Anasayfa Haber Intel, 5 Farklı Seride 10nm Kullanacak

Intel, 5 Farklı Seride 10nm Kullanacak

Yeni sızıntılara bakılırsa 10nm üretimi 5 farklı segmentte kullanılacak.

Sızan yeni bir Intel slayt görselleri, Çin sosyal ağlarında ortaya çıktı ve şirketin 10nm silikon üretim süreci üzerine inşa edeceği beş yeni ürünü ortaya çıkardı.

Bunlar arasında “Alder Lake” heterojen masaüstü işlemcisi, “Tiger Lake” mobil işlemci, “Ice Lake” tabanlı Xeon Ölçeklenebilir kurumsal işlemciler, DG1 harici GPU ve “Snow Ridge” 5G baz istasyonu SoC’si bulunuyor. Bu yongaların hepsi olmasa da bazılarını bul yıl 10nm+ silikon üretimi ile birlikte bekliyoruz.

Alder Lake

Alder Lake, Intel’in Lakefield ile çıkışını yapan yeni heterojen x86 çekirdek tasarımını benimseyen bir masaüstü işlemci serisi. Bu yongalar 8 büyük “Willove Cove” veya “Golden Cove” CPU çekirdeğini içinde barındırıyor. Bunun yanında 8 adet küçük “Tretmont” veya “Gracemont” çekirdeği yer alıyor. Toplam 16 çekirdekten oluan bu yapılandırma 80W TDP hedefine ulaşılmasını sağlıyor. Intel Alder Lake mimarisi ile ilgili tüm bilgileri daha önce paylaşmıştık.

Tiger Lake

Tiger Lake ise Intel’in Ice Lake mimarisini takip eden yeni nesil mobil işlemci ailesi. Bu mimari, “Willow Cove” CPU çekirdeklerini ve “Intel Xe” tabanlı entegre grafikleri bir arada tutuyor. Daha önce Tiger Lake i7-1185G7 ve Tiger Lake-U serisi bir işlemciyi testlerde görmüştük.

Xe Ekran Kartları

Intel’in Xe grafik çözümlerini bul yıl bekliyoruz fakat bu proje umarız salgın nedeniyle ertelenmez. Sunuma bakılırsa ilk harici ekran kartlarının 10nm üretimine dayanacağı görülüyor. Intel’in Xe grafikleri hakkında tüm bilinenleri daha önce bir araya getirmiştik.

Ice Lake-SP

Ice Lake-SP, Intel’in “Sunny Cove” çekirdeklerini kullandığı ve kurumsal alanda hizmet verdiği bir işlemci ailesi olacak. Intel’in Ice Lake-SP Xeon sunucu işlemcileri bazı testlerde ortaya çıkmıştı.

Snow Ridge

Son olarak 5G baz istasyonları için inşa edilen bir SoC (System on Chip) olan Snow Ridge bulunuyor. Slayt görselleri yeni görünmüyor ve büyük olasılıkla COVID-19, Intel’in yol haritasındaki dengeleri bozmuş olmalı. Örnek olarak Alder Lake ve Ice Lake-SP işlemci serilerini 10nm++ üretimiyle birlikte bekliyoruz.