Anasayfa Haber Netflix, Hükümetlerin Talebi Üzerine Kaldırdığı İçerikleri Açıkladı

Netflix, Hükümetlerin Talebi Üzerine Kaldırdığı İçerikleri Açıkladı

Netflix, tarihi boyunca ilk kez hükümetler tarafından yayın akışından kaldırılması istenen içerikleri ve sayısını açıkladı. Şirket, 23 yıldır devam eden yayın hayatında yalnızca dokuz içeriği yayından çektiğini söyledi.

Netflix, 2021 yılı itibariyle devletlerin talebi üzerine yayından çıkardığı tüm içerikleri anında bildirme kararı aldı. Facebook, Google, Amazon, Apple ve Microsoft dahil olmak üzere birçok teknoloji şirketi ise bu talepleri her yıl bildirmeye hazırlanıyor.

Netflix’in raporunda, “İçeriklerin yaratıcılarına tüm dünyadaki seyircilere ulaşma olanağı tanıyoruz. Fakat kataloğumuz ülkeden ülkeye değişiyor. Bazı durumlarda devletlerin talebi üzerine bazı ülkelerde belirli içerikleri kaldırmak zorunda kalıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Aynı zamanda rapor aracılığıyla, devletlerin isteği üzerine kaldırılmış içerikler de duyuruldu.  Rapora göre en çok içeriğin kaldırıldığı yer, Singapur. Öte yandan, Almanya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler de listede yer alıyor.

Ülkeler ve kaldırılan içerikler

Netflix 2019’da, “Patriot Act with Hasan Minhaj” dizisinin “Suudi Arabistan” bölümünü kaldırdı. Suudi hükümetinin siber suçlarla mücadele yasasını ihlal ettiğini iddia edilen yayın, sanatsal özgürlüğü kısıtladığı nedeniyle ciddi eleştiriler aldı.

Yine 2019’da Netflix, Singapur Infocomm Medya Geliştirme Otoritesi’nden (IMDA) gelen talep üzerine Martin Scorsese’nin destansı dini filmi “The Last Temptation of Christ” yayınını Singapur’daki hizmetinden çıkardı. Film ülkede yasaklandı.

Bu yılın başlarında yine IMDA tarafından gelen müdahale ile Brezilya televizyon komedi dizisi “The Last Hangover”, 2018 yılında “Cooking on High”, “The Legend of 420” ve “Disjointed” içeriklerinin Singapur’daki yayın hayatına son verildi.

2017 yılında Netflix, Vietnam Yayın ve Elektronik Bilgileri Otoritesinden aldığı talep ile “Full Metal Jacket” içeriğini kaldırdı. Aynı yıl Almanya’dan gelen kısıtlama ile “Night of the Living Dead” filmi platformdan kaldırıldı.

2015 yılında ise Yeni Zelanda Film ve Video Etiketleme Kurumu, “The Bridge”i ülkede sakıncalı olarak sınıflandırdı ve kaldırılmasını talep etti.

İlginizi çekebilir: Netflix Eski Samsung Akıllı TV’ler İçin Desteği Sonlandırıyor