Anasayfa Haber Ryzen 5000 Cezanne Serisi APU’lar Hakkında Yeni Detaylar

Ryzen 5000 Cezanne Serisi APU’lar Hakkında Yeni Detaylar

Ryzen 5000 Cezanne

Renoir 4000 ailesinin halefi olacak Ryzen 5000 Cezanne, Zen 3 ve Vega 7 kombinasyonu ile 2021 yılında bizlerle olabilir.

Bu yıl Ryzen 4000 serisi mobil işlemcilerin neler yapabildiğini görmüştük. Renoir Ryzen 4000 APU ailesi, Zen 2 CPU ve Vega GPU mimarilerini temel alıyor. CPU’lar tamamen 7nm teknolojisi ile üretilirken AMD’nin dizüstü bilgisayar cephesinde can suyu olmuştu. Masaüstüne gelecek Renoir APU’lar ise sık sık gündeme gelmeye devam ediyor.

Önümüzdeki yıllarda AMD, yeni CPU ve GPU teknolojilerine dayanarak APU ailesini güçlendirmeyi planlıyor. Yenilenmiş Zen CPU mimarileri, Vega ve RDNA grafik tasarımları ile birlikte hem mobil hem masaüstü platforma güç verecek. Expreview tarafından gelen bilgiler, bize AMD’nin gelecekteki APU serilerinden neler bekleyebileceğimiz hakkında fikirler veriyor.

AMD Cezanne ‘Ryzen 5000’ APU’lar

Cezanne Ryzen 5000 APU’lar için önceki yazımızda bazı detaylara değinmiştik. Cezanne ailesi, yüksek performanslı Cezanne-H ve düşük güçlü Cezanne-U olmak üzere iki bölüme ayrılacak. İşlemciler, mevcut yongalarla aynı FP6 / AM4 yapısını içerecek. Bu durum dizüstü bilgisayar üreticilerine büyük ölçüde yardımcı olacak. Ayrıca masaüstü kullanıcıları anakartlarını değiştirmeye gerek kalmadan işlemcilerini yenileyebilecekler.

Vega GPU

Öncelikli olarak grafik tarafında mevcut Vega GPU’ların kullanılacağından bahsediliyor. Ancak halihazırda kullanılan ve en rafine üretime sahip Vega GPU’ların geliştirilmiş versiyonu olacak. Kaynak, Cezanne APU’ların TSMC N7 teknolojisini temel alacağını bildiriyor.

Yani özet olarak büyük değişiklikler CPU tarafında olacak diyebiliriz. GPU tarafında ise Renoir ailesindeki rafine 7nm GPU’larda gördüğümüze benzer şekilde bir takım iyileştirmeler gerçekleşecek. Sonuç olarak ortaya bir Zen 3 ve Vega 7 kombinasyonu çıkacak.

Zen 3

AMD’nin Zen 3 mimarisinden daha önce sıkça bahsetmiştik. Kırmızı takım, Zen 3 tabanlı CPU ailesindeki işlemcilerle birlikte watt başına performans ve IPC kazanımları başta olmak üzere büyük sıçramalar yaratmayı hedefliyor.

Gelişmiş 7nm+ üretim teknolojisinin kullanılacağı CPU’lar ile %15’ten %20’ye kadar IPC kazançları gündemde. Ayrıca bir miktar frekans hızı artışı da bekleniyor. Zen 3 mimarisi ilk olarak Ryzen 4000 serisi işlemcilerde kullanılacak. Gelişmiş Vega GPU’lar ile birleştiğinde ise ortaya nasıl bir tablo çıkacağını ilerleyen tarihlerde göreceğiz.

Ryzen 5000 Cezanne

Kaynak son olarak AMD’nin Cezanne ‘Ryzen 5000’ APU serisinin 2021 yılında piyasaya çıkacağının haberini veriyor. CES 2021’de ise ilk tanıtımın yapılması muhtemel.

İlginizi çekebilir: Intel Rocket Lake ve Alder Lake Detaylanıyor: PCIe 4.0 ve DDR5