Anasayfa Haber Teknoloji Şirketleri Cihazlar Üzerinden Bizi Mi Dinliyor?

Teknoloji Şirketleri Cihazlar Üzerinden Bizi Mi Dinliyor?

Gün içerisinde arkadaşlarınızla konuştuğunuz bir konunun telefon uygulamaları üzerinden karşınıza çıktığı oluyor, öyle değil mi? O sırada hayretler içerisinde ekrana bakarken, “Beni mi dinliyorlar?” diye sorduğunuzu da duyar gibiyiz.

Sosyal medya uygulamaları, kişisel veri depolama alanları, ses ve görüntü izni ve birçok edinim artık avucumuzun içerisinde tuttuğumuz akıllı telefonların tam kalbinde yer alıyor. Hal böyle olunca, güvenliğimiz konusunda endişeler katlanarak çoğalıyor.

Arkadaşlarımızla buluşup bir spor merkezine kaydolmayı planladığımızı söylüyoruz ve telefon uygulamaları üzerinden spor salonu reklamlarına maruz kalıyoruz; ya da uzun süredir arama motorlarından arattığımız bir ürünün en ucuz ve en kalitelisini edinmemiz için telefonumuzda bizlere sık sık bildirim gönderir hale geliyor. Peki, bunun sebebi nedir?

Akıllı cihazınız sizi, sizden daha iyi tanıyor

Eş zamanlı olarak karşılaştığımız reklamlar ve tanıtımlar en başta kişisel verilerimizin depolanması ile ilgili. Elimizde tuttuğumuz cihaz, bizi bizden daha iyi tanıyor desek yeridir. Örneğin, futbola meraklı bir insansanız önünüze sık sık maçlar ve iddia kuponları ile ilgili veriler düşecektir. Çünkü Google, Yahoo vs. gibi aramalarınızda çoğunlukla futbol içerikleri birikmiştir.

Şirketlerin esnetme mekanizması

Birbirinden çok farklı iki insanın kişisel verileri bilişim ağında uzun bir yolculuğa çıkarken, şirketler bu verileri bir avcı gibi yakalama gücüne sahip. Bu güç, kişilerin verilerini onların analizine göre esnetip, yaklaşım sunmaları ile ilgilidir. Tarayıcılar üzerinden kimlik bilgilerini alabilir, mikrofon ve kamera izni verildiyse ses ve görüntü analizi bile yapabilirler.

Bu sebeplerle aygıtlarımızın gizlilik ve koruma duvarlarına daha çok önem vermemiz gerektiğinin de altını çizmeliyiz. Günümüzde birçok güvenlik uygulaması kişisel verilerimizin korunması için mevcut. Sizler de verilerinizin korunması açısından güvenlik uygulamaları edinebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Telefon Bağımlılığını Azaltan 3 Uygulama