Anasayfa Oyun Ray Tracing Destekli Minecraft Beta Çıktı, İşte İlk İzlenimlerimiz

Ray Tracing Destekli Minecraft Beta Çıktı, İşte İlk İzlenimlerimiz

NVIDIA, Microsoft ile iş birliğine giderek dünyanın en popüler oyunu Minecraft ’ı RTX desteğine kavuşturdu. Biz de MSI’ın GE75 Raider 10SGS dizüstü bilgisayarında bu yeni sürüme bakıyoruz.

Minecraft’ın RTX destekli sürümü bugünden itibaren kullanıma açıldı. Biz de Beta sürüme dalıp farklara bakalım dedik. Öncelikle RTX’teki değişiklikleri görmek için derinlere bakmaya gerek yok; RTX etkinken, etkin olmadığındaki duruma kıyasla devasa bir fark mevcut.

Minecraft RTX; yol izleme (path-tracing) yöntemiyle oluşturulan yansımalar, ışıklandırma, gölgeler, malzemeler ve fazlasını içeriyor. Bu, karma teknikle yapılan, yani yalnızca bazı etkilerin oluşturulması için Ray Tracing (ışın izleme) yöntemi kullanan (Ör: Gölgeler) oyunların aksine Ray Tracing’i tam anlamıyla kullanan bir oyun.

  • Ray Tracing ile oluşturulmuş ışıklandırma, yansımalar, gölgeler ve fiziksel temelli dokular, oyuna anında fark edebileceğiniz üst düzey bir derinlik katıyor.
    • Ray-Tracing ile ışıklandırma: ışığın ve gölgelerin artırılmış doğruluğu, daha gerçekçi bir Minecraft deneyimi sunuyor.
    • Ray-Tracing ile yansımalar: Işın izlemeyle oluşturulmuş yansımalarla, pencereler ve diğer yansıtıcı yüzeylerde, sahnenin yansımasını doğru açıda ve daha detaylı görmek mümkün.
    • Ray-Tracing ile gölgeler: Işın izlemeyle oluşturulmuş gölgeler sahneye de daha fazla detay, malzemeler ve bloklara da etkileyici bir gerçekçilik ekliyor.

DLSS 2.0

Minecraft RTX ayrıca DLSS 2.0 teknolojisini de destekliyor; böylece yapay zekayı kullanarak performansı artırırken orijinaline yakın bir görsel kalitesi sağlanıyor. Minecraft RTX’te DLSS’i etkin kılarak elde edilen performans, tüm RTX GPU’ların hedef çözünürlüklerde akıcı bir #RTXOn deneyim sunmasına yardımcı oluyor.

Nasıl Yüklenir?

  1. Eğer sisteminizde mevcutsa, Windows 10 İçin Minecraft sürümünüzü silin, öncesinde her ihtimale karşı yerel içeriklerin izi yedekleyin.
  2. Microsoft Store hesabına (ve Xbox Console Companion uygulamasına) giriş yapın ve Microsoft Store’dan Minecraft’ı indirin.
  3. Önce kurulumu yapın. Daha sonra oyunu başlatıp, Marketplace’i açın. Ray-tracing ile tasarımlar yapabilmeniz için hazırlanan ücretsiz “creator-built” dünyalarını indirebilirsiniz. RTX araması yaparak hazırlanmış dünyaları bulabilirsiniz.
  4. Dünyalardan birini seçip, indirip, oynamaya başlayın.

NVIDIA Beta dünyaları ve tanımlar

Minecraft Marketplace’te pek çok ünlü içerik üreticisinin ray-tracing ile oluşturulmuş dünyalar için tasarladıkları örnek dünyaları bulacaksınız. Bu RTX dünya taslaklarını Marketplace’ten indirin ve onları kullanarak yeni tasarımlar oluşturun. Menü’den “Creative Mode” etkin kılındığında, ışın izlemeyle oluşturulmuş muhteşem manzaraları yakalamak her zamankinden daha kolay olacak.

Kurulum öncesi ve sonrası için dikkate alınması gereken notlar:

  • Eğer önceden onaylanmış hesabınız Mincecraft RTX’i indirmiyorsa (bu 1.15.07 versiyonudur ve sürüm bilgisi oyunun ana menüsünde sağ altta görünür) oyunu silip, tekrar yüklemeyi deneyin.
  • Hem Marketplace Store’a hem de Xbox Hub’a bağlandığınıza emin olun.
  • Daha önce RTX beta’dayken açılan bir dünyanın, başka bir beta sürümünde ya da tam sürümde açılmayabileceğini aklınızda bulundurun. RTX’de oynamak istediğiniz dünyaların önce kopyasını almanızı ve RTX’te oynamak için kopyayı kullanmanızı öneriyoruz.

Sistem Gereksinimleri ve Ayarlar

Stabil bir oyun deneyimi için aşağıdaki sistem özellikleri ve ayarları kullanmanızı öneriyoruz.

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 2060
  • CPU: lntel Core i5 veya dengi işlemci
  • RAM: 8GB

Önerilen Ayarlar

  • Güncel Game Ready Sürücüsü
  • Çözünürlük: 1080p
  • Upscaling: Açık (Bu DLSS’i etkin kılacaktır.)
  • Chunk Render Distance: 8

■ Not: Chunk Render Discante ayarını 24 yapmak, bazı dünyalarda ciddi kararsızlık ve sorunlara sebep olabilir.

Rehber ve Kaynaklar

Faydalı Öneriler

Minecraft’a yeni başlamış ya da yepyeni halini görmek için tekrardan başlamış olabilirsiniz. Sizin için işinize yarayabilecek bazı öneri ve ipuçlarını derledik.

Ray Tracing’i Açmak

  • Oyunu durdurun, “Advanced Video Setting” menüsüne gidin, DirectX RayTracing seçeneğini açın, ya da; kısaca “Ş” tuşuna basın.

Minecraft’ta Tam Ekran Çözünürlüğünü Değiştirmek

  • Minecraft masaüstü çözünürlüğünü kullanır.
  • Minecraft’ı başlatmadan önce masaüstü çözünürlüğünün ayarlanması gerekir.

RTX Taslaklarını Kullanarak Yeni Bir Minecraft Dünyası Tasarlarken:

  • Game Settings’te “Unlock Template World Options” seçeneğini, sonra “Unlock AII Settings” seçeneğini işaretleyin.
  • Şimdi varsayılan oyun madunu “Creative Mode” yapabilir ve konsol komutlarını kullanarak hileleri chat penceresine yazarak aktif edebilirsiniz.
  • Ekran görüntüsü yakalamak için, “Cheat” üzerinden Wheater Cycle ve Do Daylight Cycle’ı, sonra da Advanced Video menüsünden “in-game Render Clouds” özelliğini kapatmak faydalı olabilir.

Creative Mode’u etkin kıldığınız halde oyun Survival Mode ya da başka bir şekilde takılı kaldıysa:

  • Settings / Game menüsünden oyunu durdurun.
  • Personal Game Mode’unu “Creative Mode” olarak ayarlayın.

Creative Mode’ta Nasıl “Uçulur”:

  • SPACE’e iki kere basıp uçmayı etkinleştirin. Yükselmek için SPACE’i, alçalmak için Shift’i basılı tutun.

Oyunda Günün Saatini/ Zamanını Değiştirmek:

Menüden “Cheat” aktif edin. (Settings / Game / Activate Cheats=Enter’a ya da “/” butonuna basıp chat’i aktif edin ve pencereye: /time set night yazın. (Örnek olarak gece verilmiştir.)

/time set <parameters> “day”. “noon”. “sunrise”. “sunset”. “night” ve “midnight” olarak belirlenebilir.

Galeri: Işın İzleme ile Minecraft Dünyası