Anasayfa Haber Avrupa Birliği Değiştirilebilir Bataryaları Geri Getirmeyi Planlıyor

Avrupa Birliği Değiştirilebilir Bataryaları Geri Getirmeyi Planlıyor

Mart ayında Avrupa Komisyonu’na sunulacak olan yeni tasarı ile telefonlarda çıkarılabilir bataryalarınnın geri getirilmesi konuşulacak. Böylece basit batarya değişimi, uzun cihaz ömrü ve daha az atık hedefleniyor.

Geçmişteki telefonların neredeyse tümünde değiştirilebilir bataryalar kullanıldığını hatırlıyorsunuzdur. Günümüzde bunu nadiren görebiliyoruz ve tüm üreticiler kapalı kutu bir tasarım tercih ediyor. Eğer Avrupa Komisyonu’ndaki yasa teklifi kabul edilirse durum çok farklı bir hal alabilir.

Telefon üreticileri, ortalama birkaç yıldır kapakları çıkarılamayan telefonlar üretiyor. Yani pilleri değiştirmek çok zor bir iş haline geldi. Bu tasarım geliştirilmiş su geçirmezlik ve daha büyük piller gibi faydalar sağladı ancak herkes bu değişiklikten memnun değil. AB yakında üreticileri kapaklı tasarımlar ve pil değiştirmeyi kolaylaştırmak için zorlayabilir.

Het Financieele Dagblad tarafından paylaşılan taslakta planın telefonları, tabletleri ve kablosuz kulaklıkları kapsadığı yazıyor. Modern akıllı telefonlardaki pillerin değiştirilmesi çok zor ve riskli olduğundan, AB bunların kolayca değişimi ile bir cihazın ömrünün uzayacağına ve daha az atık üretileceğine inanıyor.

Avrupa Komisyonu’ndan ‘Green Deal’ başkan yardımcısı Frans Timmermans’ın planı Mart ayı ortasında sunacağı bildirildi. Bu plan ayrıca garanti sürelerini artırma, daha geniş ürün geri dönüşümü sağlama, onarım talimatlarının bulunmasını kolaylaştırma ve istenmeyen tüketici elektroniği gibi geniş konuları kapsıyor.

Avrupa Birliği yine benzer bir konuda, tüm mobil aygıtlarda standart bir bağlantı tipine geçmeyi kararlaştırmıştı. Bu tasarı oylamadan geçti ve Apple karardan hiçte memnun kalmadı. Şirket, bunun “yeniliği bastırdığını” ve milyonlarca insanı rahatsız edeceğini savunuyor.

Peki siz çıkarılabilir ve değiştirilebilir bataryaların geri gelmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

İlginizi çekebilir: Avrupa Birliği Tek Tip Bağlantı Standardına Geçiyor