Anasayfa Haber Google Chrome Güvensiz İndirmeleri Engelleyecek

Google Chrome Güvensiz İndirmeleri Engelleyecek

Google Chrome Güvensiz İndirme

Google, Chrome 82 ile başlayarak güvensiz indirmeler konusunda kullanıcısını korumaya başlayacak.

Ekim 2019 tarihinde Google kademeli olarak sadece güvenli HTTPS sayfalarındaki güvenli alt kaynaklara izin vereceğini duyurmuştu. Şirket, güvensiz komut dosyaları veya HTTPS üzerinden güvensiz şekilde yüklenen görüntüler gibi karışık içerikleri referans göstermişti. Kötü amaçlı içeriğin bu tür kaynaklardan güvenli sayfalarda bile sunulabilmesinin bir güvenlik riski oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Chrome 80 sürümünün piyasaya sürülmesi ile birlikte, Google karışık ses ve video içeriğini mümkün olduğunca otomatik olarak yükseltmeye veya çok amaçlı adres çubuğundaki bir bildirim yoluyla bu tür içeriği kullanıcılarına bildirmeye başladı.

Sonraki adım ise kullanıcıları korumak üzere Chrome’da güvenli olmayan indirmeleri engellemek. Google bu türde içerikler güvenli bir web sitesinden indirilirken kullanıcıları güvenli olmayan indirmeler konusunda yavaş yavaş uyarmaya başlayacağını duyurdu. Ayrıca şirket, tarayıcının gelecekteki sürümlerinde uyarmayı ve engellemeyi planladığı içerik türlerine ilişkin bir zaman çizelgesi de sunmayı ihmal etmedi.

Şimdilik güvensiz indirmeler kullanıcılar yansıtılmıyor. Öte yandan, güvensiz olarak indirilen dosyaların kullanıcıların güvenliği ve gizliliği için risk oluşturduğunun altı çiziliyor. Bundan dolayı da Nisan 2020’de sunulacak Chrome 82 ile birlikte potansiyel olarak tehlikeli olabilecek .exe ve .apk dosyaları için kullanıcılar uyarılmaya başlanacak. Sonraki sürümlerde ise bunlar doğrudan engellenecek. Daha sonra bu engellemeye arşiv, belge ve medya içerikleri de takılacak.

Bu sınırlamalar ilk önce Windows, macOS, ChromeOS ve Linux masaüstü platformlarında uygulanacak. Android ve iOS içinse bu uyarıların Chrome 83 ile başlaması planlanıyor.

İlginizi çekebilir: Google, Chrome Uygulamaları İçin Verdiği Desteği Sonlandırıyor