Anasayfa Haber PS5 ve Xbox Series X Grafik Performansında Hangi Noktada?

PS5 ve Xbox Series X Grafik Performansında Hangi Noktada?

Microsoft ve Sony’nin beklenen konsollarındaki teknik özellikleri ve sağlanabilecek performans gücünü masaya yatırıyoruz.

Sony ve Microsoft, yeni nesil oyuncu konsollarına ait teknik detayları yakın tarihte açıklamışlardı. Konsol özelliklerinde birçok teknik tabir ve değerler görebiliyoruz. Peki, yeni PlayStation 5 ve Xbox Series X’in özelleştirilmiş işlemci ve ekran kartlarını ele aldığımızda ortaya nasıl sonuçlar çıkıyor?

CPU

PlayStation 5’in Zen 2 mimarisine dayanan 8 çekirdekli bir işlemciye sahip olduğu açıklandı. Bu işlemcinin çıkabileceği en yüksek frekans değerleri 3.5 GHz olarak belirlenmiş. Yine de konsol her zaman bu belirtilen en yüksek saat hızlarında çalışmayacak.

Xbox Series X de benzer yapıda 8 çekirdekli bir Zen 2 CPU kullanıyor. Frekans değerleri için net değerler üzerinde duruluyor ve yonganın 3.8 GHz’de çalışacağı söyleniyor. Microsoft, bu değerleri sabit bir şekilde belirtirken daha düşük frekanslardan dolayı bir endişe duymuyor. Sonuç olarak işlemci tarafında çok büyük farklar görmüyoruz.

GPU

En önemli detay olan grafik birimlerine geldiğimizde, PS 5’in 36 İşlem Birimine (CU) sahip ve 2.23 GHz (en yüksek) değerlerine yükselebilen özelleştirilmiş bir rDNA 2 GPU’ya sahip olduğunu görüyoruz. Sony bu noktada yine bu değerlerin çıkılabilecek en yüksek değerler olduğunu belirtiyor. Yani ısınma, çekilen güç ve oyunların ihtiyacına göre GPU daha düşük saat hızlarında çalışabilecek. Bu konsolun erişebileceği maksimum güç ise 10.28 TFLOPS olarak nitelendiriliyor. Yani konsol her senaryoda bu vaat ettiği hızlara erişemeyebilir. Son olarak bu GPU’nun 16 GB GDDR6 bellek ve 448 GB/s bant genişliğine sahip olduğunu hatırlatalım.

Xbox Series X’in en önemli farkı ise GPU tarafında görünüyor. Bu GPU 52 İşlem Birimine (3328 shader) sahip ve 1.8 GHz’de çalışacağı söylendi. Microsoft saat hızları konusunda bir endişesi olmayacak ki farklı noktalara değinme gereği duymuyor. Ne termal konular ne de güç çekişine göre şekillenecek frekans hızlarından bahsedildi. Tüm bu detaylar neticesinde ise 12 TFLOP GPU gücü ortaya çıkıyor. Desteklenen 16 GB GDDR6 bellek ise 561 GB/s (560GB/s 10 GB & 336GB/s 6 GB) bant genişliği sağlıyor.

Sonuç

Sony’nin hem CPU hem de GPU saat hızlarının değişken olabileceğini söylemesinden, konsolun yalnızca tam yükte 10.28 TFLOPS değerlerini görebileceği anlamını çıkarıyoruz. Bu durum, pratik oyun deneyimi ve iş yüklerinde PlayStation 5’in Xbox Series X’den yüzde 30’a kadar daha yavaş olabileceği gibi bir sonuca götürüyor. Özellikle 4K oyunlarda bu farklar gerçekten daha hissedilebilir olabilir.

Son olarak her iki konsolun da rDNA 2 mimarisi ile birlikte gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisine sahip olduğunu yineleyelim. Işın İzleme Teknolojisi’ne sahip oyunların performansı ne derecede etkileyeceğini ise henüz bilmiyoruz. Yapımcıların bu konudaki maharetleri de belirleyici olacaktır. Hem PS 5 hem de Xbox Series X, 2020’nin son aylarına doğru raflarını yerini almaya başlayacak.

İlginizi çekebilir: DirectX 12 Ultimate Neler Sunuyor?