Anasayfa Haber DirectX 12 Ultimate Geliyor

DirectX 12 Ultimate Geliyor

directx 12_2

Microsoft’un yeni Xbox Series X konsolunda kullanılacak olan DirectX 12 API’si PC’lere de geliyor.

NVIDIA dün basın mensuplarına kapalı bir sunum gerçekleştirdi. Firma bu sunumda Microsoft’un yeni DirectX 12 Ultimate sürümünden bashetti. Tabii ki söz konusu API’yi geliştiren Microsoft olduğundan NVIDIA konuyla ilgili bize çok fazla bilgi sunamadı açıkçası. Bugün Microsoft, bir blog girdisi ile daha detaylı bilgi verecek ve biz de haberimizi buna göre güncelleyeceğiz ama söz konusu blog girdisi gelene kadar DirectX 12 Ultimate hakkında bütün bildiklerimizi açıklayalım.

Öncelikle bu API, Microsoft tarafından yeni Xbox Series X konsolda kullanılacak. Aynı API, yeni Windows sürümü 20H1 (Sürüm 2004) ile PC kullanıcılarına da sunulacak. Peki bunun kullanıcılara ne faydası olacak? Tabii ki performans. Yeni API içerisinde yer alan bazı teknolojiler sayesinde ekran kartına binen yük azaltılabiliyor. Peki nedir bu teknolojiler? Yakından bakalım:

  • Ray Tracing: Bunu zaten biliyorduk, fark ne diyebilirsiniz. Fark şu ki Xbox Series X konsolda NVIDIA GPU yok, AMD RDNA2 mimarili bir GPU var. Bu da demek oluyor ki Xbox Series X de Ray Tracing destekleyecek.
  • Variable Rate Shading: Halihazırda Wolfenstein gibi oyunlar tarafından uyarlanan yeni nesil, içeriğe göre uyarlanan render teknolojisi.
    • Oyun içeriğine göre gölgelendirme
    • Oyundaki harekete göre gölgelendirme
    • Bakış açısına göre görüntü işleme: Özellikle de VR oyunlarında gereksiz alanları işlemeyerek FPS artışı sağlanabiliyor.
  • Mesh Shader: Uzaktaki nesneleri zaten göremeyeceğiniz için bunları detaylıca işlemenin gereksiz olduğu prensibiyle çalışan teknoloji. LOD, yani Level of Detail bu teknolojide sık sık duyduğumuz bir terim. Nesne size ne kadar yakında o kadar detaylı çizilecek. Ne kadar uzaksa o kadar detaydan kaçılacak. Görüntü kalitesi aynı, ekran kartına binen yük daha az.
  • Sampler Feedback: VR görüntülerde sağ göz ve sol göz için ayrı ayrı gölgelendirme yapmak yerine yapılan bir gölgelendirmeyi biraz değiştirerek diğer göze uyarlayarak performans artışı sağlamayı amaçlayan teknoloji.

Bütün bu özellikler DirectX 12 Ultimate ile Windows 10 2004 sürümüne gelecek. Daha önceki sürümler ise API’ye erişemeyecek. Microsoft blog girdisinnde bu konuda daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.