Anasayfa Haber Yeni Güç Kaynağı Standardı ATX120VO ile PC’ler Daha Az Güç Tüketecek

Yeni Güç Kaynağı Standardı ATX120VO ile PC’ler Daha Az Güç Tüketecek

Intel, anakart tasarımlarının değişeceği yeni ATX120VO ile bilgisayarın boşta harcadığı gücü azaltmayı amaçlıyor.

Geçtiğimiz aylarda Intel’in yeni bir güç kaynağı standardı üzerinde çalıştığını paylaşmıştık. Yeni standart kapsamında yalnızca 12v güç çıkışına yer veriliyor ve 3.3 ile 5 volt kanalları ortadan kalkıyor. Intel, yeni güç standardı hakkında bir kılavuz paylaştı ve bazı ayrıntılara değindi.

ATX120VO’nun odak noktası ise bilgisayarların boşta geçirdiği zamanlarda güç tüketimini en aza indirmek. Bilgisayarların genel aktivitelere nazaran boşta daha fazla vakit geçirdiği ve bu süre boyunca kullanılan gücü azaltmanın hayati önem taşıdığının altı çiziliyor.

Şirketin bu yeni planı anakartlar için yeniden tasarım gerektiriyor. Sektörün ilk ATX12VO anakartı, 30 Nisan’da Intel 10. nesil Comet Lake-S platformunun kullanılacağı bir modelde piyasaya sürüldü. Benzer özellikli bir anakart ve geleneksel ATX çok raylı güç kaynağı tasarımına kıyasla boşta kalma gücünün %27 azaltıldığı belirtiliyor.

Şu anda güç kaynakları fişten gelen AC akımını bilgisayarınızın ihtiyaç duyduğu DC akımına dönüştürüyor. Bu dönüşüm, bilgisayar boştayken ve verimsiz olduğu zamanlarda güç kaybına neden olabiliyor. Çoğu güç kaynağı ünitesinde 12, 3,3 ve 5 voltluk kanallar bulunuyor. ATX12VO standardı 3,3 ve 5 voltluk kanalları aradan çıkarıyor ve bu görev voltajların daha verimli sağlanması için anakarta yükleniyor.

Intel’in Bilgi İşlem Grubu’ndan uzmanı Stephen Eastman, “Bu, Intel’in enerji açısından masaüstü bilgisayarları verimli hale getirmek için büyük PC hikayesinin bir parçası. Intel bir işlemci şirketi, ancak OEM’lere yardımcı olan bir şirket. İşte bu yüzden Intel, son iki yılı bu standardı oluşturmak ve piyasaya sunmak için harcadı.” diyor.

Son olarak performansta bir performans farkın oluşmadığı ve rölantide çalışan gücün daha az kullanıldığı vurgulanıyor. Şirketin yeni güç standardı dünya üzerindeki enerji kuruluşlarının programlarına dahil edildi. Ayrıca FSP, High Power, Channel Well Technology ve Corsair gibi güç kaynağı üreticileriyle birlikte çalışıyorlar. Yani ATX12VO önümüzdeki tarihte güç kaynaklarının geleceğini değiştirebilir.

İlginizi çekebilir: Intel, 10. Nesil Core S Serisi Masaüstü İşlemcilerini Tanıttı