Anasayfa Haber Bilim İnsanları İlk Kuantum Işınlanmayı Gerçekleştirdi

Bilim İnsanları İlk Kuantum Işınlanmayı Gerçekleştirdi

Bilim insanları, iki bilgisayar çipi arasında herhangi bir bağlantı olmadan veri aktarımının gerçekleştiğini duyurdu.

2020’ye henüz adım atmışken, bilim adına bir ilk yaşandı. Bilim insanları uzun süren laboratuvar çalışmaları sonucunda, fiziksel bir bağı bulunmayan iki bilgisayar çipi arasında kuantum dolaşımını başarıyla sağladı. Çipler kuantum fiziği prensipleri kullanılarak bir boşluk boyunca birbirlerine bağlandı, ardından ikisi arasında veri aktarımı yapılması sağlandı.

İnternette yeni bir devir açılıyor

ana makale resmi

Bristol Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi bilim insanları tarafından ortak yürütülen araştırmanın başarıya ulaşması ile hem kuantum bilgisayarlar hem de kuantum internet teknolojisi için yeni bir devrin açıldığı söyleniyor.

Araştırma ekibi, çiplerde bir çift dolaşmış foton kullandı ve bu gerekli ölçümlerin yapılmasını kolaylaştırdı. Bu sayede çip üzerinde yapılan değişikliklerin tamamı diğer çipte bulunan ortak fotona da aktarılmış oldu. Araştırmacılar, fişlerin her birini kuantum dolaşımını kullanan bir dizi gösteri yapması için de programladı. İki çipli ışınlanma deneyinin ardından, kuantum ölçümü yapıldı. Sonuçta bir parçacığın bireysel kuantum durumunun iki çip boyunca iletildiği ortaya çıktı.

Birçok kez denenen ve sonucunda ortaya koyulan deneyin henüz yüzde 91 oranında başarı sağladığı düşünülüyor. Araştırmacılardan Dan Llewellyn, her iki çipte de bulunan fotonların tek bir kuantum durumunu paylaştığını belirlediklerini aktardı. Yani bu demek oluyor ki, henüz veri aktarımının sağlanmasının temelini oluşturmuş durumdalar.

İlginizi çekebilir: Bilim İnsanlarına Göre 3 Ay Sonra Dünya’ya Göktaşı Çarpabilir