Anasayfa Haber Reuters’tan Gerçek Zamanlı Haber Yapabilen Sunucu Prototipi

Reuters’tan Gerçek Zamanlı Haber Yapabilen Sunucu Prototipi

Reuters ve Synthesia ortaklığı, Deepfake sisteminden ilham alan teknoloji ile otonom ve gerçek zamanlı haber sunumu yapabilen bir prototip ortaya çıkardı.

Reuters haber şirketi ve Synthesia adında bir yapay zeka şirketi, otonom ve gerçek zamanlı haber sunumu projesi için Deepfake sistemine benzer bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı.

Prototip olarak tasarlanan sistem, futbol maçlarından gerçek zamanlı puanlama verileri alıyor, fotoğrafları ve çıktıları bir haber dosyası haline getiriyor. Ardından Synthesia ve Reuters, Deepfake’e benzer bir sinir ağı ile ikinci skor güncellemelerini veren haber sunucusunu canlı bir videoya dönüştürmek için gerçek bir haber sunucusunun önceden kaydedilmiş görüntülerini kullanıyor.

Buna göre tek bir haber sunucusu on veya yirmi farklı canlı video akışı içerisinde, aynı anda farklı spor etkinliklerini gerçek zamanlı skor güncellemeleri ile sunabiliyor.

Reuters, bunun sadece bir prototip olduğunu ve henüz uygulamayı amaçladığı bir özellik olmadığını belirtti. Şirketin küresel ürün ve temel haber hizmetleri başkanı Nick Cohen’in yaptığı açıklamada, “Reuters uzun zamandır yeni teknolojilerin haber ve bilgi sunma potansiyelini araştırmakla ön plana çıkıyor. Bu tür prototipleme, yapay zeka ve sentetik medyanın gerçek zamanlı fotoğraf besleme ve raporlama ile nasıl birleştirilebildiğini anlamamıza yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

 

Deepfake teknolojisi için yararlı bir kullanım örneği

Konu teknolojinin etkileri olduğunda, Deepfake’in oluşturduğu olumsuz profilin akıllardan silinmesi için yeni teknolojinin yardımcı olabileceği düşünülüyor. Aynı zamanda farklı hava yollarından uçuşlar için güncellemeler veren ve aynı yüzü gösteren monitörlerle dolu hava alanlarını hayal etmek hiç de zor değil.

Gazetecilere olan güven hissiyatı da göz önüne alınacak olursa, yapay zekanın başarılı şekilde kullanılması, kamuoyunu siyasi ya da ideolojik anlamda inandırma boyutunda da destekleyebilir.

Bu tür bir araç, hem sözlü hem de yazılı iletişimdeki dil engellerinin ya da bilginin hızlı bir şekilde yayılmasının zor olduğu yerlere acil durum video raporları oluşturmak için kullanılabilir.

İlginizi çekebilir: Facebook, Microsoft ve MIT Deepfake’e Karşı Birleşti