Anasayfa Haber Intel Alder Lake, 3D Foveros ile 16 Çekirdeğe Kadar Destek Sunabilir

Intel Alder Lake, 3D Foveros ile 16 Çekirdeğe Kadar Destek Sunabilir

Intel Alder Lake

Mavi takım, masaüstü işlemcilerinde 3D istifleme yöntemi ile büyük ve küçük işlemcilerini tek bir çatı altında birleştirerek güç verimliliği ve performans hedefliyor.

Intel gelecek için birçok ilginç tasarım hazırlıyor ve vizyonunu yavaşça şekillendirmeye başlıyor. ARM’nin big.LITTLE tasarım ilkesinin ardından Intel, Lakefield adı verilen geliştirmeleri sayesinde ARM yerine x86-64 çekirdeklerini kullanmaya karar verdi. Daha önce mavililerin Lakefield tasarımına dayanan yeni Alder Lake CPU’ları hakkında birçok bilgi de edinmiştik.

Yeni bir raporda, Google Chrome ve Microsoft Edge gibi birçok tarayıcı için bir temel olarak kullanılan Chromium açık kaynak projesine gönderilen yamalar keşfedildiği belirtilmiş. Keşfi yapan Chrome Unboxed tarafından hazırlanan bir rapor, Alder Lake CPU’lar hakkında bazı potansiyel bilgiler verdi.

16 çekirdeğe sahip olduğu söylenen Alder Lake yongalar, büyük bir x86 mimari gelişmesi sunabilir. big.LITTLE bir veya daha fazla iş gücü  gereksinimine göre etkinleştirilen sekiz “büyük” ve sekiz “küçük” çekirdeği bir arada tutacak gibi görünüyor. Burada beklenen en önemli gelişme ise güç verimliliği ve performans tarafında.

Intel Alder Lake

Bu tasarım Intel’in Foveros adlı 3D paketleme (istifleme) teknolojisi sayesinde hayata geçecek. Alder Lake CPU destek yaması 27 Nisan’da Chrome OS deposuna eklendi. Bu da Intel’in bu CPU’ları nispeten hızlı bir şekilde piyasaya sürmek için uğraştığına işaret ediyor. Chrome Unboxed, Intel’in Alder Lake işlemcilerini 2021 yılının ortalarında veya sonlarında piyasaya süreceğini tahmin ediyor.

Intel, 10. nesil masaüstü işlemcilerini henüz yeni duyurdu. Şirketin gelecek nesil Rocket Lake-S platformu da erkenden şekillenmeye başlamıştı. Alder Lake ile ilgili konuşmak için henüz çok erken ancak şirketin bu yongaları köklü değişiklikler ile gelecek gibi görünüyor.

Intel Alder Lake-S Beklentileri

  • Alder Lake-S yeni bir sokete (LGA1700) sahip olacak.
  • Soketin en fazla 3 Intel CPU nesli desteklemesi bekleniyor.
  • Alder Lake-S’in büyük/küçük çekirdek mimarisine sahip olması bekleniyor.
  • Dizinin Golden Cove/Gracemont çekirdeklerini içerdiğinden bahsediliyor.

İlginizi çekebilir: Z490 Anakartlar 11. Nesil Intel Rocket Lake-S ile Uyumlu Olabilir