Anasayfa Haber Mozilla ve KaiOS Ortaklığı Duyuruldu

Mozilla ve KaiOS Ortaklığı Duyuruldu

KaiOS ve Mozilla, işletim sistemini geliştirmek ve daha iyi hale getirmek için birlikte çalışacak.

Daha önce Boot2Gecko olarak da bilinen Firefox OS, Mozilla’nın bir mobil işletim sistemi kurma girişimiydi. İlk olarak yükselen Android ve iOS işletim sistemlerine açık bir alternatif olarak tasarlandı. Daha sonra ise bunun yerine belirli cihazlara odaklanıldı.

Mozilla, 2016 yılında Firefox OS’un ticari gelişiminin sona erdiğini ve kodu açık kaynaklı bir proje olarak yayınladığını açıkladı. KaiOS Technologies kaynağı aldı ve şirketin KaiOS işletim sistemi için merkezi bir bileşen olarak kullandı. KaiOS, 100’den fazla ülkede ve 120 milyondan fazla cihazda kullanılması gibi bazı başarılar elde etti. KaiOS, Mozilla’nın Firefox OS üzerinde çalışırken girişimlerde bulunmadığı “feature phone” alanına odaklanıyor.

“KaiOS, 100’den fazla ülkeye sevk edilen 120 milyondan fazla cihaza sahip akıllı özellikli telefonlar için bir mobil işletim sistemi. KaiOS özellikli cihazlar, zengin bir kullanıcı deneyimi sunarken sınırlı miktarda bellek gerektiriyor. Buna Google Asistan, WhatsApp, YouTube, Facebook ve Google Haritalar gibi 400’den fazla uygulama içeren KaiStore da dahil. KaiOS, HTML5 ve diğer açık web teknolojilerini temel alıyor ve 3G / 4G LTE, Wi-Fi, GPS ve NFC’yi destekliyor.”

Mozilla ve KaiOS Technologies bu hafta iki şirkete de fayda sağlayacak bir ortaklık açıkladı. KaiOS, Mozilla’nın Gecko motorunun nispeten eski bir sürümüne dayanıyor. 2016 yılında piyasaya sürülen 48 sürümü ise hala işletim sisteminin temelini oluşturmakta. Bu yapı genellikle iyi çalışıyor olsa da TLS 1.3, WebAssembly veya Progressive Web Apps gibi önemli özellikler ve gelişmeler mevcut sürüm tarafından desteklenmiyor.

Ortaklık, Mozilla ve KaiOS’un bu yeni özellikleri mobil işletim sistemine sunmayı planladıkça değişecek. Tüm değişiklikler, KaiOS web sitesinde yer alan basın açıklamasına göre açık kaynak olarak yayınlanacak.

Yayınlanan Yeni İyileştirmeler

  • Uygulamalar, web siteleri ve hizmetler için optimize edilmiş işletim sistemi performansı
  • Gelişmiş cihaz API’ları ve özellik uyumluluğu
  • TLS 1.3 ile yükseltilmiş internet güvenliği ve bağlantı hızları
  • Daha optimize web uygulamaları için WebAssembly
  • Gelişmiş grafikler ve 3D oyunlar için WebGL 2.0
  • Yeni görüntü ve video kodek bileşenleri için WebP, AV1
  • Daha iyi web deneyimi için gelişmiş CSS
  • Geliştirilmiş uygulama duyarlılığı için zaman Async JavaScript işlevleri
  • Gelişmiş tarama deneyimi ve gelişmiş uygulama geliştirme kolaylığı için aşamalı web uygulaması desteği
  • Geliştirilmiş cihaz kararlılığı, mobil operatörler ve OEM’ler için sertifika alma kolaylığı

Yeni web teknolojileri desteğinin yanı sıra, KaiOS cihaz kullanıcıları da gelişmiş performans ve güvenlikten faydalanmaya devam edecekler.

İlginizi çekebilir: Windows 10, 1 Milyar Aktif Cihaz Eşiğini Aştı

Bir yorum

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version