Anasayfa Haber Huawei, Oppo, Vivo ve Xiaomi, Google Karşı Güç Birliği Oluşturdu

Huawei, Oppo, Vivo ve Xiaomi, Google Karşı Güç Birliği Oluşturdu

Huawei, Oppo, Vivo ve Xiaomi, Google Play Store

Global Developer Service Alliance çatısı altında toplanan Çinli üreticiler, Google Play Store bağımlılığından kurtulmak istiyor.

Popüler Çinli akıllı telefon üreticileri Huawei, Oppo, Vivo ve Xiaomi bir araya gelerek Çin dışından geliştiricilerin de uygulama geliştirebileceği bir ortak uygulama mağazası için kolları sıvadı. Bu güç birliğinin adı ise Global Developer Service Alliance (GDSA) olarak konmuş durumda. Uygulama mağazası ile oyun, uygulama, müzik ve film içeriklerinin sunulacağı da bilgiler arasında.

Olaya yakın kaynaklarca bu şirketlerin her birinin bir diğerinin belirli bölgelerdeki avantajlarından faydalanmak istediğinin altı çiziliyor. Xiaomi’nin Hindistan, Vivo ile Oppo’nun Güneydoğu Asya ve Huawei’nin Avrupa’da öne çıktığına da dikkat çekiliyor. GDSA’nın bunu kullanarak yeni uygulama mağazasının milyonlarca yeni müşteri kazanmak ve Google’ın hakimiyetini kırmak istediği görülüyor.

Neden böyle bir hamle yapılmak istendiği de aslında açık: Çinli şirketler gelecekte Google servislerine erişim tehdidine karşı hazır olmak istiyor. Oppo, Vivo ve Xiaomi Google servislerine tam erişime sahipken, Huawei ticaret savaşları sebebiyle yeni cihazlarda erişimini kaybetti. Bu anlamda Google’a bağımlı kalmamak için uygulama mağazası ile başlayan bir hazırlık süreci söz konusu diyebiliriz.

Analistler, uygulama mağazasının Play Store kadar kalabalık olabileceği ve uygulamalarının görünür olacağı vaadiyle geliştiricilerin buraya çekilebileceğini tahmin ediyor. Ek olarak, Çinli şirketler geliştiricilere gelirlerden daha fazla pay vererek de çekiciliklerini artırabilirler.

İlginizi çekebilir: Apple, iOS ve macOS Uygulamaları için Evrensel Satış İmkanı Sunacak