Anasayfa Haber Bilim İnsanları Stresin Saçları Neden Beyazlattığını Açıkladı

Bilim İnsanları Stresin Saçları Neden Beyazlattığını Açıkladı

Karşılaştığımız sorunlarla baş etmeye çalışan saç hücreleri, pigmentlerinden güç alarak saçların rengini kaybetmesine neden oluyor.

Yaş gözetmeksizin saçlarımız arasında belirginleşen beyaz teller ya da yaş alma ile çoğaldığına inandığımız beyaz saçlı olma kavramının temel nedeni: Stres. Stres kaynağı ile başa çıkma yöntemlerimiz sırasında vücudumuz da bize güç vermeye çalışırken birçok tepkimeye neden oluyor.

Yaşamımız boyunca birçok stres kaynağı ile yüz yüze geliyoruz. Bu sıkıntılarla baş etmek ya da kaçmak bizlerin seçimi. Psikolojik bir karar olan bu savaş ya da kaç tekniği, beynimiz tarafından alınıyor. Karar verildikten sonra elbette vücudumuzun bazı bölümlerinde değişim meydana geliyor. Fiziksel ya da psikolojik tepkimelere yol açan karar aşaması saç renginizi de etkiliyor.

Bilim insanları süreci, bu tür bir stres yaşadığımızda, saçımızı boyamaktan sorumlu kök hücreleri aktive eden sempatik bir sinir tepkisine neden olur, sözleriyle açıklıyor. Temel olarak çok korkarsak hücresel makyajımızda sınırlı saç boyası kullanıyoruz.

Bunu nasıl çözdüler?

Bu kısım aslında biraz ürkütücü. Laboratuvar farelerini üç farklı stres türüne soktular: fiziksel kısıtlama, fiziksel ağrı ve psikolojik sıkıntı. Her stresör farenin gri / beyaz saç geliştirmesine neden oldu.

Araştırmacılar daha sonra gerçekte griliğe neyin sebep olduğunu görmek için sorunları ortadan kaldırdı. Bu ölçümün nedeni ise, şüpheli adrenal bezleriydi. Ancak fareler grileşmeye devam etti. Bu yüzden tekrar diğer hormonal süreçler inhibe edildi. Sonunda, araştırmacılar gri kıllardan sorumlu kök hücrelerinin aşırı yüklenmesine neden olduğunu fark ettiler.

Araştırmacılar bunun genetik kodlarla da ilgili olduğunu belirterek, “Strese bağlı grileşme ile hangi evrimsel avantajın verilebileceğini düşünmek büyüleyici. Gri saç çoğu zaman yaşla bağlantılı olduğundan, deneyim, liderlik ve güven ile ilişkili olabilir… Belki de gri saçları ‘kazanmak’ için yeterince strese sahip olan bir hayvan sosyal düzende normalde verilenden daha yüksek bir yere sahiptir” dedi.

İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları İlk Kuantum Işınlanmayı Gerçekleştirildi