Anasayfa Haber Ryzen 6000 Serisi Rembrandt APU’lardan İlk Ayrıntılar: Zen 3+ ve RDNA 2

Ryzen 6000 Serisi Rembrandt APU’lardan İlk Ayrıntılar: Zen 3+ ve RDNA 2

Ryzen 6000 Serisi Rembrandt APU

Masaüstü ve mobil tarafta APU yol haritası oldukça güçlü olan AMD, Ryzen 6000 Rembrandt serisi ile büyük atılımlar yapacak gibi görünüyor. Zen 3+ ve Zen 2 mimarisinin yanında DDR5, USB 4.0 ve PCIe 4.0 desteği ise oldukça önemli.

İlk olarak AMD cephesinde ‘APU’ olarak adlandırılan yongaların CPU’nun yanı sıra dahili grafik çekirdekleri barındırdığını belirtelim. Böylece harici bir ekran kartına ihtiyaç duymadan birçok işlemi APU aracılığı ile gerçekleştirebiliyoruz. Kırmızı ekibin Ryzen 4000 serisi mobil (dizüstü bilgisayar) işlemcileri bu yıl çıkış yaparak bu platformda büyük ses getirmişti.

Masaüstü platformuna gelecek Ryzen 4000 APU’ların bir listesine ve teknik özelliklerine göz atmıştık. Üstelik 8 çekirdeğe kadar destek sunacak olan Ryzen 7 4700G modelini görmüştük. Ryzen 4000 serisini bir kenara bırakırsak 2021 yılında piyasa çıkması planlanan Cazanne kod adlı 5000 serisi APU’larla ilgili bazı bilgiler edindik (Link verilecek). Peki Ryzen 6000 serisinden bahsedecek olursak?

Ryzen 6000 Serisi Rembrandt APU’lar

Görünüşe göre Cezanne serisinin yerini alacak 6. nesil Ryzen APU’lar Rembrandt adı altında toplanacak. Bu yongalara güç verecek iki temel teknoloji ise yeni bir Zen 3+ (Plus / Refresh) CPU ve RDNA 2 GPU mimarisi olacak. Bu işlemcilerin TSMC N7 üretiminin optimize edilmiş bir versiyonu olan TSMC 6nm işlem düğümünde üretileceği söyleniyor.

Zen 3+

Detaylara göre Zen 3+ CPU mimarisi, Zen 3 mimarisi üzerinde iyi bir performans artışı sunarken verimlilikte önemli iyileştirmeler getirecek. Zen+ çekirdek mimarisine benzeyecek ancak raporlar Zen 3+ mimarisinin Zen+ ile elde ettiğimizden biraz daha kazanımlar sunacağını gösteriyor.

Ryzen 6000 Serisi Rembrandt APU

RDNA 2

Rembrandt ile büyük gelişmeler yaşanacak olan GPU tarafı, Vega yerine AMD’nin RDNA 2 GPU’ları ile yenilenecek. Bu noktada herhangi bir ayrıntılı teknik bilgi elde edemesek de AMD’nin RDNA 1 GPU mimarisini atlayarak doğrudan RDNA 2’ye geçiş yapması, APU’ların grafik performansında çığır açabilir. Zira RDNA 2 mimarisi ile %50’ye kadar verimlilik sunulacağından bahsediliyordu. Üstelik Ray Tracing teknolojisinin desteklendiğini de hatırlatalım.

Ryzen 6000 Serisi Rembrandt APU

DDR5, LPDDR5, USB 4.0 ve PCIe 4.0

AMD’nin Rembrandt APU’larında DDR5, LPDDR5, USB 4.0 ve PCIe Gen 4.0 desteği de olacak ancak tamamen yeni bir platform gerektirecek. Masaüstü bilgisayarlar için olan Rembrandt ailesinin gelecek yıl veya 2022 başlarında piyasaya sürülecek olan AM5 platformunda mevcut olması kuvvetle muhtemel. Rembrandt APU serisi ise 2022’de piyasaya sürülecek.

AMD Van Gogh – Ultra Düşük Güç

Son olarak, AMD’nin Van Gogh olarak bilinen ultra düşük güçlü platformlar için geliştirdiği yeni bir özel SoC serisi göze çarpıyor. Van Gogh APU serisinde ayrıntılar sınırlı ancak bu APU’lar ile AMD’nin Intel’in Y serisi ultra düşük güçlü işlemcilere cevap vereceği ifade ediliyor. Bu ailenin Zen 2 CPU ve RDNA 2 GPU çekirdeklerini barındırırken 9W’a kadar TDP’lerle sınırlandırılması oldukça başarılı olacak.

Van Gogh işlemciler PS5 ve Xbox Series X konsollarında yer alan yongalara çok benzeyen özel bir SoC tasarımını benimseyecek. Ne zaman piyasaya sürüleceği ise bilinmiyor. Ancak ilk beklentiler 2021 üzerinde yoğunlaşmakta.

AMD önümüzdeki birkaç yıl boyunca hem masaüstü hem de mobil platformları için kesinlikle güçlü bir APU yol haritasına sahip gibi görünüyor. Lansman tarihleri yaklaştıkça daha fazla bilgi edinmeyi bekliyoruz. Sözlerimizi noktalamadan önce Ryzen 6000 serisi standart masaüstü işlemciler ve APU’ların farklı özelliklere sahip olacağının altını çizelim.

İlginizi çekebilir: Yenilenen Ryzen 3000 İşlemcilerin Saat Hızları Sızdı