Anasayfa Makale İncelemeler Nioh 2 İncelemesi

Nioh 2 İncelemesi

Aksiyon/Rol Yapma Oyunları arasında dikkat çeken yapımlardan biri olan Nioh 2 incelemesi ile karşınızdayız.

Dark Souls ile beraber yepyeni bir aksiyon oyunu türü doğdu. Soulslike adı verilen bu yeni sistem, zoru seven oyuncular için yeni yepyeni kapıları ardına kadar açmayı başardı. Bu türün sevilen örneklerinden Nioh ise daha fazlasını isteyen oyuncular için geri döndü.

Japonya merkezli geliştiriciler son yıllarda From Software’ın popülerliğini arkalarına alarak birbirinden iyi işler ortaya koyuyor. Team Ninja da bu geliştiriciler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda önce PS4 ardından da PC için sunulan Nioh, hem sağlam savaş mekanikleri, hem de zorlu yapısıyla türü sevenlerin dikkatini çekmeyi başardı.

Nioh başarılı olunca Sony kesenin ağzını açmış gibi görünüyor. Nioh 2 ile bu kez çok daha detaylı, çok daha derin düşünülmüş ve kesinlikle çok daha iyi bir oyun karşımızda.

1600’leri ve dolasıyla Sengoku dönemini, fantastik ögelerle harmanlayan Nioh, kaldığı yerden hikayeye devam ediyor. Pardon… Aslında bu kez 1600’lerin biraz öncesine gidiyor ve Yokai kavramının temellerine iniyoruz. Yine Japon tarihinden bolca esinlenen Team Ninja, gerçek kişilerle, fantezi dünyasını harmanlıyor ve izlemesi, dinlemesi son derece güzel bir hikaye ortaya çıkarıyor. Oyunun bütçesinin de artmasıyla, sinematiklerin sayısı, oyunda rol alan seslendirme sanatçılarının sayısı da doğal olarak artıyor.

Nioh çıktığı dönemde oyun bolluğuna denk geldiği için istediğim dikkati ve değeri bu oyuna verememiştim. Ama bu kez Nioh için hazırdım ve Sekiro’nun ardından, bir samurayı yönetmek için heyecanlıydım. Peki, bu heyecanım, oyunun sonuna geldiğimde yerini tatmin olma hissine bırakmış mıydı?

Nioh 2 her anında gördüğüm detaylarıyla uzun zaman sonra oynanışıyla beni şaşırtmayı başaran bir oyun oldu. Öncelikle tıpkı Souls ve diğer RPG oyunlarında olduğu gibi, bizi detaylı bir karakter oluşturma ekranı karşılıyor. Burada karakterimizin her şeyini belirleyebiliyoruz. Ayrıca Team Ninja karakter ekranına çok ilginç ve bir o kadar da hoşuma giden bir detay eklemiş. Ana karakterimizin annesi ve babası, biz karakteri oluşturdukça arka planda yorumlar yapıyor. Eğer kadın karakter oluşturmaya başlarsanız, baba “Bu kez kız olacak gibi hissediyorum.” gibi şeyler söylüyor. Saç rengine, karakterin boyuna, gücüne bol bol yorum yapıyorlar. Oynanışı gram etkileyen bir şey değil ama çok iyi düşünülmüş.

İlk oyundan farklı olarak karakterimize bir Yokai avatarı belirlememiz isteniyor. Oynadığımız savaşçı aileden dolayı yarı Yokai, yarı insan olduğundan, şeytani güçleri, yine oyunda göreceğimiz şeytanları yok etmek için kullanabiliyor. Avatar seçimi sırasında Yokai görünüşünüzün nasıl olacağını bile belirleyebiliyorsunuz.

Ama burada ufak bir ipucu da vereyim; Nasıl bir görünüm veya Yokai seçtiğinizin oyunun başında çok önemi olmuyor. İlerleyen bölümlerde farklı Yokai avatarları ve Yokai güçleri ediniyor, onlar üzerinde özelleştirmeler yapabiliyorsunuz.

Karakterinizi oluşturup Nioh 2’ye giriş yaptığınızda ana silahlarınızı seçiyor ve düşmanlarınızla çarpışmaya başlıyorsunuz. yine 4 farklı duruş üzerinden farklı kombolar oluşturuyor, Ki (Stamina) kontrolünü doğru yaparak savaşlarda avantajı elde etmeye çalışıyorsunuz.

Benim oyunu ilk oynayışımda seçtiğim silahlar katana ve çift kılıç oldu. Aksiyon ve RPG oyunlarında benim için hız, güçten önemli olduğu için böyle bir seçim yaptım. Ama siz isterseniz farklı silahları seçebilir ve oyuna öyle başlayabilirsiniz. Gerçi oyunda biraz ilerleyince istemediğiniz kadar çok silah ediniyor ve bir noktadan sonra hepsini denemek istiyorsunuz.

Yine de bir silahın tam potansiyelini ortaya çıkarmak kolay iş değil. Tek bir silahta güçlü olmak ve ustalaşmak için 3 farklı alanda ilerleme kaydetmeniz gerekiyor. Diyelim ki samuray kılıcı ile oynamak istiyorsunuz:

Öncelikle bu silahı bir süre kullanmanız ve ona alışmanız gerekiyor. Siz silahı kullandıkça (diğer silahı kullanıp, sadece yanınızda taşısanız da olur), o silaha alışıyor ve gerçek potansiyelini ortaya çıkarıyorsunuz.

Ardından karakter özelliklerinde doğru alanlara yatırım yapmanız gerekiyor. Seviye atlama ekranında bulunan her karakter özelliği silahların gücüne doğrudan etki ediyor. Eğer kılıç kullanıyorsanız Heath sizin için diğer yeteneklerden önemli oluyor.

Son olarak yetenek ağacı üzerinden kılıç ile ilgili bölüme puanları yatırmanız gerekiyor. Her silahın kendine özel yetenek ağacı ve bu yetenek ağacında 4 farklı duruş pozisyonu için, 4 farklı yetenek bölümü bulunuyor.

Bu yüzden oyunun ilk birkaç bölümünde hiç acele etmeyin ve tüm silahları bol bol deneyin. Çünkü oyunun yarısına geldiğinizde, düşmanlar hayli güçleniyor ve eğer doğru yönde gelişim göstermediyseniz, onları alt etmek hayli zor oluyor.

Elbette ilk oynayışınızda bunları fark etmeyip, hatalar yapabilirsiniz. Böyle olduğunda çok üzülmenize veya oyuna yeniden başlamanıza gerek yok. Oyun düz bir çizgide değil, harita üzerinde ilerliyor. Harita üzerinde yer alan bölgelere giriş yaparak, ilerliyorsunuz. Eğer güçsüz kaldığınızı hissederseniz, yan görevleri yapabilir veya aynı görevleri baştan oynayabilirsiniz.

Görev yapısı her ne kadar tekrar açısından güzel olsa da, bazen sıkıntılı durumlarla karşılaşabiliyorsunuz. Çünkü son boss’u alt ettiğinizde oyun görevi tamamen sonlandırıyor. Eğer boss’u geçtiyseniz geri dönüp, bölümü keşfetme şansınız da olmuyor. Bunu yapabilmek için görevi yeniden başlatmanız gerekiyor.

Oyunda yüzlerce eşya, yüzlerce ekipman bulunuyor. Altın, ekipman ve Yokai Core’lar düşürüyor ve bunlarda karakterimizi geliştirebiliyoruz. Bölümlerin içinde belli sayıda Kodama bulunuyor. Bu minik Kodama’ları keşfedip, sunağa yolladığınızda, eşya düşürme şansınızı belli oranda artırabiliyorsunuz.

Sunak demişken… Oyundaki ana kayıt sistemimiz sunaklar. Tıpkı Dark Souls’ta olduğu gibi, bu sunaklar oyunda nefes almamızı sağlıyor. Burada seviye atlayabilir, alışveriş yapabilir, Yokai yeteneklerimizi düzenleyebiliriz. Sunağa giriş yaptığınızda tıpkı Souls oyunlarında olduğu gibi tüm haritanın sıfırlandığını ve boss sınıfı dışında tüm düşmanların yeniden doğduğunu hatırlatalım.

Yokai yetenekleri düşmanlardan ve özellikle Yokai tipindeki düşmanlardan düşen çekirdekler ile kazanılıyor. Bu çekirdekleri kullanabilmek için ölmeden sunağa ulaşmanız şart. Yoksa, tıpkı kazandığınız tecrübe puanları gibi, Yokai çekirdekleri de öldüğünüz alana düşüyor. Bu çekirdeklerin farklı sınıfları bulunuyor. Aynı çekirdekten birden fazla edinebiliyorsunuz. Oyunda ilerleyince açılan Core Fusion menüsünden Yokai yeteneklerinizi geliştirebiliyor ve böylece daha güçlü saldırılar yapabiliyorsunuz.

Oyunda ayrıca düşürdüğünüz silahların bazılarında “Corrupted” adında bir özellik bulunuyor. Bu özellik aktif olduğunda düşmanlara çok daha fazla hasar verebiliyorsunuz.

Nioh 2 hakkında anlatılabilecek daha tonlarca detay bulunuyor. Team Ninja bu oyun için gerçekten çok uğraşmış ve ortaya son derece güzel bir oyun çıkartmış. Eğer Soulslike türünü seviyorsanız, kesinlikle oynamanız gerekiyor.