Anasayfa Haber SK Hynix, Bu Yıl DDR5 Bellek Üretimine Başlıyor

SK Hynix, Bu Yıl DDR5 Bellek Üretimine Başlıyor

SK Hynix, yeni nesil DDR5 belleklerin verimliliğine ve performans değerlerine dikkat çekti.

Önümüzdeki yıldan itibaren DDR5 bellek modüllerini görmeye başlayacağız. Ticari amaçla kullanılan bu belleklerin ardından kısa bir süre sonra tüketici sınıfının da DDR5 bellekler kullanmasını bekliyoruz. SK Hynix, yaklaşan DDR5 bellekler hakkında yol haritasını ve yapılan geliştirmeleri içeren bir blog yazısı yayınladı.

SK Hynix, DDR4’ün erişebildiği 3200 Mbps hızın iki katından fazlasını destekleyen DDR5 bellekler hakkında bazı bilgiler verdi. 2013 yılında DDR3’ten DDR4’e geçtiklerinde, çift sıralı bellek modülü (DIMM) başına bant genişliğinde 1600 Mbps’den 2133 Mbps’ye %33’lük bir artış yaşanmıştı. DDR5’te bu değer 4800 Mbps olarak listeleniyor ancak durum tam da böyle değil. DDR5 standardı çok esnek ve üreticiler belleklerini 3200-8400 Mbps arasında değişken frekanslarda tasarlayabilecek. Yani DDR5 standardına dayanan bir bellek, DDR4’ün iki katından fazla hızlarda görülebilecek.

Bunun yanında tek bir DDR5 belleğin kapasitesi minimum 8 GB ve maksimum 64 GB şeklinde olacak. Bellek modülleri, içinde banka adı verilen ve birbiriyle haberleşen bölümlere ayrılır. DDR4’te 16’lı banka yapısı kullanılırken, DDR5’te bu değer iki katına çıkıyor. Böylece bellek erişim hızları da ciddi seviyede artıyor.

DDR5, DDR4 ile karşılaştırıldığında daha yüksek performans sunarken, güç tasarrufunu da beraberinde getiriyor. Her şeyden önce DDR4’te 1.2 volt olan gerilim seviyesi 1.1 volta düşürülüyor. Bu da bant genişliği başına güç tüketiminin %20 azalacağı anlamına geliyor.

Kapasite ve hız iyileştirmelerinin yanında en büyük değişikliklerden biri de bellek için Hata Düzeltme Kodu (ECC) desteğidir. ECC, dahili veri hatalarını algılama ve düzeltme ile görevlidir. Bu özellik DDR5 ile her kalıbın içine özel olarak inşa ediliyor.

SK Hynix, bu yıl DDR5 bellek yongasının seri üretimine başlayacak. Şirket, DRAM teknolojilerini araştırma ve geliştirme sürecinin sürdürüleceğini vurguluyor.

İlginizi çekebilir: Samsung, 10nm EUV DRAM Üretimine Geçiyor: DDR5 Yolda