulamalar arasında ilk sırada Transmist 4.1.7, 1Password 2.12.2, iStats Menu 2.9, QuickBooks 2015 yer alıyor. Uygulamaların tam listesini burada bulabilirsiniz.

Çoğu uygulama, 64-bitlik bir güncellemeye sahip olacak olsa da bulara güvenip macOS Catalina’ya geçerseniz kötü haberlerle karşılaşabilirsiniz. Güvendiğiniz bir uygulamanın artık macOS Catalina’da çalışmayacağından endişe ediyorsanız, sisteminizde 32-bit uygulamanızın olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bunu yapmak için, ekranınızın en en üstündeki Apple simgesine tıklayın ve ‘Bu Mac Hakkında’yı seçin. Ardından Sistem Raporu’na tıklayın ve ‘Yazılım’ kısmına gidin.

Uygulamalar’ı tıkladığınızda, uygulamaların bir listesini görürsünüz. Burada ’64-bit (Intel)’ adında bir sütun yer alıyor. Burada ‘Hayır’ yazıyorsa, o zaman macOS Catalina’da desteklenmeyeceği anlamına geliyor.

macOS Catalina Sidecar Sorunları Nasıl Çözülür?

Sidecar, uyumlu bir iPad’i ikincil ekran olarak kullanmaya izin veren en başarılı macOS Catalina özelliklerinden biri. Ancak Sidecar’ı macOS Catalina’da çalıştırma konusunda sorun yaşıyorsanız, dikkat etmeniz gereken birkaç şey var.

Mac ve iPad Sidecar Gereksinimleri

Sidecar’ı kullanmak için aşağıdaki iPad’lerden birine ihtiyacınız var.

  • iPad 6
  • iPad 7
  • iPad mini 5
  • iPad Air 3
  • Herhangi bir iPad Pro

Ayrıca, iPad’de iPadOS’un yüklü olması gerekiyor. Ayrıca uyumlu bir Mac’e sahip olduğunuzu da kontrol etmeniz gerekiyor. Liste şu şekilde:

  • iMac 27 inç (2015 veya daha yeni)
  • MacBook Pro (2016 veya daha yeni)
  • Mac mini (2018)
  • Mac Pro (2019)
  • MacBook Air (2018)
  • MacBook (2016 veya daha yeni)

macOS Catalina WiFi Sorunları Nasıl Çözülür?

macOS Catalina’yı yükledikten sonra internete, Wi-Fi ya da Ethernet üzerinden bağlanamıyorsanız bilgisayarınızı Güvenli Mod’da başlatmayı deneyin ve bağlanıp bağlanmadığınıza bakın. Yapabiliyorsanız, yüklediğiniz bir uygulamayla ya da ayarla ilgili bir sorun yaşandığına emin olabilirsiniz.

Elbette çok daha fazla hatayla karşılaşabilirsiniz. Bu tip durumlar için başta da bahsettiğimiz gibi Technopat Sosyal’de konu açabilirsiniz.