Anasayfa Makale PlayStation 5 Hakkında Tüm Bilinenler

PlayStation 5 Hakkında Tüm Bilinenler

Yeni nesil oyun konsolu PlayStation 5’in elde olan tüm bilgilerini detaylandırıyoruz.

Microsoft, Xbox Series X duyurularını yaptı ve bu konsol hakkında neredeyse tüm konular netleşmiş durumda. Sony, PlayStation 5 için bir duyuru yapmış olsa da oyuncuların aklında bazı soru işaretleri bulunmaya devam ediyor. PS sistem lideri Mark Cerny, PS5’i ve onunla birlikte daha sonra piyasaya sürülecek oyunları göstermek için bolca zaman olacağını söylüyor. Eğer Oyun Geliştiricileri Konferansı (GDC) ertelenmemiş olsaydı daha fazla şey biliyor olacaktık. Gelin şimdi PlayStation 5’in detaylarına yakından bakalım.

Teknik Özellikler

PS5, 3.5 GHz’e çıkan 8 adet Zen 2 çekirdeğine sahip CPU, 2.23 GHz’e ulaşan 36 İşlem Birimi, özel rDNA 2 GPU mimarisi, 10.28 TFLOP kapasitesine sahip bir GPU, 16 GB GDDR6 RAM, 448 GB/s bellek bant genişliği ve özel bir 825 GB SSD içeriyor. Ayrıca 4K UHD Blu-ray sürücüye ve genişletilebilir depolama için bir NVMe SSD yuvasına sahip olacak.

PlayStation 5’deki değişken frekanslar konsolun performansında önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor. Eurogamer’in açıkladığı gibi, bir cep telefonunun veya bir bilgisayar bileşeninin aksine, PS5’in soğutma çözümünün termal sınırlarına bağlı bir güç bütçesi bulunuyor. Cerny bunu “Bu tamamen farklı bir paradigma” diye açıklıyor. “Sabit frekansta çalışmak ve gücün iş yüküne bağlı olarak değişmesine izin vermek yerine, esasen sabit güçle çalışıyoruz ve frekansın iş yüküne göre değişmesine izin veriyoruz.”

Konsolda hem CPU hem de GPU’nun iş yüklerini analiz eden bir izleme sistemi var ve bu sistem, frekansları otomatik ayarlıyor.

“Silikonun gerçek sıcaklığına bakmak yerine, GPU ve CPU’nun gerçekleştirdiği faaliyetlere bakıyoruz ve frekansları bu temelde ayarlıyoruz. Bu da her şeyi belirleyici ve tekrarlanabilir hale getiriyor. AMD’nin SmartShift teknolojisini de kullanıyoruz ve CPU’dan GPU’ya kullanılmayan gücü aktarıyoruz.”

Cerny teraflopların ham ölçüsünün “GPU’nun sadece bir parçası” olduğunu ve çok sayıda başka değişken olduğunu söylüyor. Cerny’nin açıklamalarında hiç bahsetmediği birkaç özellik daha var. PS5, GPU mimarisi olarak Xbox Series X ile benzeşiyor. Yetkili, konsolun AMD’nin yaklaşmakta olan PC GPU’larıyla aynı stratejinin benimsendiğini söylüyor. Yani Intersection Engine ile birlikte donanım hızlandırmalı ışın izleme desteğine sahip olacağına eminiz.

NVMe SSD

PlayStation 5 duyurusu için en çok üzerinde durulan konu ise depolama birimi oldu ve açıklamanın odak noktasıydı.  Cerny, SSD’nin eklenmesinin geliştiricilerin bir numaralı talebi olduğunu ve bu nedenle Sony için büyük bir öncelik olduğunu söylüyor. Yeni SSD ile saniyenin dörtte birinde 2 GB veri yüklenebiliyor. Bu 825 GB boyutundaki depolama alanı çok sayıda özel donanım gerektirir. Sony, sürücüyü PS5’te bulunan diğer tüm donanımlarla eşleştirmek için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını söylüyor.

Konsol, Sony tarafından tasarlanan özel bir denetleyici ile PCIe 4.0’ı kullanacak ve 5.5 GB/s’ye kadar hızlar sunacak. Böylece oyunlarda yükleme süreleri büyük ölçüde kısalacak gibi görünüyor.

Sony henüz konsoluyla uyumlu olacak M.2 SSD’nin boyutunu onaylamadı. Konsol geniş çapta kabul gören PC standardını (2280) desteklemiyor olabilir.

Geriye Dönük Uyumluluk

Cerny ayrıca PS5’in PS4 ile geriye doğru dönük uyumluluk sağlayacağını da tekrarladı. Burada geçmişte olan bir olaydan örnek verildi. Daha önce geriye dönük uyumluluk elde etmek istersen PS2’nin eski yonga setinin PS3’e yerleştirildiğini ve bunun son derece bir pahalı seçim olduğu söylendi.

Bu nedenle Sony, PS4’deki mantıksal farklılıkları PS5’in özel yongalarına dahil etti. Bu şekilde PS5’in teknolojisi geliştikçe, PS4 ve PS4 Pro oyunlarının gerektirdiği mantık ve özellikler her zaman kullanılabilir olacak. Cerny, PS3 ve daha eski oyunlar için geriye dönük uyumluluk konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

Genişletilebilir Depolama

Genişletilebilir depolama söz konusu olduğunda Sony, görünüşe göre Microsoft ile aynı çözümü kullanıyor. Kullanılabilir SSD depolama miktarını artırmak için bir NVMe yuvası olacak ve PS5’inizle üçüncü taraf sürücüleri kullanabileceksiniz. Buna rağmen satın almadan önce Sony konsoluyla uyumlu çalışabileceğinden emin olmanız gerekiyor. Ancak PS5’inizde sadece bir PS4 oyunu oynamaya çalışıyorsanız, bir USB sürücü bu oyunları gayet rahat çalıştıracaktır.

Kısacası, genişletilebilir depolama mümkün ve istediğiniz ekstra alanı elde etmek için Sony’nin tescilli sürücülerine ihtiyacınız yok. En azından kısa vadede PlayStation 5’te kullanmayı planlıyorsanız, Sony’nin doğrulaması olmadan bir NVMe sürücüsü satın almayın. Ayrıca, yüksek bant genişliğine sahip PCIe 4.0 NVMe sürücü fiyatlarının nispeten yüksek olacağını hatırlatalım.

3D Ses

PlayStation 5 lider sistem mimarı Mark Cerny, Tempest Engine hakkında bazı detaylar verdi. Sony’nin yaklaşmakta olan oyun konsolunda sesin hangi yönlerden geldiği çok daha anlaşılabilir olacak. Bildiğiniz gibi oyuncular artık konsollarda çeşitli kulaklıklar ve surround ses sistemleri kullanabiliyor.

Yeni Tempest Engine yüzlerce ses kaynağını destekleyecek. Yani bir oyunda sesin yüzlerce farklı yönden geldiğini algılayabiliyorsunuz. Örneğin oyunlarda yağmur damlalarının birçok farklı yönden geldiğini duyabilirsiniz. Ayrıca bir düşman size gizlice yaklaşıyorsa bunu daha iyi algılayabilirsiniz.

PlayStation 5 PlayStation 4
CPU 8x Zen 2 Çekirdeği @ SMT ile 3.5 GHz  (değişken frekanslar) 8x Jaguar çekirdeği @ 1.6 GHz
GPU 10.28 TFLOPs, 36 İşlem Birimi @ 2.23 GHz (değişken frekanslar) 1.84 TFLOPs, 18 İşlem Birimi @ 800 MHz
GPU Mimarisi Özelleştirilmiş rDNA 2 Özelleştirilmiş GCN
Bellek/Arayüz 16 GB GDDR6/256-bit 8 GB GDDR5/256-bit
Bant Genişliği 448 GB/s 176 GB/s
Dahili Depolama Özel 825 GB SSD 500 GB HDD
Genişletilebilir Depolama NVMe SSD Slot Değiştirilebilir Dahili HDD
Harici depolama USB HDD Desteği USB HDD Desteği
Optik Sürücü 4K UHD Blu-ray Sürücü Blu-ray Sürücü

Bu konsol 2020 yılının son çeyreğinde satışa çıkacak. Fiyatı konusunda net bir bilgi olmasa da 450-470 dolar aralığı konuşuluyor.

İlginizi çekebilir: PlayStation 5 ve Xbox Series X Karşılaştırması