Anasayfa Haber Ryzen 4000 APU’lar PCIe 4.0 Desteğinden Yoksun Olabilir

Ryzen 4000 APU’lar PCIe 4.0 Desteğinden Yoksun Olabilir

Ryzen 4000 APU PCIe 4.0

Dahili grafik işlemcisi bulunduran yeni nesil APU’lar yüksek çekirdek sayıları ile umut verse de gelen ilk detaylar PCIe 4.0 için destek sunulmayacağını gösteriyor.

Son haftalarda AMD’nin Ryzen 4000 serisi APU’ları ile ilgili birçok söylenti ortaya çıktı. Masaüstü “Renoir” ailesi işlemcilerin bir listesini ve bazı teknik özelliklerini paylaşmıştık. Son olarak ise 8 çekirdeğe sahip Ryzen 7 4700G modeli canlı olarak fotoğraflanmıştı. Ancak şimdiye kadar Renoir’ın PCIe 4.0 arayüzünü destekleyip desteklemeyeceği konusunda kesin bir bilgi gelmedi.

Yaklaşan AMD Ryzen 4000 serisi Renoir masaüstü APU’larında PCIe 4.0 desteği pek olası görünmüyor. Biostar Racing B550GTA anakartın ürün sayfasına baktığımızda “yalnızca Ryzen 3. Nesil Matisse” ve “PCIe 4.0 hızları için yalnızca Ryzen 3. Nesil Matisse” gibi ibareler görüyoruz.

Bununla birlikte, PCIe 3.0 desteği ile piyasaya sürülen mobil Ryzen 4000 serisi yongalar bir ipucu olabilir. AMD, mobil Ryzen 4000 serisi APU’ların neden PCIe 3.0’ı desteklediğine dair bir açıklama yapmıştı. Yonga üreticisi, bu konuda güç gereksinimlerini azaltmak istediklerini söylemişti. Güç tüketimi bir masaüstü CPU için büyük bir endişe olmamalı ancak PCIe 4.0 desteğini Renoir’a getirmek için AMD’nin ek yeni bir tasarım hazırlaması gerekiyor.

Önceki nesil APU’lara benzer şekilde Renoir modellerinde de PCIe şeritlerinin sayısı az olacak gibi görünüyor. Racing B550GTA’nın özellik tablosunda, Renoir’ın birincil PCIe x16 yuvasına yalnızca sekiz PCIe şeridi sağlayacağı belirtiliyor. Bu nedenle, grafik kartları yuvadaki kullanılabilir bant genişliğinin yarısı ile sınırlanıyor.

APU’lar genel olarak harici bir ekran kartı satın almak istemeyen ve bütçeleri kısıtlı olan müşterileri hedefliyor. Bu nedenle PCIe desteğinden yoksun çoğu kişi için eksi bir özellik olmayabilir. Öte yandan, APU sahipleri bir PCIe 4.0 SSD almayı tercih edebilir. Bu SSD’ler henüz ucuz değil ancak son zamanlarda daha erişilebilir hale geldi. Bu nedenle en azından M.2 yuvaları için PCIe 4.0 desteği sunulması iyi olabilirdi.

İlginizi çekebilir: Ryzen 4000 İşlemciler Ne Kadar Performans Artışı Sunacak?