Anasayfa Video Cooler Master MK110 Memkanik Klavye İncelemesi

Cooler Master MK110 Memkanik Klavye İncelemesi

Cooler Master tarafından geliştirilen “Memkanik” anahtarların kullanıldığı MK110 klavyeyi yakından inceledik.

Cooler Master tarafından MK110 adıyla piyasaya sürülen bu yeni klavyede, şirketin kendi geliştirdiği ve “memkanik” olarak adlandırabileceğimiz anahtar türü kullanılıyor. Bu anahtar türü, membran klavyelerin basit ve hesaplı olmasını, mekanik klavyelerin tatmin edici tuş hissiyatı ve sağlamlığı ile birleştirmeyi hedefliyor.

Memkanik Anahtarlar

 

MK110’daki anahtarlar, membran anahtarlara göre seyahat mesafesi daha uzun olan, ancak daha sert bir basışa sahip bir tasarımdalar. İlk başta alışması biraz zor denebilir. Mekanik klavye ve membran klavye arasında kalan, farklı bir deneyim. Klavyenin temel çalışma prensibi aslında bildik membran tuş anahtarlarıyla aynı. “Dome” ya da kubbe adı verilen bir yumuşak bir plastik parça, klavyenin elektronik aksamı ile temas ettiğinde tuş basılmış sayılıyor.

Cooler Master’ın yaptığı bu kubbeyi sertleştirmek ve seyahat mesafesini uzatmak olmuş. Ayrıca tuş ile kubbe arasına oynar bir parça daha eklenmiş. Bildiğimiz membran klavye tasarımında kubbeye baskı yapan plastik doğrudan tuşun üzerinde bulunuyor. Cooler Master, “hibrit anahtar” olarak da anlandırdığı bu anahtarlara, 50 milyon üzeri basış ömrü biçmiş.

Anahtarların direnci kullandığım diğer mekanik klavyelere göre yüksek geldi. Bu, alışkın olduğunuz ve rahat ettiğiniz kullanım şekline göre olumlu ya da olumsuz bir deneyim olabilir. Eğer bir tuşa bastığımı hissedeyim, tuşlar sert olsun diyenlerdenseniz, MK110 ile rahat edeceğinizi söyleyebilirim. Öte yandan, yazı yazarken yorulmak istemiyorum, dokunur dokunmaz tuş işlesin, parmağım klavye üzerinde kayıp gitsin diyenlerdenseniz, MK110 bu hissiyatı veremiyor.

Bir başka önemli nokta da Anti-ghosting teknolojisi. Birden fazla tuşa aynı anda bastığınızda, hepsinin basıldığı bilgisinin sağlıklı bir şekilde iletilmesini sağlayan anti-ghosting teknolojisi, modern oyuncu klavyelerinin vazgeçilmez özelliklerinden biri. Cooler Master MK110’un 26 tuşlu anti-ghosting özelliğine sahip olduğunu görmek memnun edici.

Tasarım ve görünüş

Tamamen siyah tasarıma sahip klavyenin başka renk seçeneği bulunmuyor. Tuş sayısına ve ölçülerine baktığımızda, oldukça sade görünen bir klavyeyle karşı karşıyayız. Görünürde herhangi bir multimedya veya harici makro tuşu bulunmuyor. Ancak Multimedya kısayolları FN tuşuyla yapabileceğiniz tuş kombinasyonları şeklinde sunulmuş. Bunlar arasında ses açma kapama, önce ve sonraki parçaya geçiş, durdurma ve oynatma var. Tüm tuş kilidi ve Windows tuşu kilidi de mevcut.

Caps Lock, Scroll Lock ve NumLock kilidi ışığı klavyenin sağ üst köşesinde bulunuyor. Bunlara ek olarak burada bir de G harfi ışığı göreceksiniz. Bu ışık, Cooler Master’ın tüm tuş kilidi ve Windows tuşu kilidinin devrede olup olmadığını gösteriyor. Kırmızı yandığında tüm tuş kilidi, mavi yandığında ise Windows tuşu kilidi aktif demek.

Ağırlık ve ölçüler

MK110 toplamda 1 kilo ağırlığında bir klavye, ancak gövdede yada tabanda metal bir parça görülmüyor. Dış yüzey tamamen plastikten imal edilmiş. Cooler Master kullanılan materyalleri metal ve plastik olarak listelemiş, ancak metalin klavye içinde sadece ağırlık yapması için kullanıldığını düşünüyorum. Klavyenin fiziksel ölçüleri ise 440 mm uzunluk, 134 mm derinlik, 40 mm yükseklik şeklinde listeleniyor.

RGB Aydınlatma

Bu modelde kullanılan RGB aydınlatma, tuşlar havada duruyormuş izlenimi yaratan beyaz ve ışık dağıtıcı zemine yerleştirilmiş. Siyah tuşlarla iyi bir kontrast oluşturuyor ve tuşların ön plana çıkmasını sağlıyor. Aydınlatma 6 bölgeli ve bireysel kontrol bulunmuyor.

Tuş aydınlatması tam dik açıdan aşağıya baktığınızda görünüyor. Hafif arkanıza yaslandığınızda ya da yandan baktığınızda ise parlaklık düşüyor. Bunun sebebi LED’lerin çok derinde olması ve tuşlara ulaşana kadar aradaki dağıtıcıların ışığın çoğunu soğurması. Tuşların altında ışık olması hoş bir görüntü yaratsa da, böyle bir de götürüsü var.

Tuş aydınlatmasına senkronize şekilde yanan klavyenin yanlarında ve önünde çizgi şeklinde bir aydınlatma daha görüyoruz. Kullanıcıya bakan kısımda ise RGB aydınlatmalı Cooler Master logosu bunu tamamlıyor. Bu yandaki çizgiler klavyeye gayet hoş bir hava katıyor.

RGB aydınlatma kontrolü

Cooler Master klavye için bir yazılım desteği vermiyor, çünkü aydınlatma kontrolü klavye üzerinden yapılıyor. FN olarak adlandırılan Cooler Master logolu tuş ile yapacağınız çeşitli kombinasyonlarla klavye aydınlatmasını değiştirebiliyorsunuz. Bu kombinasyonların tam listesi kutudan çıkan broşür üzerinde yer alıyor.

Örnek vermek gerekirse Ctrl+Esc aydınlatmayı açıp kapamaya yarıyor. F1 tuşu 8 renk arasından hızlı seçim yapmanızı, F2 tuşu kırmızı, F3 tuşu yeşil ve F4 tuşu da mavi ışık seviyelerini 5’er kademe ile seçmenizi sağlıyor. Son olarak F5 tuşuyla aydınlatma modları arasında geçiş yapmanız sağlanıyor. Bu modlar arasında nefes alma ve gökkuşağı gibi popüler seçenekler de var.

1.8 metre uzunluğundaki kablo, mekanik klavyelerde görmeye alıştığımız şekilde kalın, bükülmesi zor ve örgülü kabloların aksine yapıda. Bu kablo ince ve plastik kaplamalı, bükülmesi de oldukça kolay. Şahsen masamın üzerinde o kalın klavye kablosunu görmekten sıkılan birisi olarak bunu daha kabul edilebilir buluyorum.

İncelememizde klavyenin tuş seslerini 1 metre uzaktan Rode VideoMic Pro shotgun mikrofonla kaydettik, videomuzda dinleyebilirsiniz. Klavye gürültüsü söz konusu olduğunda mekanik klavyelerle yarışır denebilir.

Sonuç Değerlendirmesi

Cooler Master MK110, oyun bilgisayarı toplamak isteyen ve çevre bileşenlerinden de tasarruf etmek isteyen kullanıcılar için önerebileceğimiz bir klavye. Bütçeniz kısıtlıysa oyunculuk için üretilmeyen, ofis ortamında tercih edilen klavyeler yerine MK110 almak sadece tuş ömrü açısından bile avantajlı olacaktır. Ülkemizde 250 liraya satın alabileceğiniz bu klavye uygun fiyata RGB aydınlatma, anti-ghosting desteği ve mekanik hissiyatı kazandırılmış membran anahtarlar sunuyor.

Artılar:

  • Özelliklerine göre oldukça uygun fiyat.
  • Oyunculuk için üretilmeyen basit membran klavyelerle uğraşmak istemeyen, ancak mekanik klavyelere de bütçesi yetmeyenler için iyi bir ürün.

Eksiler:

  • Space tuşu sağa sola biraz yalpalıyor.
  • Dik olmayan oturma açılarında klavye aydınlatmasının ışığı düşüyor.