Anasayfa Makale VirtualBox macOS 10.15 Catalina Kurulum Rehberi

VirtualBox macOS 10.15 Catalina Kurulum Rehberi

macOS 10.15 Catalina işletim sistemini Windows 10 içinde çalışan VirtualBox sanal bilgisayara kuruyoruz.

Apple kısa süre önce macOS Catalina 10.15 olarak adlandırılan yeni macOS sürümünü piyasaya çıkarmıştı. Biz de yakın zamanda bu sürümü nasıl VMware Workstation içerisine kurabileceğini gösteren bir makale hazırlamıştık. Lakin bu rehber, AMD işlemcili kullanıcılar için bazı zorluklar yaşatıyordu. Biz de bu bağlamda ücretsiz bir yazılım olan VirtualBox ile de kurulum rehberi hazırlamaya karar verdik ki sizlerden de bu konuda epey istek gelmişti.

VirtualBox ve VirtualBox Uzantı Paketi?

VirtualBox bir sanallaştırma programı ve amacı, mevcut işletim sisteminiz içerisinde Linux, macOS veya Windows gibi diğer işletim sistemli sanal makineler oluşturmak. VirtualBox ile kolayca bir sanal makine oluşturabilir, yönetebilir ve bu işletim sistemine erişebilirsiniz.

Ayrıca VirtualBox’ı kullanarak, hem Windows 10 hem de macOS Catalina sanal makineniz arasında bağ kurabilir, dosya paylaşabilirsiniz.

VirtualBox MacOS ISO İmajını İndirin

VirtualBox sanal makinenizi kullanarak macOS 10.15 çalıştırmak istiyorsanız, her şeyden önce bir macOS Catalina imajına (ISO dosyası) ihtiyacınız olacaktır. Bu imajları çevrimiçi olarak da bulabilirsiniz fakat hepsinin VirtualBox ile çalışacağının garantisi yok. Aşağıda ise sanal makinenizde sorunsuz çalışacak macOS Catalina 10.15 imajını bulabilirsiniz:

İndirin: macOS Catalina 10.15.4 VMware ISO Dosyası

VirtualBox ve  Extension Pack’i Yükleyin

Öncelikle VirtualBox’ı yüklememiz ve aynı zamanda en son sürüm olduğundan emin olmamız gerekiyor. Devam edip VirtualBox’ı indirip yüklemek isteyeceksiniz.

İndirin: VirtualBox 6.1.6 (ücretsiz)

Oracle VirtualBox
VirtualBox 6’yı Windows PC’nize yükleyin.

VirtualBox Uzantı Paketi‘ni de buradan indirebilirsiniz. Ardından uygulamayı açın ve VirtualBox’ınıza uzantı paketini yüklemek için tıklayın.

Yeni Bir Sanal Makine Oluşturun

VirtualBox’ı başarıyla indirdiğinize ve ISO imajına da hazır olduğumuza göre, yeni Sanal Makine’mizi oluşturabiliriz. Bunun ilk adımı VirtualBox pencerenizin en üstüne gidip “Yeni” düğmesine tıklamak. Bundan sonra, Sanal Makine oluşturma adımlarında size yol gösterecek bir sihirbaz karşınıza çıkacak.

  • Sanal Makine Adı: macOS Catalina
  • Tip: Mac OS X.
  • Sürüm: High Sierra 10.13.
  • RAM: Bilgisayarınızdaki fiziksel RAM miktarının yaklaşık %50’sini seçebilirsiniz. Örneğin bilgisayarınızda 16GB RAM varsa 8 GB seçebilirsiniz.

Sanal makinenizi adlandırdıktan ve RAM Kullanımına karar verdikten sonra VirtualBox, kullanmak istediğiniz Sabit Diski soracaktır. Burada “Şimdi Sanal bir Sabit Disk Oluşturu seçin. Bir sonraki adımda disk türü olarak VDI kalabilir. Devam edin ve  “Değişken olarak ayrılan” disk tipini seçin. Her şey tamam ise “macOS Catalina.vmdk” dosyasının boyutunu belirleyip oluştur deyin.

Sanal Makineyi Düzenleyin

Sonunda Sanal Makineyi yarattık, ancak bu her şey bitmedi, birkaç ayarı değiştirmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için ayarlara giriyoruz. Soldaki listeden ‘Sistem‘i seçin. Seçeneğin üstünde üç sekme olacak. Çoğu rehberlde Anakart sekmesinden yonga setini PIIX3 yapmanız belirtilse de bunu kesinlikle yapmayın. Aksi takdirde kurulum ekranında aşırı yavaş bir fare ile karşılaşacaksınız. Doğrudan İşlemci sekmesine geçin ve burada işlemci sayısını en az 2 yapın. Aksi takdirde macOS tek çekirdek ile açılmayabilir!

Daha sonra ayarlarda soldaki listeden ‘Ekran‘ı seçin. Karşınıza doğrudan “Ekran” sekmesi gelecek. Buradan Sanal Makinenizin Video Belleğine karar vermeniz gerekiyor. Bunu 128 MB olarak ayarlayın. Grafik Denetleyici de VMSVGA olsun. Daha sonra kuracağımız VMware tools için gerekli.

Ekran kartınızı 128 MB yapmakta fayda var.

Ayarlar işleminin son kısmı, soldaki listeden USB’yi seçip USB 3.0 yazan kutuyu işarletlemek.

ISO Görüntüsü Ekleme

Depolama sekmesini açın, CD/DVD simgesine tıklayın ve Catalina ISO majını açın.

Sanal Bilgisayara macOS Tanımlama

Bu adıma geçmeden önce VirtualBox’u kapatın, size VirtualBox’a eklemek için bazı kodlar vereceğiz, ancak bunu CMD, yani Komut İstemi aracılığıyla yapmanız gerekecek.

  • Başlat menünüze gidin ve CMD yazın.
  • Karşınıza Komut İstemi çıkacak.
  • Şimdi buna sağ tıklayıp “Yönetici olarak çalıştır deyin.

Şimdi sırayla aşağıdaki komutları girip Enter’a basın:

Not: Bu komut satırındaki “macOS Catalina” Sanal Makinenize verdiğiniz isimdir.
cd "C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\"

VBoxManage.exe modifyvm "macOS Catalina" --cpuidset 00000001 000106e5 00100800 0098e3fd bfebfbff

VBoxManage setextradata "macOS Catalina" "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemProduct" "iMac11,3"

VBoxManage setextradata "macOS Catalina" "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemVersion" "1.0"

VBoxManage setextradata "macOS Catalina" "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiBoardProduct" "Iloveapple"

VBoxManage setextradata "macOS Catalina" "VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/DeviceKey" "ourhardworkbythesewordsguardedpleasedontsteal(c)AppleComputerInc"

VBoxManage setextradata "macOS Catalina" "VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/GetKeyFromRealSMC" 1

Bonus: AMD Desteği ve 1080p

VMware’i AMD işlemcili sistemlere kurmak için epey uğraşmak gerekbiliyor. VirtualBox için ise durum biraz daha basit. Aşağıdaki komutu girdiğinizde işlemciniz 6700K olarak tanıtılacak ve bu sayede AMD Ryzen işlemcili sisteminizde de kolayca sanal bilgisayarda macOS çalıştırabileckesiniz.

VBoxManage modifyvm "macOS Catalina" --cpu-profile "Intel Core i7-6700K"

Çözünürlüğü değiştirmek için de bu kodu kullanabilirsiniz:

VBoxManage setextradata "macOS Catalina" VBoxInternal2/EfiGraphicsResolution 1920x1080

VirtualBox’a macOS Catalina yükleyin

VirtualBox’ınızı tekrar açın ve sol köşedeki “Başlat“ı tıklayın. Bu Sanal Makinenizi açacaktır. macOS İzlenceleri’ni gördükten sonra “Disk İzlencesi“ni açın. VBOX Sanal Diski seçin ve APFS olarak biçimlendirin. Artık Disk İzlencesi’ni kapatıp macOS Catalina yüklemesini başlatabilirsiniz.

Tüm bu adımları doğru bir şekilde izlediyseniz, sahip olduğunuz Sanal Makinenizi şimdi açıp macOS Catalina işletim sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sonuç

Sizlerden gelen istekler sonrasında uzun zamandır böyle bir rehber hazırlamak istyorduk. Nihayet hem güncel VirtualBox hem de güncel Catalina sürümü ile bunu başardık. Umarız bu rehber ile macOS işletim sistemini deneyimleyebilirsiniz.

Bonus: iCloud ve iMessage

iCloud, iMessage ve diğer bağlı Apple hizmetleri için geçerli bir aygıt adı ve seri numarası, kart kimliği ve seri numarası ve diğer orijinal (veya orijinal-gibi) Apple parametreleri gerekir. Bunlar, komut dosyası düzenlenerek NVRAM’de ayarlanabilir. Bütün bunları ayarlayabileceğiniz bir Script dosyasını Github’da bulabilirsiniz. Dosyayı Windows altında çalıştırmak için  Cygwin veya WSL kullanabilirsiniz. Yeterince tecrübeniz yoksa da dert değil, onun da rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

108 Yorumlar

  1. İşletim sistemini kullanmak için kurmayı düşünüyorum fakat bir sorum var. Bilgisayarımı yavaşlatır mı sanal sistem açık olmadığı zaman?

  2. Ryzen 5 2600 işlemci 16 Gb ram ve de GTX 1070 ekran kartı ile kurulumu yaptım. Ekran çözünürlüğünü değiştirip sistemi yeniden başlatıp ya da kapatıp açınca çözünürlük sıfırlanıyor. Bir de ses yok. Sizin de dediğiniz gibi apple kimliği girmeye çalışınca sistem resetleniyor. Bunların dışında şimdilik stabil çalışıyor. Teşekkürler…

  3. Sistemimin işlemcisi İntel İ5 5200U Ekran kartı Amd r5 330m. Her şeyi doğru yaptığıma eminim fakat bir türlü macOS kurulum ekranı gelmiyor.
    Neredeyse 2 saat bekledim. Kodların tekrar ettiğini fark ettim. Kesinlikle bir hata almıyorum ama bir türlü bitmedi. 2 saatten fazla mı beklemem gerekiyordu acaba?

  4. Rehberde ne diyorsa bire bir yaptım ancak yine bir kaç gün önce sosyalde belirttiğim gibi “please switch to XPC or boot_strap_check in()” hatası alıyorum.

  5. macOS kurulum ekranı geldi fakat kurulum bir türlü bitmiyor kalan süre hesaplanıyorda takıldı saatlerce bekledim hala bitmedi

  6. Sanal makine belli bir süre açık kaldıktan sonra kendi kendine resetlenmeye başladı VMware Tools’u kurduktan sonra. Sistemin verdiği hata kaydının linki aşağıda. Üstelik VirtualBox Guest Addition olan Darwini de denedim kurulum esnasında garip bir hata veriyor (Güvenlikle alakalı bir durum değil. Güvenlik ayarlarından izin ver çıkmıyor.).

    https://www.shorturl.at/kDEX6

  7. Sanal makine belli bir süre açık kaldıktan sonra kendi kendine resetlenmeye başladı VMware Tools’u kurduktan sonra. Sistemin verdiği hata kaydının linki aşağıda. Üstelik VirtualBox Guest Addition olan Darwini de denedim kurulum esnasında garip bir hata veriyor (Güvenlikle alakalı bir durum değil. Güvenlik ayarlarından izin ver çıkmıyor.).

    https://www.shorturl.at/kDEX6

  8. Merhaba bende Virtual box D diski uzerinde ve ben kodu ne yani virtusl boxum oludugu yeri ne kadar gosteriyorumsa olmuyor ana yazilimim win 10 c diksi 128 gb lik ssd uzerinde amma ben virtual box u ve mac os catalina ni d diskine yani hard diske kurmak isiyorum.
    ve oldugu konum da bu: cd “D:Program Files (x86)VirtualBox”
    amma ne kadar yazdimsa hata aldim lutfen baana yardim ede bilirmisiniz?

  9. Teşekkürler, bir süredir apple ürünü kullanmıyorum fakat geçmişte açılmış bir aile üyeliği altındaki işlemleri yönetmek için böyle birşeye ihtiyaç duyuyordum. Yanılmıyorsam apple family sharing özelliklerini yönetmek için iphone veya mac şart koşuyor. lBugün güncel virtualbox ve sizin sayfanızdaki .iso ve expansion pack ile kurulum yaptım. Expansion packi en başta çalıştırdım, ve ek bir scripte gerek kalmadan virtual box üzerindeki sistemde iCloud family sharing ekranlarını açabildim.

  10. Teşekkürler ben de şuan kurmaktayım ama aklıma bir sorun takıldı. Biosu mac’e göre formatladık ama ben ubuntu kurmak istersem herhangi bir sorun olur mu? Veya varsayılan haline döndürme için bir kısayol var mı

  11. Hocam ben bir şey soracaktım. Ben bir keresinde dualbot ile hem windows hem de macos kurmuştum. Kurulum sonrası macos’ta internet bağlantısı ve ses yoktu. Anladım ki ses ve internet kartı desteklemiyormuş. Peki sanal pc ile çalıştırırsam aynı sorunu alır mıyım?

  12. Ekran çözürnür konunu yazdıktan sonra eğer çözünürlük değişmiyor ise bunu yazın

    VBoxManage setextradata “macOS Catalina” VBoxInternal2/EfiGraphicsResolution

    Sonrada boşluk bırakarak istediğiniz çözünürlüğü yazın mesala bunun gibi VBoxManage setextradata “macOS Catalina” VBoxInternal2/EfiGraphicsResolution 1920×1080

  13. makine’yi kurdum yalnız ekran 7mb da kaldı ne yapmam gerekiyor.(vmware tool yüklendi. Grafik denetleyicisi doğru seçildi.) diğer grafik denetleyicilerini de denedim ama maalesef…

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version