Anasayfa Haber Intel, 3nm ve 6nm Xe GPU Üretimi İçin TSMC’nin Kapısını Çalabilir

Intel, 3nm ve 6nm Xe GPU Üretimi İçin TSMC’nin Kapısını Çalabilir

Intel DG1 Harici GPU

Intel’in yaklaşan Xe ekran kartlarında kullanılacak GPU’ların üretimi için TSMC ile anlaşacağı öne sürülüyor.

Intel’in Xe mimarili harici ve entegre grafiklerinin piyasaya yeni bir ses getireceğini ayrıntılı bir şekilde ele almıştık. Yeni ekran kartları giriş, orta ve üst seviyede tüm kullanıcılar için bir alternatif sunacak.

Kaynaklardan gelen yeni bilgilere göre Intel’in DG1’den sonra Xe GPU’lar için kendi 10nm üretim sürecini bırakacağı söyleniyor. Bunun yerine 6nm ve 3nm sürecinde Xe GPU’lar üretmek için TSMC ile ortaklık kurulacak. Intel ve TSMC arasında pazarlıkların sürdüğü de söylentiler arasında. Bununla birlikte, Intel’in ilk Xe harici GPU’larının şirketin kendi 10 nm+ silikon üretim süreci üzerine kurulduğu bildirildi.

“N6” olarak adlandırılan TSMC’deki 6 nm silikon üretiminin, 2020’nin sonuna veya 2021’in başlarına doğru yetişmesi bekleniyor. 6nm işlemi üzerine inşa edilmiş ikinci nesil bir Xe GPU, Intel’in bu pazarda önemli işlere imza atmasına imkan tanıyabilir.

Intel’in Tiger Lake işlemcileri kendi tesislerinde ve 10nm süreciyle üretiliyor. Nisan 2019’da ise Intel’in Samsung’u Xe için bir üretim ortağı olarak düşündüğü ifade edilmişti. Tesis kapasitelerinin yetmemesi, şirketi TSMC ve Samsung gibi üçüncü taraf şirketlere yönlendiriyor olabilir.

Gerek ilk nesil Xe gerek ilerleyen nesildeki Xe GPU’lar NVIDIA ve AMD’ye önemli sıkıntılar yaratabilir.

İlginizi çekebilir: Intel Xe Ekran Kartı Hakkında Her Şey