Anasayfa Video Samsung T7 Touch Taşınabilir SSD İncelemesi

Samsung T7 Touch Taşınabilir SSD İncelemesi

Samsung’un parmak izi ile güvenlik sağlayan, yüksek performanslı taşınabilir SSD’si T7 Touch’ı inceliyoruz.

Bu yıl CES fuarında Samsung standını gezerken yeni T7 SSD’yi görme şansı bulduk. Samsung’un daha önce T3 ve T5 SSD’lerini inceledik ve ofiste memnuniyetle kullanıyoruz. Her ay sistem topladığımızdan dolayı bu sistemlerde oyun testleri yapmamız gerekiyor. Oyunları her bir bilgisayara yüklemek mümkün değil. Çözüm ise harici bir SSD’den çalıştırmak. SSD’lerin yüksek okuma hızı ve düşük gecikme süresi ile en ufak sorun olmadan oyunları çalıştırıp test edebiliyoruz. Öte yandan oyunların boyutlarının artık devasa seviyelere ulaşması sorun olmaya başladı. Özellikle Origin, ilk açılışta oyunun dosyalarını baştan aşağıya doğruluyor ve bu da 60 GB’lık bir okuma anlamına geliyor. T5’in yüksek hızı (540 MB/s) sayesinde bu işlem 5 dakikadan kısa sürede bitse de ayda birden çok defa bu kar süre beklemek istemiyor kimse. T7 tam da bu noktada devreye giriyor zira içerisinde yeni bir kontrolcü mevcut!

Öncelikle bizim incelediğimiz modelin piyasada bulabileceğiniz nihai ürün olmadığını belirtelim. Bu bağlamda Firmware sürümünün FXG41P2Q olduğunu ekleyelim. Nihai üründe bu sürüm değişiklik gösterebilir.

USB 3.2 Gen 2 Arabirimi

Samsung, T7’de mümkün olan en geniş uyumluluk için USB arabirimini tercih etmiş. Firmanın X5 modeli Thunderbolt 3 kullanarak çok daha yüksek performans sunabiliyor lakin cihaz sadece Thunderbolt 3 destekli sistemlerde çalışıyor ki bu da çok kısıtlı bir kullanım anlamına geliyor. T7’nin USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) arabirimin kullanması büyük bir avantaj. Ürün bu sayede PC, Mac ve USB Tip-C portlu mobil cihazlarda çalışmakta. Tabi burada cihazın USB arabiriminin de bazı protokolleri desteklemesi gerek. Ofiste yaptığımız denemelerde ürün Oppo Reno 2’de çalışmadı. Tabi aynı telefonu Tip-C ile Philips TV’ye de bağlayamamıştık…

Ürünün kutusundan da hem Tip-A hem de Tip-C kablo çıkıyor. Bu sayede port tipi fark etmeksizin kullanabiliyorsunuz. Kablo uzunluğunun da ideal tutulduğunu söyleyebiliriz, yaklaşık 20cm.

Yüksek Performans

Geleneksel taşınabilir sabit diskler ile T7’nin en büyük farkı içerisindeki NAND yongaları. Cihazın temelini oluşturan, Samsung’un kendi ürettiği bu yongalar T7’nin çok daha yüksek hızda veri okuma ve yazmasını mümkün kılıyor. Saniyede 1,050 MB okuma ve 1,000MB yazma hızı bugüne kadar USB arabirimini kullanan bir depolama cihazında ilk defa gördüğümüz değerler. T7, bu hızlarla SATA tabanlı taşınabilir SSD’lerden 2 kat, taşınabilir sabit disklerden ise 10 kat daha hızlı. Ürün bu hızlara ulaşmak için SATA kontrolcü yerine NVMe (NVM Express 1.3) kontrolcü kullanıyor.

Geleneksel disklerin hareketli parçaları bu donanımları taşımak için uygun olmaktan çıkarıyor.

T7’de Samsung, 3-bit MLC V-NAND yongalar kullanıyor. Ürün 500 GB, 1 TB ve 2 TB kapasite ile gelecek. Performans ise Samsung’un iddiasına göre bütün modellerde aynı lakin biz testlerimizde yazma hızında saniyede 1000 MB değerine ulaşamadık. CrystalDiskMark ile yaptığımız testte 1048 MB/s okuma, 754 MB/s yazma değerine ulaştık.

Elimizdeki model yazma hızında Samsung’un vaat ettiği rakamlara ulaşamasa da takdire şayan bir performansa sahip.

Gerçek dünya testinde de 6 GB’lık bir dosyayı saniyede 590 MB ile yaklaşık 11 saniyede SSD’ye aktarmayı başardık.

İkinci testimizde 47.3 GB kapasiteli oyun testlerimizi T7’ye aktardık. Burada hız ilk başlarda saniyede 600 MB civarında seyrederken 20 GB’lık aktarım sonrasında yarı yarıya düşerek saniyede 300 MB’a geriledi. 47.3 GB’ı böylece SSD’ye 2 dakika 10 saniyede aktarmış olduk.

Güvenlik

T3 ve T5 modellerinde olduğu gibi T7 modelinde de verileri şifrelemek mümkün. Bunu Samsung’un yazılımı üstünden yapabiliyorsunuz. AES 256-bit tabanlı bu donanımsal şifrelemeye ek olarak T7’de bir de parmak izi okuyucu mevcut. Bu, T3, T5 veya X5’te olmayan yeni bir özellik.

T7’ye parmak izi ayarladıktan sonra artık bir yazılıma gereksinim duymuyorsunuz. İstediğiniz cihaza bağladıktan sonra parmak izinizi okuyorsunuz ve algılayıcının çevresindeki LED ile cihazın kilitli veya kilitsiz durumunu öğrenebiliyorsunuz. Bu LED aynı zamanda ürüne veri transferi yaparken de dönüyor. LED sönük ise ürün 10 saniye boyunca kullanılmamış demektir. LED yanıp sönüyorsa kilit açma için bekliyor demektir.

T7’ye toplamda dört adet parmak izi tanımlayabiliyoruz. Arabirimde her ne kadar parmak izi ve şifre aynı anda ayarlansa da parmak izi okuttuktan sonra tekrar şifre girmek zorunda değilsiniz.

SSD’de herhangi bir güvenlik ayarını değiştirmek için Samsung’un yazılımını kullanabilirsiniz.

Dayanıklılık

Taşınabilir sabit disklerden başı yanan çok fazla insan var. Masadan dahi düşse okuma/yazma kafasının plakalara temas etmesi verilere hasar verebiliyor. Bu bağlamda özellikle hareket ettirilen depolama birimlerinde SSD tavsiye ediyoruz. SSD’ler duvara fırlatılsa dahi içindeki verileri muhafaza edebilen cihazlar. Samsung’un T serisi ise bu konuda çıtayı daha da yukarıda tutuyor. Öncelikle ürünün alüminyum bir kasası mevcut. Samsung’un belirttiğine göre ürün 2 metreden düşmeye de dayanıklı.

T7’de Samsung soğutma konusuna da önem vermiş zira bu kadar yüksek hızlarda okuma yazma yapılınca SSD’lerde ısınmaya bağlı geçici performans düşüşü olabiliyor. Firma, Dynamic Thermal Guard adını verdiği teknoloji ile SSD’nin daha uzun süre yüksek hızda kalmasını sağlayabiliyor. Üründe buna ek olarak ePCM kullanılıyor. Kapsüllü Faz Değiştiren Malzeme olarak geçen bu soğutma sistemi, sıcaklığı emiyor ve kademeli olarak dağıtıyor. Bütün bu teknolojiler sayesinde ürünün yüzey sıcaklığı 45°C üstüne çıkmıyor. Biz de bunu test esnasında doğruladık. Ürün en fazla 39 dereceye çıktı. Boşta ise 29 derecede çalışmakta.

T7, boşta da yükte de serin çalışmayı başaran bir SSD.

Tasarım

Samsung’un taşınabilir SSD’leri cebe gayet rahat bir şekilde sığabiliyor. Ürün 85mm uzunluğunda, 57mm genişliğinde ve 8mm kalınlığında.

T7, T3 ve T5’ten biraz uzun olsa da yine de ufak bir SSD.
Samsung Portable SSD T7 Touch
Arabirim USB 3.2 Gen2 (10Gbps)
Uyumluluk Windows 7 veya üstü, Mac OS X 10.10 veya üstü, Android Lollipop veya üstü
Donanım Bilgisi Kapasite 500GB/1TB/2TB 3)
Boyutlar 85 x 57 x 8.0mm (3.3 x 2.2 x 0.3 inç)
Ağırlık 58 gram
Performans Ardışık Okuma 1,050 MB/s’ye kadar
Ardışık Yazma 1,000 MB/s’ye kadar
Güvenlik Şifreleme AES 256-bit donanımsal şifreleme
Güvenlik Parola koruması (İsteğe bağlı)

Parmak izi tanıması (İsteğe bağlı)

Dayanıklılık Sıcaklık Çalışırken 0°C ila  60°C
Çalışmazken -40°C ila  85°C
Nem Çalışmazken 65°C, 95%
Şok Çalışmazken 1,500G, Süre: 0.5ms, 3 yönlü
Titreşim Çalışmazken 10~2,000Hz, 20G
Sertifikalar CE, BSMI, KC, VCCI, C-tick, FCC, IC, UL, TUV, CB
RoHS Uyumu RoHS 2
Garanti 3 Yıl Sınırlı Garanti

3) 1 GB=1,000,000,000 byte, 1 TB=1,000,000,000,000 byte.

Firmware Güncelleme ve Yazılım

T7 için herhangi bir Firmware güncellemesi çıkması durumunda bunu Samsung Portable SSD Software 1.0 yazılımı içerisinden yapabilirsiniz. Firmware güncellemeleri sadece PC üzerinden yapılabilmekte.

Yazılımı ilk çalıştırdığınızda şifreleme biçimini açıp kapatabiliyorsunuz. Şifresiz, şifreli ve parmak iziyle birlikte şifreli seçeneklerini mevcut.

Sonuç

Her ne kadar bizim test ettiğimiz, 500 GB kapasiteli ilk örneklerden biri olan T7 modeli yazma hızı konusunda 1 GB’a ulaşamasa da okuma hızı ile kendini ispatladı. Samsung’un SATA arabirimini terk edip NVMe’ye geçmiş olması takdire şayan. Parmak izi ile güvenlik ise inanılmaz hızlı ve iyi çalışıyor. Ürünün boyutlarının küçük olması, dayanıklılığı ve serin çalışması da diğer olumlu yanları. Sabit disk devrinin 2020’de kapanıp SSD çağının gelmesi ve fiyatların düşmesi şu aşamadan sonraki en büyük temennimiz artık.

2 Yorumlar

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version