Anasayfa Haber Apple, Eski iPhone’ları Yavaşlattığı için Ceza Aldı

Apple, Eski iPhone’ları Yavaşlattığı için Ceza Aldı

iPhone Yavaşlatma

Apple, Fransa Rekabet Politikası Genel Müdürlüğü tarafından açılan iPhone yavaşlatma davası sonucunda 25 milyon Euro ceza ödeyecek.

Apple, iPhone modellerini kullanıcılarını uyarmadan yavaşlattığı gerekçesiyle Fransa’da açılan davayı kaybetti. Fransa Rekabet Politikası Genel Müdürlüğü (DGCCRF) tarafından açılan dava sonucunda Apple, 25 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum edildi.

2017 yılında Apple bazı iPhone modellerini yavaşlattığını resmen kabul etmiş ve bunu cihazların ömrünü uzatmak için yaptığını açıklamıştı. Şirket yeni yaptığı açıklamada sorunu ilgili kurum ile çözdüklerini de paylaşmış durumda.

Kullanıcılar, Apple’ın iPhone akıllı telefonları yavaşlatıp bu sayede kullanıcıları cihazlarını yenilemeye teşvik ettiğinden şüpheleniyordu. Şirket ise böyle bir amaçları olmadığını, cihazlardaki lityum iyon bataryaların kullanıldıkça veriminin düştüğünü vurgulamıştı. Bu durum cihazların elektronik bileşenlerini korumak için beklenmedik şekilde kapanmasına neden oluyordu. Hatta iPhone 6, iPhone 6S ve iPhone SE için bir yazılım güncellemesi sunularak batarya performansı iyileştirilmişti. Bu süreçte indirimli batarya değişimi kampanyası bile yapılmış olduğunu hatırlatalım.

Apple hala bazı eski cihazlarını yavaşlatmayı da sürdürüyor. Bu cihazlar ise:

  • iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus
  • iPhone SE
  • iPhone 7, 7 Plus
  • iPhone 8, 8 Plus (iOS 12.1 veya üstü)
  • iPhone X (iOS 12.1 veya üstü)
  • iPhone XS, XS Max, XR (iOS 13.1 ve üstü)

Ayar sadece bataryanın performansı düşmeye başladığında aktif hale geliyor ve iOS artık menüsünde bu performans yönetimi ile ilgili olarak kullanıcılarına daha açık şekilde bilgi sunuyor. Apple yeni modellerde daha gelişmiş donanım ve yazılım tasarımı kullanılması sebebiyle performans yönetiminin etkilerinin daha az fark edilebileceğini vurguluyor.

İlginizi çekebilir: iPhone Üçüncü Parti Batarya Değişimi için Yazılım Kilidi Getirebilir